Gebrselassie nemá chuť na pekinskú samovraždu

SITA|18. mar 2008 o 14:06

MADRID 18. marca (SITA, AFP) - Maratónsky svetový rekordér Haile Gebrselassie zúžil prakticky na minimum šancu, že bude v tejto disciplíne štartovať na augustových olympijských hrách v Pekingu. Ešte minulý ...

MADRID 18. marca (SITA, AFP) - Maratónsky svetový rekordér Haile Gebrselassie zúžil prakticky na minimum šancu, že bude v tejto disciplíne štartovať na augustových olympijských hrách v Pekingu. Ešte minulý týždeň sa etiópsky vytrvalec najskôr pre obavy zo zdravotných rizík skepticky vyjadril ohľadom svojej účasti na pekinskom maratóne, ale vzápätí svoje kategorické odmietnutie spochybnil, keď svoj štart podmienil situovaním trate mimo centra čínskej metropoly.

Jeho najnovšie vyhlásenie sa opäť nesie v znamení rezignácie na možnosť zisku maratónskeho vavrínu. "Nemám záujem pokúsiť sa v Pekingu o samovraždu. Viem, že aj niekoľko ďalších atlétov má v tomto smere pochybnosti o svojom štarte. Ide o výhradne osobné rozhodnutie, ktorým chcem chrániť svoje zdravie. Nerád by som dával do stávky svoju budúcnosť. Nepôjdem sa do Pekingu zabiť," povedal atlét trpiaci astmatickým ochorením dýchacích ciest.

Gebrselassie sa zaradil na čelo elitných športovcov, ktorí reagovali na správy o nevyhovujúcom stave ovzdušia v dejisku OH 2008 odmietnutím na niektorej zo súťaží. Aj správa lekárskej komisie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v pondelok upozornila na isté riziká súčasných podmienok pre cyklistov a maratóncov - teda športovcov, ktorí budú vplyvu znečisteného ovzdušia vystavení dlhšie ako hodinu. "Maratón bude pre znečistenie, horúčavu a vlhkosť vzduchu absolútne nemožný," súhlasí Gebrselassie.

Fenomenálny Afričan sa však napriek tomu nevzdáva cieľa pridať do svojej zbierky aj medailu z Pekingu. "Chcem sa stať opäť olympijským víťazom a bežať v Pekingu. Preto hľadám riešenie v štarte na 10 000 m, teda rovnako ako v Atlante, Sydney a Aténach," zakončil dvojnásobný olympijský víťaz z tejto disciplíny. Na najvzácnejší kov premenil svoje štarty na OH 1996 a 2000. Aby dostal možnosť na zlatý hetrik, musí sa kvalifikovať do 3-členného etiópskeho tímu pre túto disciplínu. Pekinskú zostavu určia 24. mája po mítingu v holandskom Hengele.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Gebrselassie nemá chuť na pekinskú samovraždu