Futbalisti Žiliny chcú proti Hamburgu prekvapiť

Futbalisti Hamburgeru SV vedú momentálne tabuľku nemeckej Bundesligy.
Futbalisti Hamburgeru SV vedú momentálne tabuľku nemeckej Bundesligy. (Autor: Reuters)
SITA|22. okt 2008 o 13:20

Vo štvrtok nastane pre žilinský futbal deň s veľkým "D" na medzinárodnej scéne. Úvodnými duelmi sa totiž začne napĺňať dej skupinovej fázy Pohára UEFA 2008/2009.

BRATISLAVA. Jeho súčasťou bude po vyradení bieloruského FC MTZ-RIPO Minsk (prvý duel 2:2 /v/, odveta 1:0 /d/) a českého Slovana Liberec (2:1 /v/, 2:1 /d/) v predkolách, resp. bulharského PFC Levski Sofia (1:1 /d/, 1:0 /v/) v prvom kole hlavnej súťaže aj tím spod Dubňa.

Žilina s najväčším úspechom v klubovej histórii

Žilinčania dosiahli ešte pod názvom Dynamo najväčší úspech v klubovom meradle pred dlhými 46 rokmi, v ročníku 1961/1962 sa v dnes už bývalom Pohári víťazov pohárov dostali až do štvrťfinále, kde nestačili na taliansku Fiorentinu (3:2 /d/, 0:2 /v/). V tohtosezónnej edícii európskej pohárovej klubovej súťaže č. 2 môžu dať futbalisti MŠK znovu o sebe vedieť výraznejším spôsobom.

((video))

V konkurencii Hamburgeru SV, Ajaxu Amsterdam, Slavie Praha a Aston Villy Birmingham to však nebudú mať vôbec ľahké, skôr naopak. Účasť v jarnom šestnásťfinále P-UEFA (z každej z ôsmich skupín tam postúpia prvé tri mužstvá, pozn.) by bola pre Žilinu bezpochyby obrovským úspechom.

Ouvertúrou pre slovenského vicemajstra v F-skupine bude domáci duel s Hamburgerom SV, výkop je o 18.30 h. Hlavný tréner MŠK Dušan Radolský sledoval súpera v nedeľňajšom súboji I. nemeckej bundesligy pri remíze 1:1 so Schalke 04 Gelsenkirchen.

Hamburg s veľkou útočnou silou

"V prvom rade nás zaujala veľká útočná sila tohto mužstva. V Hamburgu pôsobí niekoľko špičkových reprezentantov mnohých krajín. Je to jednoducho kvalitné mužstvo, ktoré bude proti nám - či chceme alebo nechceme - favoritom," uviedol pre agentúru SITA hlavný kouč "šošonov" a pokračoval: "Nás v Žiline môže tešiť, že sme sa v Pohári UEFA dostali až tak ďaleko. Musíme byť šťastní, že budeme hrať proti takému špičkovému mužstvu ako je Hamburger SV. Nezostáva nám nič iné iba hrať ako najlepšie budeme vedieť. My s týmto nemeckým mužstvom nemáme čo stratiť, môžeme iba získať. Vo štvrtok nás čaká v domácom prostredí veľmi ťažký zápas."

Päťdesiatsedemročný rodák z Trnavy si je vedomý, že v spomenutom dueli vo vypredanej Nordbank Arene proti Schalke 04 nevytiahol holandský tréner HSV Martin Jol všetky tromfy. Chýbali mu z rôznych príčin niektorí stabilní hráči. "Či to všetko bolo naozaj pre zranenie, to je už problém môjho trénerského kolegu. Chorvát Petrič nastúpil po hodine hry, či bude proti nám v základe, nevieme. My sme tiež od začiatku v sobotu nepostavili v Corgoň lige v Zlatých Moravciach (víťazstvo MŠK 2:0, pozn.) Pekaríka, aj toto je niekedy otázka taktiky. Vieme, že pre zranenie chýbal Hamburgu De Jong, ten bude absentovať aj v Žiline," dodal D. Radolský.

Chýbať bude Róbert Jež

Kouč Žiliny sa musí proti aktuálnemu lídrovi najvyššej nemeckej súťaže zaobísť bez Róberta Ježa, ktorý si odpykáva dvojzápasový dištanc po vylúčení v domácom dueli s Levski. K dispozícii pre natiahnuté väzy v ľavom členku ešte z odvetného duelu v Sofii nie je ďalší stredopoliar Ivan Belák, otázny je štart Mária Pečalku. Žilinský stopér má zlomený malíček na pravej ruke a ak mu hlavný rozhodca spolu s delegátom nedovolia hrať s "tvrdšou" ortézou, dôrazný zadák bude na trávniku absentovať.

V tábore hráčov MŠK panuje dobrá nálada, hoci si uvedomujú, že proti 6-násobnému majstrovi Nemecka a víťazovi EPM z roku 1983 to nebude jednoduché. "Hamburger SV je veľmi známy súper, v Európe už má svoje meno. O jeho sile svedčí skutočnosť, že vedie tabuľku takej kvalitnej súťaže, akou je nemecká bundesliga. Čaká nás mimoriadne náročný protivník, ktorý je favoritom. My v tomto meraní síl môžeme skutočne iba získať. HSV má perfektnú útočnú fázu, je to ofenzívne ladené mužstvo tak ako my. Môže to byť vo štvrtok zaujímavý futbal," skonštatoval pravý obranca Žilinčanov s reprezentačnými skúsenosťami Peter Pekarík.

Líder Bundesligy len s troma Nemcami v základe

Kanonier MŠK Peter Štyvar poznamenal: "Určite to bude ťažký súper. Musíme hrať každý na sto percent a uvidíme, čo to prinesie. Hamburger SV má vo svojich radoch veľa zahraničných hráčov, ktorý však produkujú typický nemecký futbal. Očakávam náročný zápas, súper bude hrať rýchlo, tvrdo, všetci hráči Hamburgu sú technicky zdatní. Myslím si, že po víkendovom víťazstve v Zlatých Moravciach mal už hneď po ňom každý z hráčov v hlave tento štvrtkový zápas, na ktorý sa všetci tešíme."

Kvalitného nemeckého protivníka charakterizoval športový manažér žilinského klubu Karol Belaník: "V základnej zostave - a mohol som to vidieť aj naposledy proti Schalke 04 - sú tam v podstate iba traja nemeckí hráči: brankár Rost, obranca Reinhardt a stredopoliar Trochowski, hoci ten má poľský pôvod. Ostatní sú legionári, či už Holanďania, Chorváti Olič s Petričom, dôležitý hráč je kapitán mužstva David Jarolím z Česka, v mužstve však pôsobí aj viacero Afričanov. Hamburger SV je kozmopolitný klub, podľa môjho názoru veľmi dobre vyvážený. Disponuje mimoriadne kvalitnou ofenzívou, bude to vo štvrtok pre chlapcov nesmierne náročný duel."

Na postup zo skupiny treba sedem bodov

Výprava Hamburgeru SV mala v pláne pristáť na letisku v Piešťanoch v stredu popoludní. Po presune a ubytovaní sa v žilinskom hoteli Holiday Inn by mali zverenci trénera Martina Jola od 18.00 h trénovať na hlavnej ploche štadióna pod Dubňom.

"Vieme, že to bude veľmi náročný a ťažký duel. Žilinčania sú najmä v domácom prostredí nesmierne silným protivníkom," povedal 52-ročný rodák z Haagu Jol a doplnil: "Bolo by vynikajúce, ak by sme dokázali hneď na úvod zvíťaziť. Myslím si, že na účasť v šestnásťfinále Pohára UEFA bude stačiť šesť či sedem bodov. V nedeľu proti Schalke mužstvo v prvom polčase predviedlo úplne najlepší výkon od môjho príchodu na jeho lavičku. Potom sme však doplatili na nepremieňanie šancí."

Duel F-skupiny MŠK Žilina - Hamburger SV pískajú fínski rozhodcovia. V úlohe hlavného arbitra sa predstaví 40-ročný Tony Asumää, ktorému budú na čiarach pomáhať jeho krajania Jukka-Pekka Koskela a Matti Heininen. Štvrtým rozhodcom bude rovnako Fín Jouni Hyytiä, delegátom UEFA Srb Nebojša Ivkovič a pozorovateľom arbitrov Carlos Manuel Ferreira Matos z Portugalska.

Predpokladné zostavy

Žilina: D. Perniš - Šourek, Vomáčka, Piaček (Pečalka), Leitner - Zd. Štrba - Pekarík, Vladavič, Tesák (M. Ďurica) - Adauto - Štyvar

Hamburger SV: F. Rost - Demel, B. Reinhardt, Mathijsen, Atouba - Benjamin, D. Jarolím, Pitroipa, Trochowski - Petrič (J. Guerrero), Olič.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Futbalisti Žiliny chcú proti Hamburgu prekvapiť