Slovenský futbalista z Harvardu: Nie je to škola len pre milionárov

Martin Vician.
Martin Vician. (Autor: archív Martina Viciana)
Juraj Berzedi|21. apr 2020 o 11:25

Hrával za Slovan, Ostravu i Petržalku.

Je príkladom toho, že aj výborný futbalista môže študovať na jednej z najprestížnejších univerzít na svete.

MARTIN VICIAN je prvákom na Harvarde, kde hráva aj futbal. Jeho cieľom je zahrať si profesionálnu MLS a po kariére sa možno vydá na politickú dráhu.

"Vedel by som si prestaviť, že jedného dňa by som robil niečo v politike a pomohol takto Slovensku," tvrdí 21-ročný rodák z Bratislavy.

V minulosti hrával za juniorku Slovana Bratislava či Ostravy, medzi seniormi si obliekal dres druholigovej Petržalky.

Martin Vician a jeho kariéra: fotogaléria

21.4.2020

Aký bol váš prvý rok na Harvarde?

Zaujímavý. Aj napriek tomu, že som ako futbalista odohral málo zápasov. Na konci septembra som sa zranil. Mal som únavovú zlomeninu na pravom chodidle.

Narušilo to trochu očakávania, ktoré som mal z futbalovej stránky. Ale inak som veľmi spokojný. Som rád, že som sa nebál spraviť toto rozhodnutie a išiel študovať na Harvard.

Na slovenských vysokých školách majú zväčša študenti počas semestra voľnejší režim a poriadne sa pripravujú až pred skúškami. Ako to funguje na Harvarde?

Viem, že na viacerých slovenských univerzitách to takto funguje. Na Harvarde sa takto nedá uspieť. Škola je náročná. Musím byť disciplinovaný a pripravovať sa systematicky. Pravidelne dostávame úlohy, píšeme eseje aj testy. Škola nás núti, aby sme sa učili priebežne.

Aké úlohy najčastejšie dostávate?

Sú rôzneho typu. Napríklad mám predmet, kde aplikujeme matematiku do každodenného života alebo riešime slovné úlohy. Taktiež ma úlohy učia kriticky myslieť, vymýšľať riešenia a byť kreatívnym.

Čo ďalšie sa dočítate v rozhovore s Martinom Vicianom?

  • Môžu sa na Harvard dostať aj deti, ktoré nemajú bohatých rodičov?
  • Čo musí mladý človek – futbalista urobiť, aby sa dostal na Harvard?
  • Aký má denný harmonogram a má vôbec na Harvarde voľný čas?
  • Aká je úroveň univerzitného futbalu v USA? Má šancu dostať sa do MLS?
  • Čo by poradil mladým ľuďom, ktorí túžia popri futbale aj študovať?
  • Ako vníma slovenskú politiku a amerického prezidenta Donalda Trumpa?

Aké je študovať na mieste, kam chodil bývalý americký prezident Barack Obama alebo zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg?

Stále mám v hlave, aby som naplno využil štyri roky, respektíve už len tri, ktoré tam budem študovať. Snažím sa rozprávať s profesormi, ktorí patria k špičke vo svojom odbore. Z ekonómie sú to ľudia, ktorí spolupracovali s Barackom Obamom, keď bol v Bielom dome. Možnosti sú obrovské.

Každý deň robíte všetko na sto percent. Najzaujímavejšia je komunita, s ktorou sa stretávate. Ľudia sú inšpiratívni. Viacerí už v živote niečo dosiahli alebo v budúcnosti dosiahnu. V jeden deň sa s niekým bavíte a o tri týždne zistíte, že už v takom mladom veku založil firmu.

Je náročnejšie sa na prestížnu univerzitu dostať alebo sa na nej udržať?

Dostať sa na Harvard je extrémne náročné. Vyberajú si z veľkého množstva uchádzačov. Dostanú sa tam len najlepší z najlepších. Keď sa pripravujete systematicky, môžete školu dokončiť.

Keď už tam študujete, veziete sa na pozitívnej vlne. V škole máte k dispozícii veľa ľudí, ktorí sa vám snažia pomôcť. Povedal by som, že dostať sa na Harvard je náročnejšie.

Čo musí mladý človek – futbalista urobiť, aby sa dostal na Harvard?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Slovenský futbalista z Harvardu: Nie je to škola len pre milionárov