Žilina zdolala ďalšieho giganta. Pod Dubňom padol aj Dortmund

Futbalisti Žiliny do 19 rokov postúpili do osemfinále mládežníckej Ligy majstrov.
Fotogaléria (13)
Futbalisti Žiliny do 19 rokov postúpili do osemfinále mládežníckej Ligy majstrov. (Autor: MŠK Žilina/ instagram)
Miroslav Kováčik|7. feb 2024 o 18:23

O výhre Žiliny rozhodol striedajúci Michal Pekelský.

Mládežnícka Liga majstrov - play-off

MŠK Žilina - Borussia Dortmund 2:1 (0:1)

Góly: 47. Vaľko, 89. Pekelský - 45.+1 Brunner

ŽK: Kóša - Lubach, Bamba, Krevsun

Rozhodovali: Jaanovits - Härsing, Saga (všetci Est.), 10 451 divákov.

Žilina: Badžgoň - Mynář, Jaššo, A. Oravec - Hranica, Sauer, Drame (64. Pekelský) Badjie (90. Pališčák) - Kóša (71. Beňadik), Atanasijević (45. Šamaj), Vaľko

Dortmund: Lisewski - Meiser, Posadas, Korzynietz (90. Benkara) - Rashidi, Lubach, Wätjen (90. Ubani), Bamba - Onofrietti (75. Kabar), Brunner, Krevsun

ŽILINA. Keď hrala Žilina naposledy v predkole Ligy majstrov, na zápas proti dánskemu majstrovi FC Kodaň (1:3) prišlo na štadión 10 023 divákov.

O šesť a pol roka neskôr sa hral pod Dubňom ďalší futbalový sviatok a fanúšikov prišlo ešte o 428 viac. Väčšina z nich sa po zápase veľmi tešila.

Fotogaléria zo zápasu MŠK Žilina - Borussia Dortmund (mládežnícka Liga majstrov)

V mládežníckej Lige majstrov sa totiž Žilinčania postarali o prekvapenie, keď v play-off zdolali slávnu Borussiu Dortmund 2:1.

Hostí poslal do vedenia v nadstavenom čase Paris Brunner. Žilinčanom sa však podarilo vyrovnať krátko po zmene strán. Z gólu sa tešil Vladimír Vaľko, ktorý dorazil loptu za chrbát brankára po strele Timoteja Hranicu.

Vaľko potvrdil, že patrí k najlepším strelcom. Dvakrát skóroval proti cyperskému Paphosu, dva góly strelil pražskej Sparte a skóroval aj proti Dortmundu.

Domáci tréner Ivan Belák mal v druhom polčase šťastnú ruku.

V 64. minúte prišiel na trávnik Michal Pekelský a jeho strela spoza šestnástky tesne pred koncom rozhodla o víťazstve nad nemeckým veľkoklubom.

VIDEO: Obrat futbalistov Žiliny v zápase proti Dortmundu

"Tréneri nám prízvukovali, že treba strieľať, pretože terén je mokrý. Prebral som si loptu, vystrelil a som veľmi šťastný, že to tam padlo. Bolo to neuveriteľné, keď 10-tisíc ľudí kričalo moje meno," povedal Pekelský pre TV Markíza.

"Šošoni" tak nadviazali na úspech spred dvoch rokov, keď v rovnakej fáze súťaže zdolali pred domácimi tribúnami iný slávny klub Inter Miláno.

Ďalšieho súpera spoznajú v piatok vo švajčiarskom Nyone, pričom osemfinálové zápasy mládežníckej Ligy majstrov sú na programe 27. a 28. februára.

"Želal by som si nejaký španielsky tím," dodal Pekelský.

V osudí bude osmička tímov - FC Kodaň, Racing Lens, Real Madrid, FC Salzburg, Feyenoord Rotterdam, AC Miláno, Manchester City a FC Porto.

"Je senzácia, že sme zdolali takýto tím a môžeme pokračovať v našej jazde. Verím, že nám vyžrebujú opäť kvalitného súpera a budeme hrať doma.

Cez polčas sme si povedali, čo nám nefungovalo. Chalanom sme hovorili, že majú na to, aby postúpili. Ku koncu sme boli na tom kondične lepšie ako súper.

Atmosféra bola skvelá. Chcem pochváliť divákov, ktorí sa dnes neprišli len zúčastniť, ale hnali nás dopredu," povedal tréner Ivan Belák.

Formát mládežníckej Ligy majstrov

V mládežníckej Lige majstrov hrajú tímy do 19 rokov a súťaž pozostáva z dvoch častí. Skupinová fáza má rovnaké zloženie ako v seniorskej Lige majstrov, ale mimo skupín sa hrá aj majstrovská vetva.

Súčasťou majstrovskej vetvy sú šampióni mládežníckych národných líg, ktorí v dvoch kolách bojujú o play-off. V ňom sa stretnú už s tímami na druhom mieste skupinovej fázy.

Všetci víťazi skupín majú istotu osemfinále. Tímy na druhých miestach a postupujúci z majstrovskej vetvy oň zabojujú vo vzájomnom dueli - baráži.

Všetky zápasy vyraďovacej časti sa hrajú iba na jeden duel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Žilina zdolala ďalšieho giganta. Pod Dubňom padol aj Dortmund