Česko drámu nepripustilo, zahrá si na EURO. Postup si ustrážili aj Taliani a Slovinci

Tomas Chorý.
Tomas Chorý. (Autor: TASR/AP)
TASR|20. nov 2023 o 22:39

Pozrite si dnešné výsledky kvalifikácie na EURO 2024.

BRATISLAVA. Futbalisti Česka, Talianska a Slovinska postúpili na ME 2024. Česi v pondelňajšom zápase kvalifikačnej E-skupiny zdolali Moldavsko 3:0 a obsadili druhé miesto za Albánskom.

Úradujúci majstri Európy Taliani si zabezpečili postup po remíze s Ukrajinou 0:0. Slovinci majú miestenku po triumfe nad Kazachstanom 2:1.

Čechom by k postupu stačila aj remíza, Moldavci potrebovali zvíťaziť. Dôležitý gól na 1:0 strelil v 14. minúte stredopoliar David Douděra.

Náskok domácich, ktorí hrali od 55. minúty v početnej výhode po vylúčení Vladyslava Babogla, zvýšili Tomáš Chorý a Tomáš Souček.

Česko je od rozdelenia federácie nepretržitý účastník ME a šampionát v Nemecku bude preň už ôsmy.

Cenný bod za bezgólovú remízu v Albánsku vybojovali reprezentanti Faerských ostrovov, no na ich poslednom mieste v skupine to nič nezmenilo.

Českí futbalisti po výhre nad Moldavskom.
Českí futbalisti po výhre nad Moldavskom. (Autor: TASR/AP)

Albánci si udržali prvé miesto, no pred Čechmi, ktorí sa na nich bodovo dotiahli, sa umiestnili iba zásluhou lepšieho vzájomného zápasu.

Na šampionáte nebudú chýbať ani Taliani, ktorí dosiahli v Leverkusene postupovú remízu s Ukrajinou. Bezgólový výsledok ich udržal na druhom mieste C-skupiny práve pred Ukrajinou vďaka lepšiemu vzájomnému zápasu, keďže v prvom stretnutí zvíťazili 2:1.

Spoločne s Talianmi postúpili z C-skupiny aj Angličania, ktorí mali už pred záverečným kolom isté prvé miesto v skupine. V pondelňajšom zápase remizovali v Severnom Macedónsku 1:1.

V stretnutí prehrávali 0:1 po tom, čo Enis Bardhi dorazil svoju strelu z penalty. Angličania vyrovnali na 1:1, keď si Jani Atanasov strelil vlastný gól po hlavičkovom súboji s Harrym Kaneom.

Gareth Southgate.
Gareth Southgate. (Autor: TASR/AP)

V priamom súboji o postup zvíťazili aj domáci Slovinci, ktorí si poradili s Kazachstanom 2:1. Aj im by k účasti na ME stačila aj remíza.

Z H-skupiny postúpili spoločne s Dánmi, ktorí nazbierali takisto 22 bodov. Tí si udržali prvú priečku aj napriek pondelňajšej prehre 0:2 na ihrisku Severného Írska.

Víťazstvom sa s kvalifikáciou rozlúčili reprezentanti Fínska, ktorí triumfovali v San Maríne 2:1.

Z tímov, pre ktoré sa v pondelok skončili súboje v kvalifikácii, sa v play-off o ME popasujú Ukrajina, Fínsko a Kazachstan.

Istotu účasti v play off štyroch vetiev majú víťazi skupín v Lige národov. Ak sa už na záverečný turnaj do Nemecka kvalifikovali, nahradí ich ďalší najlepšie umiestnený tím vo svojej divízii.

Istotu účasti v play-off už majú Gruzínsko, Grécko, Ukrajina, Poľsko, Estónsko, Fínsko, Kazachstan, Izrael a zo "slovenskej" skupiny až trojica - Luxembursko, Island a Bosna a Hercegovina.

Kvalifikácia EURO 2024 - 20. november:


Skupina C:

Severné Macedónsko - Anglicko 1:1 (1:0)

Góly: 41. Bardhi - 59. Atanasov (vl.)

Ukrajina - Taliansko 0:0

Skupina E:

Česko - Moldavsko 3:0 (1:0)

Góly: 14. Doudera, 72. Chorý, 90. Souček

ČK: 55. Baboglo (Mac.) po 2. ŽK

Albánsko - Faerské Ostrovy 0:0

Skupina H:

Severné Írsko - Dánsko 2:0 (0:0)

Góly: 60. Price, 81. Charles

Slovinsko - Kazachstan 2:1 (1:0)

Góly: 41. Šeško (11 m), 86. Verbič - 48. Orazov

San Maríno - Fínsko 1:2 (0:0)

Góly: 90.+7 Bernardi (11 m) - 50. a 58. Soiri

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Česko drámu nepripustilo, zahrá si na EURO. Postup si ustrážili aj Taliani a Slovinci