Futbal: Vittek do Francúzska, dodohol sa s Lille

Róbert Vittek v novom drese.
Róbert Vittek v novom drese. (Autor: losc.fr)
SITA|28. aug 2008 o 18:47

Slovenský futbalový reprezentant Róbert Vittek prestúpil z tímu nemeckého druholigistu 1. FC Norimberg, do OSC Lille.

LILLE 28. augusta (SITA) - Slovenský futbalový útočník Róbert Vittek prestúpil z nemeckého druholigového klubu 1. FC Norimberg do francúzskeho prvoligového tímu OSC Lille. Zmluvu podpísal na štyri roky a odstupné pre jeho doterajšieho zamestnávateľa je vo výške 4,7 milióna eur.

Funkcionári Lille veľmi dobre vedeli, koho chcú kúpiť

"Funkcionári Olympique SC Lille videli Vitteka hrať v šiestich zápasoch. Preto veľmi dobre vedeli, koho chcú kúpiť, akého hráča pre svoj klub získajú," povedal vo štvrtok pre agentúru SITA hráčov zástupca Karol Csontó zo spoločnosti Stars & Friends Slovakia. "Róbert má aj vo Francúzsku povesť veľmi kvalitného útočníka a dobrého strelca, preto sme radi, že sa nám tento prestup vydaril," pokračoval Csontó, ktorý verí, že Vittek vo Francúzsku bude ďalej futbalovo rásť.

"Verím, že Vittek vo francúzskej lige, ktorá je určite kvalitnejšia ako nemecká, sa opäť začne baviť futbalom. Som presvedčený, že sa dostane do veľmi dobrej formy a v kvalitnej súťaži sa môže znovu naplno venovať iba futbalu. Nemusí sa už ničím zaťažovať a rozptyľovať. Verím, že sa v Lille vráti do takej fazóny, akú mal v Norimbergu vtedy, keď dal za pol sezóny šestnásť gólov. Robo na to má všetky predpoklady," skonštatoval K. Csontó.

Vittek by mal hrať už v nedeľu

Dvadsaťšesťročný rodák z Bratislavy (nar. 1. 4. 1982) mal s Norimbergom platnú zmluvu až do 30. júna 2010. Najlepší slovenský futbalista za rok 2006 v OSC už úspešne prešiel vstupnou lekárskou prehliadkou, absolvoval hodinovú tlačovú besedu a vo štvrtok večer už aj trénoval s mužstvom.

"Tréner Lille Rudi Garcia chce, aby bol Vittek pripravený už na nedeľňajší ligový zápas s Bordeaux. Po ňom sa na chvíľu ešte vráti do Norimbergu a v stredu 3. septembra sa už ako hráč Lille bude hlásiť trénerovi Weissovi na reprezentačnom zraze," priblížil Csontó najbližší program slovenského reprezentačného útočníka, ktorý má na konte 52 štartov v A-tíme SR a je autorom 15 gólov.

Francúzskemu klubu OSC Lille, ktorý vedie z lavičky Rudi Garcia, sa po 7. mieste v uplynulej sezóne nevydaril vstup do aktuálneho ročníka najvyššej súťaže. Po remíze v Nancy prišla domáca prehra s Le Mans 1:3 a ďalší neúspech na pôde Rennes (1:2), čo pre Lille v súčasnosti znamená spolu s FC Nantes "delenú" predposlednú 19. priečku v tabuľke s jediným bodom (bilancia: 0 - 1 - 2, skóre 2:5).

V hre bol aj Galatasaray

V súvislosti s odchovancom bratislavského Slovana rezonovali nedávno aj jeho ďalšie možné nové pôsobiská - v hre bol účastník španielskej Primera División Espanyol Barcelona či turecký veľkoklub tamojšej Süper Lig Galatasaray Istanbul.

"Práve Galatasaray nás niekoľko dní pred koncom prestupového obdobia dostal pod veľký tlak, lebo prišiel s výstrahou, že ak Vittek nepodpíše s ním zmluvu, istanbulský klub kúpi Čecha Milana Baroša. Bolo to veľmi zložité obdobie, zariskovali sme. Po dlhšej porade s Robom sme sa rozhodli, že dáme prednosť francúzskej lige pred tureckou," priblížil Csontó najzložitejšiu etapu dlhotýždňového hľadania nového zamestnávateľa pre 26-ročného slovenského reprezentanta.

"Som rád, že nám to vyšlo, lebo Robo je skôr hráčom, ktorý uprednostňuje technickú hru pred bojovnou a tvrdou. Rokovania s Turkami spôsobili aj to, že časové manko prinútilo aj Francúzov hlbšie siahnuť do pokladnice a ak Vitteka naozaj chceli, museli za neho zaplatiť viac. Navyše problémy okolo tohto prestupu začal v poslednom období robiť aj Norimberg, lebo nechcel svojho útočníka pustiť preč tri dni pred koncom prestupového obdobia. Preto Vittek do Lille prestúpil za čiastku 4,7 milióna eur, čím sme určite uspokojili aj funkcionárov 1. FC Norimberg," vysvetlil Csontó, prečo v poslednej fáze rokovania postupne vrástla Vittekova cena.

Róbert Vittek prišiel do Norimbergu pred piatimi rokmi, za tím zo štadióna easyCredit odohral v najvyššej nemeckej súťaži 95 stretnutí (26 gólov), v II. bundeslige nastúpil v 29 stretnutiach (10 gólov) a v máji 2007 sa s "Bavormi" tešil z triumfu v Nemeckom pohári.

Nachádzate sa tu:
Domov