Valladolid potrestal svojich fanúšikov, dôvodom je rasizmus mierený na Viniciusa

Vinicius Junior.
Vinicius Junior. (Autor: TASR/AP)
SITA|11. feb 2023 o 15:41

Španielsky klub zakázal vstup na štadión pre dvanástich držiteľov permanentiek.

BARCELONA. Španielsky futbalový klub Real Valladolid dočasne zakázal vstup na svoje domáce zápasy dvanástim držiteľom sezónnych permanentiek, ktorí sú podozriví z verbálneho rasovo zameraného útoku na brazílskeho futbalistu Viníciusa Júniora z Realu Madrid počas duelu La Ligy z 30. decembra 2022.

Kým sa incidenty nevyšetria, spomenutí fanúškovia sa na štadión Valladolidu nedostanú. Klub identifikoval agresorov v spolupráci s políciou.

Počas minulotýždňového ligového stretnutia na Malorke bol Vinícius obeťou diskriminačného správania a niekoľko dní predtým zasa visela na jednom z madridských mostov obesená figurína oblečená v jeho drese.

Z hľadísk španielskych štadiónov sa, navyše, často ozývajú tzv. opičie zvuky adresované 22-ročnému hráčovi. Tréner Realu Carlo Ancelotti tvrdí, že nenávistné útoky voči Viníciusovi sú problém španielskeho futbalu a treba sa s nimi vysporiadať.

Brazílčan sa od príchodu do Španielska v roku 2018 viackrát stal terčom rasizmu, no v ostatných týždňoch sa útoky voči nemu zintenzívnili.

Na riešenie situácie vyzval aj Vinícuisov spoluhráč tmavej pleti Aurélien Tchouameni. "Ako povedal tréner, je to celospoločenský problém s rasizmom. Nezáleží na tom, či ste biely, čierny alebo červený.

Musíme ukázať nulovú toleranciu a odstrániť to za každú cenu. Španielska liga môže podniknúť kroky a hádam aj zmeniť tento stav," povedal francúzsky stredopoliar pred sobotňajším finále majstrovstiev sveta klubov v Maroku, v ktorom Real Madrid nastúpi proti saudskoarabskému Al-Hilalu.

Ďalšie rasistické narážky si musel Vinícius vypočuť 22. januára počas súboja La Ligy proti Athleticu Bilbao, predtým v inom derby proti Atléticu či v dueli El Clásico na barcelonskom Camp Nou.

Španielska Komisia proti násiliu v športe sa zaoberá aj verbálnymi útokmi z decembrového zápasu proti Valladolidu. V prípade dokázania viny hrozí spomenutým 12 fanúšikom finančná pokuta vo výške 4-tisíc eur či zákaz vstupu na štadión na jeden rok.

Členovia komisie tiež analyzujú záznamy z bezpečnostných kamier a sociálne siete v snahe nájsť osoby zodpovedné za vyvesenie figuríny s podobizňou Viníciusa v Madride.

Vinícius Júnior otvorene hovorí o urážkach, ktorým pravidelne čelí. Posťažoval sa taktiež na to, že nenávistné správy mu ľudia posielajú aj na sociálnych sieťach.

Hráč s výnimočnými driblérskymi schopnosťami sa, navyše, ocitol pod paľbou kritiky pre jeho oslavné tance po strelených góloch. Často sa tiež stáva terčom nevyberaných zákrokov zo strany protihráčov. Minulý týždeň bol za jeden z nich vylúčený obranca Valencie Gabriel Paulista.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Valladolid potrestal svojich fanúšikov, dôvodom je rasizmus mierený na Viniciusa