Futbalisti Ukrajiny vyzvali na prepustenie vojnových zajatcov z oceliarne Azovstaľ

Futbalisti Ukrajiny.
Futbalisti Ukrajiny. (Autor: TASR/AP)
SITA|26. mar 2024 o 14:43

Oceliareň v Mariupoli sa stala symbolom ukrajinského vzdoru proti ruskej agresii.

BRATISLAVA. Ukrajinská futbalová reprezentácia počas prípravy na záverečný zápas kvalifikácie o postup na tohtoročné majstrovstvá Európy v Nemecku proti výberu Islandu rozvinula transparent s výzvou na prepustenie obrancov Azovstaľu.

Práve spomenutá mariupoľská oceliareň sa stala symbolom ukrajinského odporu v doterajšom priebehu vojny proti Rusku.

"Včera, po záverečnom tréningu v Opalenici, chlapci rozvinuli transparent 'Osloboďte obrancov Azovstaľu', čím Európe opäť pripomenuli dôležitosť oslobodenia väzňov a to, že vojna na Ukrajine pokračuje a ľudia zomierajú každý deň,“ uvádza sa vo vyhlásení Ukrajinskej futbalovej asociácie (UAF).

Ukrajinskí reprezentanti zvíťazili v semifinále play-off o postup na ME 2024 na pôde Bosny a Haercegoviny 2:1 a v utorok večer nastúpia v poľskom Vroclave v rozhodujúcom dueli o postup na šampionát proti Islanďanom.

Úspešnejší z tohto súboja bude druhým súperom slovenského tímu v E-skupine kontinentálneho šampionátu, duel sa uskutoční 21. júna v Düsseldorfe.

Azovstaľ patriaci najbohatšiemu Ukrajincovi Rinatovi Achmetovovi bol v začiatkoch vojny poslednou baštou ukrajinských síl v inak okupovanom Mariupoli a stal sa symbolom ukrajinského vzdoru napriek neprestajným ruským útokom.

Rodinní príslušníci ukrajinských obrancov z pluku Azov, ktorí sa dostali do zajatia, žiadajú kompetentných, aby mali títo vojaci prioritu pri výmenách zajatcov.

Tvrdia, že v ruských väzniciach čelia extrémnym podmienkam vrátane bitia, mučenia, odopierania lekárskej starostlivosti a iným porušeniam medzinárodných zákonov ozbrojených konfliktov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Futbalisti Ukrajiny vyzvali na prepustenie vojnových zajatcov z oceliarne Azovstaľ