Česi sa hnevali na rozhodcu. Škodí to futbalu, musel by si odseknúť ruky, znie z tímu

Českí futbalisti protestujú proti verdiktu španielskeho rozhodcu Guillerma Cuadru.
Fotogaléria (15)
Českí futbalisti protestujú proti verdiktu španielskeho rozhodcu Guillerma Cuadru. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|15. okt 2024 o 12:15

Česko prišlo v Lige národov o víťaznú sériu.

BRATISLAVA. Futbalisti Česka mali pred zápasom s Ukrajinou jasný cieľ. Získať aspoň bod, ktorý by ich posunul na prvú priečku v B-divízii Ligy národov. 

V skupine 1 im totiž zahral do kariet výsledok z Tbilisi, kde o výhre Albánska 1:0 nad Gruzínskom rozhodol záložník Interu Miláno Kristjan Asllani.

Česi v poľskej Vroclavy napokon bod získali, no nemuselo zostať iba pri ňom. Ukrajinci sa z hry nedokázali presadiť, no zachránil ich sporný moment, po ktorom rozhodca Guillermo Cuadra ukázal na biely bod.

"V Anglicku by sa penalta určite nepískala, tam sú proti nastreleným rukám zblízka alebo keď sú v prirodzenom pohybe," uviedol kapitán Tomáš Souček, ktorý na klubovej úrovni pôsobí vo West Hame United.

Fotogaléria zo zápasu Ukrajina - Česko v B-divízii Ligy národov

Najskôr ruka alebo hruď?

Kontroverzný moment sa udial už po piatich minútach druhého polčasu. 

Ladislav Krejčí, ktorý bude o týždeň čeliť v Lige majstrov Slovanu, bol v šestnástke v súboji s Yukhym Konoplyom a hruďou si chcel loptu posunúť.

Tá však zasiahla aj ruku obrancu katalánskej Girony, čo španielsky arbiter vyhodnotil ako dôvod na odpískanie pokutového kopu. 

"Bol som prekvapený a vlastne stále som," hovoril český futbalista krátko po zápase. Nebol si totiž vedomý toho, že loptu zasiahol rukou. 

VIDEO: Sporný moment zápasu Ukrajina - Česko /zdroj: onlajny.eu/

"Vôbec neviem. Musím sa na to pozrieť. Lopta išla za nás, bol som v súboji a odohral som loptu. Neuvedomujem si, že by som hral rukou," doplnil.

Zo spomalených záberov je ťažké určiť, či Krejčí najskôr zahral rukou alebo sa tesne predtým dotkla lopta jeho hrude. V mnohých európskych súťažiach sú podobné situácie posúdené ako "technický nedostatok".

Dokonca ani Konoplya, ktorý bol v bezprostrednej blízkosti Krejčího si od rozhodcu nepýtal penaltu. Tá však bola nariadená a najlepší strelec La Ligy z minulej sezóny Artem Dovbyk poľahky vyrovnal na 1:1.

Hašek: Je to smutné pre futbal

Tréner českej reprezentácie Ivan Hašek uviedol, že remíza je spravodlivá, no neodpustil si poznámku na moment, ktorý predchádzal gólu súpera.

"Pískanie takýchto rúk škodí futbalu. Krejčí tým zákrokom nič neovplyvnil. Ak sa budú pískať takéto ruky, je to smutné pre futbal," myslí si.

Pravdou je, že súčasný výklad pravidiel o hre rukou v šestnástke, je nejasný a preto vznikajú kontroverzné situácie. Napríklad, Nemci zrejme dlho nezabudnú na ruku Marca Cucurellu vo štvrťfinále domácich ME.

"Nerozumiem tomu, musel by si (Krejčí) odseknúť ruky. Šance mali oba tímy. My sme dali pekný gól, oni zo spornej penalty," doplnil Souček. 

Český kapitán bol aj pri nepríjemnom momente, ktorý pre zmenu predchádzal českému gólu. Po rohovom kope sa zrazil s Oleksijom Hutsuljakom, ktorý následne putoval na vyšetrenia do nemocnice. 

"Mrzí ma každý takýto moment. Obzvlášť, keď ide o úraz hlavy. Riešilo sa to, ale vedel som, že to nebol faul. Už mi dali jeho číslo, takže budem rád, keď sa spojíme," hovoril Souček pre české média.

Sviatočný strelec bol v tranze

Na zápas vo Vroclave si bude dlho pamätať Lukáš Červ. Po odvrátenom rohu nasmeroval svoj volej spoza šestnástky k pravej žrdi ukrajinskej brány.

"Vôbec som nevedel, čo sa deje. Chalanov na ihrisku som tam nechal a bežal som za tými, ktorí boli na lavičke. Gól si pamätám, ale potom som bol v tranze," uviedol po svojom prvom reprezentačnom góle.

"Sú to krásne pocity, veľmi si to vážim. Škoda, že to nebolo s víťazným koncom, ale to nič nemení na tom, že gól si cením," doplnil.

Dvadsaťtriročný futbalista Plzne je sviatočným strelcom. V tejto sezóne má spolu s gólom proti Ukrajine na konte tri presné zásahy. 

Vo Vroclave mu portál SofaScore udelil vysokú známku 8.1, pričom okrem gólu treba vyzdvihnúť päť získaných lôpt či 88-percentnú úspešnosť prihrávok.

Tréner Hašek povedal, že Červ má pred sebou veľkú kariéru, gól je odmenou za predvedené výkony a tiež ocenil jeho spoluprácu so Součekom.

"Je vidieť, že si vedľa seba v zálohe sadli. Rozumejú si, pozerajú po sebe. Keď jeden vystúpi, druhý zostáva. Tým sa zlepšila organizácia hry a predovšetkým priniesol Lukáš do tímu obrovskú energiu," zhodnotil.

Majú to vo svojich rukách

Česi začali prebiehajúci ročník Ligy národov debaklom v Gruzínsku, kde po slabom výkone prehrali 1:4. Média vtedy písali o prepadáku či blamáži.

V nasledujúcich troch zápasoch však získali sedem z možných deviatich bodov a pred novembrovým finálovým dvojzápasom sú na čele tabuľky. 

Majú o bod viac než dvojica prenasledovateľov, pričom práve títo dvaja súperi ich čakajú. Najskôr nastúpia v Tirane proti Albánsku a postup do A-divízie by radi spečatili 19. novembra v Olomouci proti Gruzínsku. 

Paradoxne, zásluhu na súčasnom prvom mieste má aj debakel 1:4. Hašek povedal, že táto prehra mužstvo nakopla k zlepšeným výkonom.

"Tým, že sme dostali facku, všetci sme si sadli na zadok. Vieme, že to nejde inak ako poctivým a zodpovedným výkonom. Dnes všetci idú na sto percent.

Ťahajú za jeden povraz, no nielen tí jedenásti nie ihrisku, čo je dôležité. Máme to vo svojich rukách a verím, že to dohráme do baráže o MS," dodal. 

Práve baráž o MS 2026 je veľkým lákadlom Ligy národov. Víťazi jednotlivých skupín si vytvoria "zadné dvierka" v prípade, že by im kvalifikácia nevyšla. 

Podobnú šancu má aj Slovensko, hoci hrá o divíziu nižšie. Pred zostávajúcimi dvoma duelmi má na konte rovnako desať bodov ako Švédsko. 

Tabuľka skupiny 1 B-divízie Ligy národov

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Česi sa hnevali na rozhodcu. Škodí to futbalu, musel by si odseknúť ruky, znie z tímu