Tymoščuk neodsúdil vojnu. Ukrajinci ho vylúčili zo všetkých futbalových aktivít

Anatolij Tymoščuk na archívnej snímke.
Anatolij Tymoščuk na archívnej snímke. (Autor: SITA/AP)
TASR|11. mar 2022 o 17:22

Neukončil svoje pôsobenie na poste asistenta trénera v ruskom klube Zenit Petrohrad.

KYJEV. Ukrajinská futbalová asociácia (UAF) doživotne vylúčila Anatolija Tymoščuka zo všetkých futbalových aktivít v krajine.

Bývalého reprezentačného kapitána potrestala za to, že sa doteraz verejne nevyjadril k ruskej invázii na Ukrajinu a neukončil ani svoje pôsobenie na poste asistenta trénera v ruskom klube Zenit Petrohrad.

Štyridsaťdvaročný niekdajší stredopoliar stratí trénerskú licenciu aj všetky domáce športové ocenenia. UAF odstráni rekordéra v počte reprezentačných štartov (144) z oficiálneho zoznamu futbalistov národného tímu vo všetkých vekových kategóriách a navrhne, aby prišiel aj o štátne vyznamenania.

Tymoščuk podľa agentúry DPA nie je od začiatku vojny (24. februára) na sociálnych sieťach aktívny, jeho najnovšie príspevky sú z januárovej jazdy bicyklom v Dubaji.

Tymoščuk počas hráčskej kariéry dlho pôsobil v Šachtare Doneck, s ktorým získal tri ligové tituly. V roku 2009 prestúpil do Bayernu Mníchov, kde sa tešil z dvoch nemeckých titulov i zisku trofeje v Lige majstrov.

Potom prestúpil do Zenitu, s ktorým dvakrát vyhral najvyššiu ruskú súťaž a Superpohár. Kariéru ukončil v kazašskom Kajrate Almaty.

V najcennejšom drese hral na troch veľkých turnajoch vrátane MS 2006 v Nemecku, ktoré sú pre Ukrajinu dosiaľ jediné, na ktorých sa zúčastnila. Ako kapitán vtedy priviedol národný tím do štvrťfinále.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Tymoščuk neodsúdil vojnu. Ukrajinci ho vylúčili zo všetkých futbalových aktivít