Predchodcu Slovana dostal do celoštátnej ligy. Mohol trénovať veľkoklub, zomrel v pracovnom tábore

Majstrovské mužstvo FTC Fiľakovo v nedeľu 27. júna 1937 odohralo vo Fiľakove svôj druhý zápas v turnaji o postup do štátnej ligy s vedúcim mužstvom ŠK Pardubice. Tréner Csibi Braun v hornom rade zľava štvrtý.
Majstrovské mužstvo FTC Fiľakovo v nedeľu 27. júna 1937 odohralo vo Fiľakove svôj druhý zápas v turnaji o postup do štátnej ligy s vedúcim mužstvom ŠK Pardubice. Tréner Csibi Braun v hornom rade zľava štvrtý. (Autor: Archív Vladimíra Cirbusa)
Matej Hanula|9. dec 2023 o 12:00

Tragický koniec úspešného trénera.

Článok vyšiel v marcovom vydaní mesačníka Historická revue (číslo 03/2023).

BRATISLAVA. Bol zvyknutý na víťazstvá aj na prehry. Išlo o duely na futbalovom trávniku podľa pravidiel fair-play. Tento zápas bol však iný.

Odohrával sa v pracovnom tábore na východnom fronte druhej svetovej vojny. Proti krutému zaobchádzaniu dozorcov, podvýžive a mrazu nemal šancu.

Jeden z najlepších maďarských futbalistov dvadsiatych rokov minulého storočia József Braun, ktorý sa ako tréner významne zapísal aj do dejín medzivojnového futbalu na Slovensku, zahynul v pracovnom tábore na Ukrajine v tyle frontovej línie vo februári 1943. 

József „Csibi“ Braun nemal typický pôvod stredoeurópskej futbalovej hviezdy medzivojnového obdobia.

Nepochádzal ani z mestskej proletárskej, ani z vidieckej roľníckej rodiny, kde bol futbalový talent jednou z mála možností na zlepšenie rodinnej situácie.

Narodil sa v roku 1901 v rodine židovského obchodníka s obilím v Putnoku na východe Maďarska, ešte ako malý chlapec sa však s rodinou presťahoval do Budapešti.

Historická revue

Historická revue je mesačník s dlhou tradíciou, ktorý sa venuje popularizácii histórie a ďalších spoločenských vied už od roku 1990.

V jednotlivých tituloch sa zameriava na konkrétne témy zo slovenských či svetových dejín a prináša pohľad historikov, ktorí sa im profesionálne venujú.

Historická revue je pútavým sprievodcom pre každého, kto sa rád ohliadne do minulosti a hľadá pritom relevantný zdroj informácií.

Predplatné mesačníka Historická revue: Kúpiť predplatné

V hlavnom meste Uhorska sa pred prvou svetovou vojnou futbal veľmi rýchlo rozvíjal. Jeho kúzlu prepadol aj malý József. Práve v tomto období mu prischla prezývka Csibi, teda Figliar.

Hviezda najúspešnejšieho klubu

Csibi začal hrávať futbal v budapeštianskom klube VAC, počas jedného z pouličných zápasov si ho však všimol anglický tréner MTK Jimmy Hogan a podpísal s ním zmluvu.

József Braun na fotografii z čias hráčskej kariéry, počas ktorej s MTK vyhral deväť majstrovských titulov a 28-krát nastúpil za reprezentáciu Maďarska.
József Braun na fotografii z čias hráčskej kariéry, počas ktorej s MTK vyhral deväť majstrovských titulov a 28-krát nastúpil za reprezentáciu Maďarska. (Autor: Jóžef Braun)

Najmä zásluhou tohto futbalového svetobežníka sa stal v prvých povojnových rokoch z MTK (od konca dvadsiatych rokov s patriotickejším názvom Hungária) najúspešnejší maďarský klub. 

Hogan svojich vtedajších zverencov výrazne ovplyvnil a z viacerých sa neskôr stali úspešní tréneri. Práve Hoganovi sa pripisuje veľký podiel na rozvoji maďarského futbalu, ktorý vyvrcholil v päťdesiatych rokoch.

Mužstvo okolo Ferenca Puskása našlo po takmer 70 neprehratých zápasoch premožiteľa v najmenej vhodnej chvíli – vo finále majstrovstiev sveta v roku 1954. 

Csibi Braun hrával pravé krídlo a s MTK vyhral niekoľko maďarských titulov. Podľa legendy bol medzi fanúšikmi taký obľúbený, že dokonca aj starší muži mu v električke uvoľňovali svoje miesto.

Podcast Lexikón športu

Podcast Lexikón športu vám postupne odhalí zaujímavosti zo sveta športu, fakty z histórie či príbehy známych športovcov. Nový diel relácie Lexikón športu vychádza pravidelne každú druhú sobotu v rámci Sportnet podcastu.

Zaujímavosti z histórie nájdete aj v rubrike Sportnet history.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

Vrcholom jeho kariéry mal byť olympijský turnaj v roku 1924, kam Maďarsko odchádzalo ako jeden z veľkých favoritov.

Pre tím zložený dominantne z hráčov MTK sa však skončil sklamaním. Po jasnom víťazstve v prvom kole nad Poľskom zastavil Maďarov hneď v osemfinále šokujúco Egypt. 

Jimmymu Hoganovi sa pripisuje podiel aj na tom, že krátko po vojne dosiahol maďarský futbal svoj vrchol postupom do finále majstrovstiev sveta v roku 1954 vo švajčiarskom Berne. Na snímke zo zápasu vidno dve najväčšie maďarské hviezdy – v sklze Ferenca Puskása a nabiehajúceho Sándora Kocsisa.
Jimmymu Hoganovi sa pripisuje podiel aj na tom, že krátko po vojne dosiahol maďarský futbal svoj vrchol postupom do finále majstrovstiev sveta v roku 1954 vo švajčiarskom Berne. Na snímke zo zápasu vidno dve najväčšie maďarské hviezdy – v sklze Ferenca Puskása a nabiehajúceho Sándora Kocsisa. (Autor: Fortepan / ETH Zürich)

Braun sa na trénerskú dráhu vydal napokon zrejme skôr, ako plánoval. Už v roku 1921 utrpel ťažké zranenie nohy, po druhej operácii v roku 1925 zvažoval koniec kariéry.

Na druhú futbalovú kariéru sa začal pripravovať už od roku 1926, keď sa stal športovým riaditeľom malého budapeštianskeho klubu Erzsébeti TC. V lete nasledujúceho roka po tretej operácii s ním MTK rozviazal hráčsku zmluvu. 

V nasledujúcich rokoch Braun najskôr krátko pôsobil vo viedenskom židovskom klube Hakoah, neskôr sa však vydal za futbalovým dobrodružstvom do New Yorku.

Po návrate do Budapešti v roku 1930 odohral ešte rozlúčkový zápas za materský VAC proti mestskému rivalovi Vasasu a ešte pred tridsiatkou sa definitívne rozhodol pre trénerskú dráhu.

MTK Budapešť dlhé roky dominoval v maďarskej lige. Odrážalo sa to aj v záujme divákov. Snímka zachytáva publikum počas jedného zo zápasov v roku 1929. V tom čase už Csibi Braun za klub nehrával.
MTK Budapešť dlhé roky dominoval v maďarskej lige. Odrážalo sa to aj v záujme divákov. Snímka zachytáva publikum počas jedného zo zápasov v roku 1929. V tom čase už Csibi Braun za klub nehrával. (Autor: Fortepan.hu)

Svetobežník mieri do Bratislavy

Prvé skúsenosti získaval v Nórsku, po návrate do Maďarska trénoval niekoľko menších klubov. Získal však veľmi dobré renomé a začiatkom roka 1933 si ho za nového trénera vybral ambiciózny slovenský klub, I. Československý športový klub (ČsŠK) Bratislava, teda dnešný Slovan. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Predchodcu Slovana dostal do celoštátnej ligy. Mohol trénovať veľkoklub, zomrel v pracovnom tábore