Mourinho už nie je trénerom AS Rím. Nahradí ho klubová legenda?

Portugalský tréner José Mourinho.
Portugalský tréner José Mourinho. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. jan 2024 o 10:25

Mourinho vyhral s Rimanmi Konferenčnú ligu.

RÍM. AS Rím ukončil spoluprácu s trénerom Josém Mourinhom. Taliansky klub tak urobil podľa informácií agentúry DPA s okamžitou platnosťou.

Portugalský kouč pôsobil v tíme od roku 2021 a predvlani s ním vyhral Európsku konferenčnú ligu a vlani ho priviedol do finále Európskej ligy.

Rozhodnutie prišlo dva dni po prehre 1:3 na pôde AC Miláno, pričom pôvodný Mourinhov kontrakt platil do júna. Rimania sú momentálne na deviatom mieste a hrozí im tak šiesta neúčasť v Lige majstrov za sebou.

"AS Rím môže potvrdiť, že José Mourinho a jeho trénerský tím opustia klub s okamžitou platnosťou," citovala z oficiálneho vyhlásenia klubu agentúra AP.

"Radi by sme Josému poďakovali za jeho vášeň a snahu. Na jeho pôsobenie budeme mať krásne spomienky, ale sme presvedčení, že zmena je v najlepšom záujme klubu," uviedli americkí majitelia Dan a Ryan Friedkinovci.

Mourinho prehral v máji s Rímom svoje prvé finále v európskej súťaži. Jeho tím vtedy nestačil na FC Sevilla v jedenástkovom rozstrele.

Šesťdesiatročného kouča katapultoval medzi svetovú elitu titul v Lige majstrov s Portom (2003/04) a rovnaký úspech dosiahol aj s Interom Miláno (2009/10). Okrem toho pôsobil aj v Chelsea, Reale Madrid či Manchestri United.

Jeho koučovanie v Ríme poznačili početné suspendácie pre konflikty s rozhodcami. Zrejme najznámejší nastal po spomínanom májovom finále v budapeštianskej Puskás Aréne v tamojšom parkovacom dome.

Na verejnosť vtedy prenikol videozáznam, v ktorom Mourinho vulgárne nadával anglickému rozhodcovi Anthonymu Taylorovi, ktorý viedol finále.

Futbalový insider Fabrizio Romano na sociálnej sieti X uviedol, že na vrchole zoznamu možných nástupcov Mourinha je klubová legenda a majster sveta z roku 2006 Daniele De Rossi.

Tabuľka Serie A

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Mourinho už nie je trénerom AS Rím. Nahradí ho klubová legenda?