Weiss cibrí 16-ročný talent. Na kľúčový post má prísť veľké meno, ale Slovan mlčí

Na snímke hráči ŠK Slovan Bratislava oslavujú gól.
Na snímke hráči ŠK Slovan Bratislava oslavujú gól. (Autor: TASR)
Pavol Spál|7. júl 2024 o 10:00

Čo sa deje v Slovane Bratislava?

BRATISLAVA. Razom preskočil minimálne dve kategórie. V druholigovej juniorke Slovana neodohral Maxim Mateáš ešte ani minútu, v uplynulej sezóne nastupoval prevažne za U17, čo je mladší dorast.

V závere hral aj za U19 a potom skočil rovno do áčka najväčšieho slovenského klubu. 

Keď v 87. minúte naskočil v drese Slovana v ligovom zápase proti Ružomberku (5:1), tak nastolil nové rekordy. 

Maxim Mateáš sa stal koncom mája najmladším hráčom v dejinách Slovana, ktorý nastúpil v slovenskej lige. Mal iba šestnásť rokov a šesť dní. 

Je aj najmladším slovenským majstrom v histórii súťaže. Bol to skôr symbolický štart, lebo si za krátky čas stihol pripísať iba jednu prihrávku. Napriek tomu ide o ojedinelý jav, hlavne v drese Slovana.

Tréner Vladimír Weiss je známy tým, že stavia skôr na skúsenosť. Slovan odštartoval prípravu na novú sezónu a Mateáš dostával dôveru. Čo sa týka minutáže, tak zo všetkých mladíkov dostal najväčšiu porciu. 

Čo sa deje v Slovane?

Šestnásťročný stredopoliar prekvapujúco nastúpil v základnej zostave aj v prípravnom zápase proti Petržalke (1:0), keď odohral šesťdesiat minút. Predtým odohral celý druhý polčas proti CFR Kluž. A ešte predtým celý prvý polčas proti FC Linz. 

„Chápem, že pre niekoho je senzácia, že hráč v takomto mladom veku dostal šancu. Už na tréningu však v mnohých veciach prekvapil a dokázal sa adaptovať,“ opisoval ešte v máji Boris Kitka, asistent trénera Vladimíra Weissa.  

„Snažíme sa s trénerom Weissom vnímať mladíkov, ktorí vyrastajú v akadémií. Ak nás upúta hráč, ktorý vo svojej kategórii robí nadpriemerné veci a má potenciál, tak s ním chceme pracovať. Maxim je jeden z nich,“ vravel asistent trénera Weissa. Priznal, že mladíka sleduje už tri roky, čiže od žiackej kategórie.

Slovan už v stredu 10. júla odštartuje novú sezónu. V prvom predkole Ligy majstrov privíta FC Struga, čo je majster Severného Macedónska. Ide o veľa. Čo sa deje v Slovane? Je reálne, že by dostal šancu v pohárovej Európe takto neskúsený tínedžer? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Weiss cibrí 16-ročný talent. Na kľúčový post má prísť veľké meno, ale Slovan mlčí