Veľké veci. Slováci majú kapitána v La Lige a majstra v ďalšej elitnej lige

Martin Valjent ako kapitán RCD Mallorca.
Martin Valjent ako kapitán RCD Mallorca. (Autor: Reuters)
Michal Šášky|15. máj 2023 o 15:25

Valjent je prvý Slovák s kapitánskou páskou v La Lige v ére samostatnosti.

BRATISLAVA. Keď pred týždňom vypukli majstrovské oslavy na štadióne v Neapole, Stanislav Lobotka patril medzi najoslavovanejších hráčov.

Už po potvrdení titulu v Udinese ho na trávniku prepadli nadšení fanúšikovia. Rýchlo prišiel o dres aj o trenírky. Kamarát ho zahalil aspoň do majstrovskej vlajky Neapola.

Po týždni si majstrovské oslavy užil ďalší slovenský reprezentant.

David Hancko senzačne triumfoval s Feyenoordom v Eredivisie. Má osembodový náskok pred Ajaxom, ktorý býval majstrom pravidelne od roku 2019.

Mnohí sa obávali, že štadión De Kuip počas osláv spadne. Keď Feyenoord v nedeľu zdolal G.A. Eagles (3:0), nebolo od toho ďaleko.

Päťdesiattisíc priaznivcov skandovalo aj meno Davida Hancka, ktorý mal okolo pása omotanú slovenskú vlajku. Po zápase nadšene mával šálom Feyenoordu.

Je to veľmi cenný úspech. Holandská liga je podľa rankingu hneď za piatimi najväčšími, šliape na päty francúzskej Ligue 1. Feyenoord bude hrať budúci ročník v skupinovej fáze Ligy majstrov.

Hancko ale nebol jediný Slovák, ktorý mal cez víkend dôvod na radosť.

Čo sa v texte dočítate:

  • Čo výnimočné zažil Martin Valjent v La Lige?
  • Ktorí Slováci v zahraničí mu výkonom sekundovali?
  • Prečo Ondrejovi Dudovi hrozí koniec v Serii A?
  • Pozrite si všetky góly slovenských futbalistov cez víkend

Hviezdne chvíle v Česku

Cez víkend sa slovenskí futbalisti v zahraničných súťažiach postarali až o deväť gólov. Viacerí mohli zamotať hlavu aj reprezentačnému trénerovi Francescovi Calzonovi.

Už v piatok sa v drese cyperskej Karmiotissy opäť presadil Michal Ďuriš. Odkedy má klub istotu záchrany, skúsený útočník hráva pravidelne v základnej zostave.

Momentálne ukazuje, že v nej mohol byť už dávno. Tridsaťštyriročný kanonier skóroval v druhom zápase po sebe, na konte má už šesť zásahov v tejto sezóne.

V domácom súboji s tabuľkovým susedom Nea Salamis vyrovnával stav na konci prvého polčasu. Pri priamom kope zatváral zadnú žrď a prudkou strelou rozvlnil sieť.

VIDEO: Michal Ďuriš a jeho 6. gól v sezóne (čas 1:46)

V sobotu sa opäť ukázal aj naturalizovaný Slovák Boris Sekulič. V posledných piatich dueloch nevynechal ani minútu, po návrate do poľskej Ekstraklasy ožil.

Od špecializovaných portálov dostáva pravidelne vysoké hodnotenia. Cez víkend bol podľa SofaScore.com tretím najlepším hráčom zápasu, jeho známka atakovala 8 z desiatich.

Hviezdny moment Sekuliča prišiel na konci prvého polčasu. Pri útoku z pravej strany číhal na odrazenú loptu a dostal sa k nej.

Parádnou umiestnenou ranou navyše zvýšil vedenie hostí na 2:1. Jeho Górnik napokon vyhral na pôde Widzewu Lodž s brankárom Henrichom Ravasom 3:2.

Pre Sekuliča išlo o premiérový zásah po zimnom príchode zo zámorskej MLS.

VIDEO: Prvý gól Borisa Sekuliča v poľskej Ekstraklase (čas 2:11)

V sobotu nelenili Slováci ani v susednom Česku. Najväčšie derby však neprinieslo najväčšiu slovenskú hviezdu.

Tou sa stal stále kmeňový hráč talianskeho treťoligistu Delfino Pescara. Ľubomír Tupta bol mužom zápasu, a to napriek tomu, že odohral v drese Slovana Liberec iba 23 minút.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Veľké veci. Slováci majú kapitána v La Lige a majstra v ďalšej elitnej lige