Z tretej ligy do prvej. Nigérijčan považuje Slovensko za svoj domov

David Adeniyi Fadairo s dresom Liptovského Mikuláša.
David Adeniyi Fadairo s dresom Liptovského Mikuláša. (Autor: Facebook / Tatran Liptovský Mikuláš)
Titanilla Bőd|6. jan 2023 o 13:00

David Adeniyi Fadairo na jar posilní Tatran Liptovský Mikuláš.

RIMAVSKÁ SOBOTA. „Tento hráč asi dlho hrať za nás nebude,“ povzdychli si fanúšikovia Rimavskej Soboty pri sledovaní šikovného útočníka.

David Adeniyi Fadairo pútal pozornosť rýchlosťou i technikou, bolo zrejmé, že má na vyššiu súťaž. V jesennej časti III. ligy východ zaznamenal 22-ročný legionár z Nigérie v drese MŠK Rimavská Sobota tri góly, dva v lige a jeden v pohári.

V jarnej časti bude pokračovať už v najvyššej súťaži v drese Tatrana Liptovský Mikuláš, kde bude hosťovať do konca sezóny.

Prvý zážitok? Sneh

David Fadairo prišiel na Slovensko pred štyrmi rokmi ako 18-ročný na skúšku do Podbrezovej. Jeho prvé zážitky vraj boli ako z filmu: prichádzal pred začiatkom zimnej prípravy na letisko v Košiciach, kde prvý raz v živote videl sneh.

„Prišla ma vyzdvihnúť milá usmievavá pani. Prvá vec, čo som spravil hneď na parkovisku pri letisku, bolo, že som si štýlovo zobral do hrsti sneh a ovoniaval ho,“ vravel so smiechom nigérijský futbalista.

„Vy sa tu sťažujete na kvalitu ciest a pre mňa tá cesta z Košíc do Podbrezovej bola kráľovská,“ doplnil.

Areál v Podbrezovej mu pripadal nádherný, všetko bolo zasnežené a na umelej tráve prebiehal tréning.

Do Podbrezovej ho napokon zobrali na hosťovanie. „Po niekoľkých týždňoch som však dostal pozvánku do reprezentácie do 20 rokov a vrátil som sa do vlasti. Medzitým Podbrezová vypadla z prvej ligy a už som sa nemohol vrátiť na Slovensko,“ opisoval svoje začiatky v Európe Fadairo.

Aj krátky pobyt na Slovensku však zásadným spôsobom ovplyvnil jeho život: zoznámil sa s Rimavskosoboťankou, ktorá chodila na Obchodnú akadémiu v Brezne.

„Začali sme sa stretávať, písali sme si aj vtedy, keď som bol v Nigérii. Dnes je to moja manželka a matka môjho syna,“ vravel hrdo David Fadairo.

V meste sa presúva na bicykli

Uchádzal sa o angažmán v rakúskom Mattersburgu, no klub sa dostal do finančných problémov a tak napokon zmluvu nepodpísal.

Vtedy rodina jeho priateľky navrhla, že oslovia vtedajšieho konateľa rimavskosobotského klubu Miroslava Bitalu, s ktorým sa poznajú. Aj keď išlo o treťoligistu, Fadairo bol vďačný za príležitosť.

„Rimavská Sobota mi veľmi pomohla. Keď padol prestup do Mattersburgu, už bolo neskoro nájsť ďalšieho záujemcu z vyšších súťaží. Na to, aby som mohol ostať v Európe, som potreboval vyriešiť papiere a pracovné povolenie,“ opisoval.

Rimavskú Sobotu považuje za svoj domov. V meste sa presúva na retro bicykli, ľudia ho vítajú s veľkým úsmevom.

„Rodina mojej manželky je úžasná. Poznám historky, že svokrovci vedia spraviť peklo zo života ich zaťa, no u nás je všetko super. Vo všetkom mi pomohli, hneď ma prijali. Od prvého momentu bola ku mne milá aj starká, hoci mi nerozumela. Som im nesmierne vďačný,“ zdôrazňoval Fadairo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Z tretej ligy do prvej. Nigérijčan považuje Slovensko za svoj domov