Slovan nechce opakovať históriu. Slovinské Celje už raz bratislavský klub zahanbilo

Hráči ŠK Slovan Bratislava
Hráči ŠK Slovan Bratislava (Autor: TASR)
Juraj Hertel|24. júl 2024 o 14:20

Pozrite si štatistiky slovenských klubov v európskych pohárovýh súťažiach.

BRATISLAVA. Slovenské futbalové tímy sa pravidelne stretávajú s medzinárodnými súpermi v rôznych európskych pohárových súťažiach, pričom tieto stretnutia prinášajú bohaté a zaujímavé skúsenosti. 

V nasledujúcom článku sa pozrieme na štatistiky zápasov slovenských tímov v Európskych pohároch.

Ružomberok - Tobol

Slovenské tímy sa čoraz častejšie stretávajú s tímami z Kazachstanu. Zápas medzi Ružomberkom a Tobolom bol už šiestym súbojom medzi slovenským tímom a kazachstanským. Z toho posledné tri dvojzápasy sa odohrali proti Tobolu Kostanay: v roku 2024 proti Ružomberku, v roku 2021 proti Žiline a v roku 2011 proti Slovanu Bratislava.

Slovenské tímy vždy vyhrali domáci zápas proti kazachstanskému súperovi, pričom vonkajšia prehra Ružomberku je len druhou prehrou slovenského klubu proti tímu z Kazachstanu. Prvýkrát sa to stalo v júli 2005, keď Kairat Almaty porazil Petržalku 2:0.

Slovan - Struga

Konfrontácie s klubmi zo Severného Macedónska nie sú časté. Slovenské tímy sa stretli s tímami zo Severného Macedónska iba trikrát. Prvá konfrontácia sa odohrala v roku 1999, keď Trenčín nepostúpil cez Pobedu Prilep.

O štyri roky neskôr sa Trnava opäť stretla s týmto tímom a taktiež vypadla. Oba tieto zápasy boli súčasťou Pohára Intertoto. Posledná konfrontácia Slovana proti Struge bola ako jediná úspešná.

Slovan - Celje

Slovenské tímy sa v európskych súťažiach väčšinou stretávajú s Olimpijou Ľubľana. Posledná konfrontácia s iným slovinským tímom bola v júli 2003, keď išlo o Koper. Dva roky predtým sa Petržalka stretla s Celje a vypadla s výsledkom 1:6.

Najväčší úspech žlto-modrých prišiel v minulej sezóne, keď postúpili do play-off Konferenčnej ligy. Tento rok už teraz vyrovnali tento úspech.

Ružomberok - Trabzonspor

Slovenský futbal znova čaká konfrontácia s tureckým klubom. Minulý rok sa Trnava stretla s Fenerbahçe. Štyri slovenské kluby (Dubnica, MFK Košice, Slovan a Trnava) odohrali zápasy proti šiestim tureckým tímom (Ankaraspor, Beşiktaş, Bursaspor, Fenerbahçe, Galatasaray a Trabzonspor).

Naposledy sa slovenský tím stretol s tureckým vo vyraďovacej časti, keď Dubnica vyradila Ankaraspor s celkovým skóre 4:1 v Intertoto pohári.

FK Sarajevo - Trnava

Spartak sa po 9 rokoch znova stretne s tímom zo Sarajeva, tentoraz s FK Sarajevo. Predtým hrali s Olimpik Sarajevo. S FK Sarajevo už hrala Trnava v lete 2007. Klub z Malého Ríma sa stretol v európskych súťažiach päťkrát s tímom z Bosny, a toto bude šiesta konfrontácia.

Slovan odohral tri dvojzápasy, ostatné tímy (MFK Košice, Prešov a Senec) iba po jednom. Trnava má pozitívnu bilanciu proti tímom z Bosny a Hercegoviny, z 10 zápasov vyhrala štyri, zaznamenala štyri remízy a dve prehry.

FK Zire - DAC

Slovenský tím sa po 15 rokoch opäť stretne s tímom z Azerbajdžanu. FK Zire bude šiestym azerbajdžanským tímom (po Karabachu, FK Baku, Karvane Jevlach, Neftči Baku a Interi Baku), ktorý bude hrať zápas proti slovenskému klubu.

Slovenské tímy dvakrát vypadli, Trnava proti Karvanu Jevlach v roku 2006 a Nitra proti Neftči Baku v roku 2008. Konfrontácia DAC s FK Zire sa prvýkrát neuskutoční v 1. predkole.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Slovan nechce opakovať históriu. Slovinské Celje už raz bratislavský klub zahanbilo