Slávny Uhrin vydržal v Slovane 69 dní, aj BMW mu ukradli

Dušan Uhrín ako tréner Slovana Bratislava.
Dušan Uhrín ako tréner Slovana Bratislava. (Autor: TASR)
Pavol Spál|25. aug 2021 o 18:00

Slovan v odvete Európskej ligy privíta Olympiakos Pireus.

BRATISLAVA. Koncom júla 2009 sa kultový štadión pomaly rozpadával, ale od UEFA dostal ešte výnimku.

Bol to posledný zápas Slovana v Lige majstrov na starom Tehelnom poli. V rámci tretieho predkola slovenský majster privítal Olympiakos Pireus.

Atmosféra bola hlučná, vybičovaná. Prišlo 22-tisíc fanúšikov.

Niektorí z nich sa ani nestihli usadiť a Slovan už inkasoval. Z prvej akcie, z prvého rohu. V druhej minúte. V chaose sa k odrazenej lopte dostal Papadopoulos a skóroval.

Slovan nakoniec prehral 0:2. Keďže sa rovnaký výsledok zrodil aj v odvete, slovenský zástupca z európskej súťaže číslo jeden vypadol. 

Slávny tréner, prvý za Kmotríka

Za Slovan hral už tragicky zosnulý Juraj Halenár, donedávna ešte tréner belasých Ján Kozák mladší, či asistent reprezentačného trénera Samuel Slovák. 

V základnej jedenástke Olympiakosu nechýbali ani niektorí grécki majstri Európy z roku 2004 či viacero známych mien európskeho futbalu.

Slovan viedla slávna trénerská persóna, Dušan Uhrin. Pražskú Spartu doviedol k tretiemu miestu v Lige majstrov (1993), s českým národným tímom získal striebro na majstrovstvách Európy 1996. 

Do Slovana však prišiel už ako tréner za zenitom, ktorý sa vrátil z dôchodku. Mal vtedy šesťdesiatšesť. Bol to prvý tréner v ére majiteľa Ivana Kmotríka.

Veľké plány dostať sa skupinovej fázy Ligy majstrov však rýchlo stroskotali. 

Skončil rýchlo, ukradli mu aj auto

Jeho angažmán v Slovane sa skončil rekordne rýchlo, trval iba 69 dní. Uhrin potom definitívne ukončil trénerskú kariéru. 

„Tehelné pole je pre mňa asi zakliate. V minulosti som tu prehral aj s reprezentáciou Česka a odišiel som z reprezentácie," priznal vtedy Uhrin.

Spomienka na zápas z roku 2009

LIGA MAJSTROV – 3. PREDKOLO, 1. ZÁPAS (29.7. 2009)

Slovan Bratislava – Olympiakos Pireus 0:2 (0:2)

Góly: 2. A. Papadopoulos, 21. Leonardo, ŽK: Dobrotka, Petráš, Kozák - Maresca

Diváci: 21 250

Rozhodca: Circhetta (Švajč.)

Slovan: Bičík – Dobrotka, Valachovič, Dosoudil, P. Petráš – J. Kozák – Gaúcho (74. Ivana), Saláta (79. Černák), Slovák – Halenár, Masaryk (58. Sylvestr)

Olympiakos: Nikopolidis – M. Žewlakow, A. Papadopoulos, Mellberg, Raúl Bravo – Zairi, Ledesma, I. Papadopoulos (70. Maresca), Dudu, Leonardo (60. Galletti) – Mitroglou (84. Diogo)

Z Bratislavy odchádzal s trpkosťou, navyše mu ukradli luxusné auto. 

„Traduje sa, že Slováci Slovákom autá nekradnú, ale na tom mojom bola karlovarská ešpézetka. BMW šestka, mal som ju päť týždňov,“ priznal pred jedenástimi rokmi pre idnes.cz. 

Mimochodom, v Sparte v roku 1992 viedol Uhrin aj Vladimíra Weissa, súčasného trénera Slovana. S ďalším Vladimírom a bývalým premiérom Mečiarom bol spolužiakom na gymnáziu. 

Angažmán Uhrina v Slovane bol pritom šokom. Pred sezónou 2009/10 nečakane vystriedal Ladislava Pecka, pod ktorého vedením vybojovali "belasí" v sezóne 2008/09 po dlhých desiatich rokoch opäť majstrovský titul.

Slovan aj dnes doháňa hendikep

Späť do prítomnosti. Kmotrík je stále majiteľom klubu a opäť pred sezónou angažoval trénera s veľkým menom, tentoraz Vladimíra Weissa. 

A Slovan vo štvrtok opäť doma privíta Olympiakos Pireus. V rámci odvety play off Európskej ligy musí doháňať hendikep z prvého zápasu 0:3. 

„Verím mužstvu, že to môžeme dokázať. Zažili sme už pár zázrakov v Slovane či reprezentácii," vyhlásil tréner Weiss.

S národným tímom vyradil z MS 2010 Taliansko. So Slovanom ponížil AS Rím, s Petržalkou sa dostal až do Ligy majstrov. 

„V Berne sme dali dva góly, zahodili penaltu a dve príležitosti. Prečo by sme zajtra nemohli mať taktiež päť šancí? Musíme využiť každú pološancu,” vravel Weiss a už po niekoľký raz spomenul náročný program. 

„Sme prakticky bez dňa voľna, na niektorých je to cítiť. Nemáme v kádri 20 hráčov, ale iba 18 hráčov, ktorí môžu nastúpiť, plus Abena sa zase zranil, utrpel to isté zranenie,“ dodal Weiss. 

V prvom zápase bol Slovan veľmi pasívny, ani raz netrafil bránu.

„Prehrávame o tri góly, no napríklad v Berne sme túto stratu takmer stiahli za polčas a teraz nás čaká celý zápas," pripomenul pre klubovú stránku krídelník Slovana Jaromír Zmrhal. 

Pokúsia sa o menší zázrak

„Moje osobné nastavenie je jasné, zabojovať o menší zázrak. Som presvedčený, že takto budeme nastavení všetci,“ pokračoval Zmrhal. 

Aréna na Tehelnom poli môže byť zaplnená na 75 percent kapacity.

"Verím, že príde čo najviac fanúšikov. Výhoda domáceho prostredia má v takýchto veľkých zápasoch veľký vplyv. V Grécku priaznivcov Olympiakosu bolo počuť, vo štvrtok snáď o sebe dajú vedieť naši," dúfa Zmrhal. 

Lepší z dvojice získa za účasť v skupinovej fáze Európskej ligy prémiu 3,63 milióna eur. V prípade vypadnutia čaká na Slovan novovzniknutá Európska konferenčná liga, za štart v nej by zarobil 2,92 milióna eur. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Slávny Uhrin vydržal v Slovane 69 dní, aj BMW mu ukradli