Slovan odohrá až osem namiesto šesť zápasov. Ešte nevie, v ktorej európskej súťaži

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava pred odvetným zápasom 3. predkola Ligy majstrov proti APOEL-u Nikózia.
Futbalisti ŠK Slovan Bratislava pred odvetným zápasom 3. predkola Ligy majstrov proti APOEL-u Nikózia. (Autor: TASR)
Sportnet|13. aug 2024 o 23:50

Mení sa formát Ligy majstrov aj Európskej ligy.

BRATISLAVA. Po desiatich rokoch si futbalisti Slovana Bratislava zahrajú v play-off o postup do Ligy majstrov, kde ich čaká dánsky šampión FC Midtjylland.

Ak uspejú, prvý raz v histórii sa predstavia medzi futbalovou smotánkou starého kontinentu. Ak nie, budú pokračovať v Európskej lige.

Už teraz však slovanisti vedia, že na európskej scéne si v tejto sezóne zahrajú okrem play-off o postup do Ligy majstrov ďalších osem zápasov. 

Vyplýva to z nového formátu, akým sa budú hrať v sezóne 2024/2025 všetky tri európske klubové súťaže - Liga majstrov, Európska liga aj Európska konferenčná liga. 

Liga majstrov bude mať o štyroch účastníkov viac - 36 namiesto 32. 

Ako sa rozdelili štyri nové miestenky? Jednu získalo Francúzsko pre tretí tím uplynulej sezóny Ligue 1 (Stade Brest), ďalšie dve pripadli piatemu mužstvu z Bundesligy (Borussia Dortmund) a Serie A (Bologna) a štvrtá pribudla pre kluby, ktoré sa usilujú o postup v predkolách, podobne ako Slovan.

Vo všetkých troch súťažiach sa ruší skupinová fáza, ako ju poznáme z minulých rokov. Tridsaťšesť tímov sa bude hodnotiť spolu, v rámci jednej tabuľky.

Každý klub odohrá osem zápasov (štyri doma a štyri vonku). Výnimkou je len Európska konferenčná liga, kde sa nemení doterajších počet šesť zápasov. Súperov určí každému tímu žreb - po dvoch zo štyroch výkonnostných košov.

Ruší sa tiež pravidlo, že proti sebe v prvej fáze nemohli nastúpiť kluby z jednej krajiny. Tento formát podľa UEFA zaručuje, že do posledného zápasu bude o čo hrať. 

Po ôsmich kolách si tímy na 1. až 8. mieste v tabuľke zabezpečia priamy postup do osemfinále súťaže. Kluby na 9. až 24. mieste čaká baráž o osemfinále. Kluby na 25. až 36. mieste v súťaži končia a nepokračujú už v žiadnej inej. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Slovan odohrá až osem namiesto šesť zápasov. Ešte nevie, v ktorej európskej súťaži