Slováci ovládli Česko. Jeden však porušil zásadu číslo jeden

Lukáš Haraslín (vľavo) proti Glasgow Rangers.
Lukáš Haraslín (vľavo) proti Glasgow Rangers. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|4. okt 2021 o 00:00

Slovenský krídelník rozhodol najslávnejšie derby.

BRATISLAVA, PRAHA. Za hráča mesiaca august bol zvolený Ivan Schranz, v septembri ho v rovnakej ankete nasledoval ďalší Slovák Ladislav Almási.

Slováci ovládli českú ligu. Alebo skôr slovenskí útočníci. 

Slavista Schranz je so šiestimi gólmi najlepším strelcom súťaže a s ôsmimi bodmi je stále aj najproduktívnejší hráč.  

Almási dal iba o gól menej. Dvadsaťdvaročný útočník, ktorého prezývajú aj ostravský Zlatan Ibrahimovič, má parádnu formu.

Dvojmetrový Almási dal gól v každom z posledných štyroch zápasoch. 

Obranca David Hancko sa vyšvihol na najväčšiu hviezdu pražskej Sparty. 

V nedeľu večer v najslávnejšom českom derby Sparta zdolala Slaviu 1:0. Jediný gól dal ďalší Slovák. Lukáš Haraslín. Bol hlavným hrdinom zápasu, možno aj najlepším hráčom.

Schranz odskočil od múra

„Haraslín sa na derby veľa dobre vyspal,“ napísal denník iDnes.cz.

„Dvakrát si obhodil stopéra Ousoa, ten ho dvakrát stiahol a po dvoch žltých kartách v 40. minúte ihrisko predčasne opustil. A Haraslín vzápätí trestal z priameho kopu,“ pripomína portál.

Haraslínovu strelu ešte stihol jemne tečovať do vlastnej brány slavista a krajan. Nešťastníkom bol už spomínaný Schranz.

„Haraslín netrafil loptu tak, ako chcel. Ale tým že Schranz odskočil od múra, tak loptu tečoval za brankára Mandousa. Potvrdilo sa, že rozhodujú maličkosti," povedal podľa iSport.cz futbalový expert Luděk Zelenka. 

"Schranz mal zostať stáť na mieste, toto sa v múre nerobí. Zásada číslo jeden je, že nesmie nikdy vzniknúť medzera,“ dodal bývalý hráč Sparty Jiří Novotný.

Rosický: Haraslín presne zapadá do systému

Haraslín je v Sparte sotva mesiac, prišiel na hosťovanie zo Sassuola. A zdá sa, že v pražskom veľkoklube sa slovenský krídelník ihneď uchytil. 

„Nie som žiadny hrdina. Ani neviem, či som oporou tímu. Ale teší ma, že dostávam šancu a mám trénerovu dôveru. A to aj od celého klubu,“ vravel pre české média po zápase so Slaviou. 

Je to dobrá správa aj pre trénera národného tímu Štefana Tarkoviča. V septembri Haraslína z kádra vynechal, lebo mu chýbala prax.

Taliani s ním nerátali. A tak si Haraslín hľadal pre seba vhodnejšiu destináciu. 

„Je komfortný s hrou na oboch stranách ihriska, čo je pre nás podstatný atribút pre kridelníka. Typologicky presne zapadá do nášho spôsobu hry,“ opisoval Tomáš Rosický, športový riaditeľ Sparty.

Vlani takmer nič neodohral

Dvadsaťpäťročný Haraslín je odchovancom bratislavského Lamača aj Slovana. Z neho v roku 2013 prestúpil do Parmy. V Taliansku od šestnástich vyrastal. 

Šikovný stredopoliar patril aj medzi ústredné postavy reprezentácie do 17 rokov, ktorá v roku 2013 postúpila do semifinále ME, a potom na majstrovstvách sveta sa v tej istej kategórii prebojovala až do osemfinále.  

V roku 2017 si zahral aj na majstrovstvách Európy do 21 rokov. Uplynulé leto si vyskúšal aj seniorské majstrovstvá Európy. 

Skúsený krídelník pritom vlani neodohral dobrú sezónu, aspoň čo sa týka klubovej scény. V prestížnej Serii A toho odohral veľmi málo. Mal zdravotné problémy, prekonal covid.

Chýbala mu stabilná výkonnosť. 

Ukončil fenomenálnu sériu 

V drese Sassuola odohral v pätnástich zápasoch iba 407 minút. Už teraz ich má na konte v Sparte viacej: 478.

A to prvý zápas v pražskom klube odohral iba 11. septembra. Do klubu prišiel ako posledná letná posila.

Haraslín gólom zároveň ukončil fenomenálnu sériu Slavie bez prehry v českej lige. Po viac ako roku a siedmich mesiacoch. Po 582 dňoch. Po 54 zápasoch.

„Rýchlostne nám Lukáš isto pomáha. Ak bude dávať ešte viacej gólov, tak to bude fantastické,“ dodal tréner Sparty Pavel Vrba. 

Pätica z českej ligy

Posledný zápas slovenskej reprezentácie proti Cypru rozhodli práve hráči českej ligy.

Prvý gól dal slavista Schranz po prihrávke sparťana Hancka. Druhý strelil Martin Koscelník z Liberca. 

Už nasledujúci týždeň futbalistov Slovenska čaká rozbehnutá kvalifikácia o postup na majstrovstvá sveta 2022 v Katare.

Najprv v ruskej Kazani (8. októbra) a následne v chorvátskom Osijeku (11. októbra).

V základnej zostave by sa teoreticky mohlo objaviť až päť hráčov z českej ligy. V obrane Hancko a Koscelník, na krídlach Haraslín a Schranz a na hrote útoku Almási.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Slováci ovládli Česko. Jeden však porušil zásadu číslo jeden