Pozrite si, kto je v slovenskej reprezentácii na Euro 2016. Profily hráčov

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Sportnet|8. jún 2016 o 17:52

Na trávnik môže tréner postaviť jedného z 23 nominovaných hráčov. Koľko záppasov odohrali a ako ich hodnotí Borbély.

Brankári

Matúš Kozáčik.
Matúš Kozáčik.

Matúš Kozáčik

Dátum narodenia: 27. december 1983 v Dolnom Kubíne

Klub: Viktoria Plzeň

Štarty za reprezentáciu/góly: 17/0

Posledná sezóna: Bol oporou Plzne, s ktorou oslávil majstrovský titul.

Očami Laca Borbélyho: Brankár, ktorý sa dlho hľadal. Jeho životným prestupom bola Viktoria Plzeň, kde sa stal aj reprezentačnou brankárskou jednotkou. Všestranný brankár, ktorý zvláda aj ťažké zápasy.

Ján Mucha.
Ján Mucha.

Ján Mucha

Dátum narodenia: 5. december 1982 v Belej nad Cirochou

Klub: Slovan Bratislava

Štarty za reprezentáciu/góly: 46/0

Posledná sezóna: Po návrate na Slovensko sa v drese Slovana dostal do hernej pohody. Do bránky bratislavského klubu priniesol istotu.

Očami Laca Borbélyho: Skúsený brankár, ktorý vyniká v práci na bránkovej čiare, no dokáže aj dobre vybehnúť. Podobne ako Kozáčik, aj Mucha je univerzálnym typom brankára.

Ján Novota.
Ján Novota.

Ján Novota

Dátum narodenia: 29. november 1983 v Matúškove

Klub: Rapid Viedeň

Štarty za reprezentáciu/góly: 3/0

Posledná sezóna: Jeho Rapid Viedeň predvádzal v skupine Európskej ligy výborné výkony, v play off nestačil na Villareal. Jarnú časť Novotovej sezóny poznačilo dlhodobé zranenie.

Očami Laca Borbélyho: Podobný typ všestranného brankára ako predošlí dvaja. Našiel sa po prestupe do Rapidu Viedeň, kde sa stal jednotkou a stal sa zaujímavým aj pre reprezentačného trénera.

Obrancovia

Peter Pekarík.
Peter Pekarík.

Peter Pekarík

Dátum narodenia: 30. október 1986 v Žiline

Klub: Hertha Berlín 

Štarty za reprezentáciu/góly: 67/2

Posledná sezóna: V úspešnej sezóne Herthy v bundeslige zohral dôležitú úlohu, po zranení mu však tréner Pál Dárdai dával menej príležitostí.

Očami Laca Borbélyho: Mal obdobie, keď vo svojom prirodzenom defenzívnom prostredí pôsobil neisto, no v posledných sezónach sa dokázal zlepšiť aj v tejto činnosti. Ukazuje skvelú ofenzívnu činnosť a je platný aj pri výstavbe akcií v stredovej časti ihriska.

Milan Škriniar.
Milan Škriniar.

Milan Škriniar

Dátum narodenia: 11. február 1995 v Žiari nad Hronom

Klub: Sampdoria Janov

Štarty za reprezentáciu/góly: 2/0

Posledná sezóna: V drese Žiliny sa vypracoval na jedného z najperspektívnejších slovenských futbalistov. Po prestupe do Sampdorie sa nepresadil a v základnej zostave sa objavoval iba sporadicky.

Očami Laca Borbélyho: V Žiline išiel výkonnostne nahor torpédovou rýchlosťou. Je cenným hráčom najmä pre tímy s proaktívnym bránením. Dobre hlavičkuje, má solídny prehľad a čo je pre moderného obrancu výraznou devízou – výborne vyváža loptu.

Martin Škrtel.
Martin Škrtel.

Martin Škrtel

Dátum narodenia: 15. december 1984 v Handlovej

Klub: FC Liverpool

Štarty za reprezentáciu/góly: 81/5

Posledná sezóna: Sezónu v Liverpoole začal opäť vo veľkom štýle, po dlhodobom zranení však nezvládol zápas so Southamptonom a nový tréner Klopp ho odstavil na pozíciu stopérskej štvorky.

Očami Laca Borbélyho: Pilier defenzívy. Fantastický v súbojoch jeden na jedného, fyzicky dobre pripravený. V posledných sezónach sa vyvaruje drobných chybičiek z minulosti, no mohol by viac dirigovať obranu a dianie pred ním. Skúsenosti i vek na to má.

Norbert Gyömbér.
Norbert Gyömbér.

Norbert Gyömbér

Dátum narodenia: 3. júl 1992 v Revúcej

Klub: AS Rím

Štarty za reprezentáciu/góly: 13/0

Posledná sezóna: Najprv potešil slovenských fanúšikov hosťovaním v slávnom AS Rím, potom sa však zranil, a preto sme ho na ihrisku videli iba sporadicky.

Očami Laca Borbélyho: Na svoj vek veľmi dobre pozične vybavený univerzálny obranca, ktorý dokáže vyvinúť solídnu rýchlosť. Pribrzdili ho zranenia, no vždy keď nastúpil, za klub i za reprezentáciu, tak si svoje miesto zastal.

Ján Ďurica.
Ján Ďurica.

Ján Ďurica

Dátum narodenia: 10. december 1981 v Dunajskej Strede

Klub: Lokomotiv Moskva

Štarty za reprezentáciu/góly: 79/4

Posledná sezóna: Nemal jednoduchú sezónu, po ktorej konci sa rozhodlo, že v Lokomotive Moskva končí. Na EURO tak môže zabojovať o nové angažmán.

Očami Laca Borbélyho: Typické búrlivé víno „mančaftu“, no treba dodať, že dozreté. Spolu s Martinom Škrtelom boli oporou nášho tímu v kvalifikácii. Má kvalitnú dlhú prihrávku a okrem istej defenzívnej činnosti je nebezpečný v ofenzívnych štandardných situáciách.

Kornel Saláta.
Kornel Saláta.

Kornel Saláta

Dátum narodenia: 24. január 1985 v Kamenici nad Hronom

Klub: Slovan Bratislava

Štarty za reprezentáciu/góly: 37/2

Posledná sezóna: Patrí k najlepším obrancom našej najvyššej súťaže. Slovanu však ušiel majstrovský titul i Slovnaft cup, keď v oboch prípadoch boli nad jeho sily Trenčania.

Očami Laca Borbélyho: Je veľmi dobrý hlavičkár, dobre zapadá do defenzivnej kompaktnosti obrannej formácie. Ale je skôr deštruktívnym hráčom ako tvorca hry. V rozohrávke nie je rovnako dobrý ako v striktne defenzívnej činnosti.

Tomáš Hubočan.
Tomáš Hubočan.

Tomáš Hubočan

Dátum narodenia: 17. september 1985 v Žiline

Klub: Dinamo Moskva

Štarty za reprezentáciu/góly: 44/0

Posledná sezóna: V Diname Moskva ukončil svoju druhú sezónu a opäť bol spoľahlivý na svojom poste, aj keď mu koniec sezóny poznačili zranenia.

Očami Laca Borbélyho: Na rozdiel od mnohých krajných obrancov si fantasticky zastane svoj priestor ľavého obrancu. Snaží sa angažovať aj v ofenzíve, no tá je v jeho hre až sekundárna. Je veľmi dôležitým hráčom pre našu reprezentáciu.

Dušan Švento.
Dušan Švento.

Dušan Švento

Dátum narodenia: 1. augusta 1985 v Ružomberku

Klub: 1. FC Kolín nad Rýnom

Štarty za reprezentáciu/góly: 39/1

Posledná sezóna: Prežil najťažšiu sezónu v kariére. V Kolíne nad Rýnom ho nadobro odpísali, a preto v podstate celú sezónu presedel na tribúne.

Očami Laca Borbélyho: Univerzálny vertikálny hráč s rezervou v obrannej zóne. Veľmi dobre využiteľný v zápasoch, kde budeme útočiť a prečíslovať.

Stredopoliari

Viktor Pečovský.
Viktor Pečovský.

Viktor Pečovský

Dátum narodenia: 24. máj 1983 v Brezne

Klub: MŠK Žilina

Štarty za reprezentáciu/góly: 32/1

Posledná sezóna: Žiline sa v tejto sezóne nedarilo, Pečovský však opäť spoľahlivo držal stred poľa a patril k najlepším hráčom tímu.

Očami Laca Borbélyho: Cenný futbalista, ktorý je v pozícii ortodoxnej šestky dôležitou poistkou. Každý tréner chce mať takého hráča v tíme. Je pozične inteligentný, vie, kde má byť a kedy tam má byť.

Róbert Mak.
Róbert Mak.

Róbert Mak

Dátum narodenia: 8. marca 1991 v Bratislave

Klub: PAOK Solún

Štarty za reprezentáciu/góly: 27/7

Posledná sezóna: V drese PAOK-u sa zviditeľnil kontroverziou v pohárovom zápase, no čo je dôležitejšie, prezentoval sa skvelými výkonmi a nastrieľal 20 súťažných gólov.

Očami Laca Borbélyho: Typický rýchlostný stredopoliar vystupujúci do ofenzívnych pozícií. Dokáže byť hráčom okamihu, s výborným ťahom na bránu a rýchlym vedením lopty a následným dôležitým gólom. Je však schopný sa v zápase aj úplne stratiť.

Juraj Kucka.
Juraj Kucka.

Juraj Kucka

Dátum narodenia: 26. február 1987 v Bojniciach

Klub: AC Miláno

Štarty za reprezentáciu/góly: 47/5

Posledná sezóna: V slávnom AC Miláno sa určite nestratil. Nastupoval pravidelne a prezentoval sa spoľahlivými výkonmi.

Očami Laca Borbélyho: Silový typ futbalistu s dobrou schopnosťou pracovať na veľkom priestore, z pozície šestky dokáže preniknúť do ofenzívnych pozícií a výborne vystreliť z diaľky. Spolu so Škrtelom a Hamšíkom tvoria kostru tímu.

Patrik Hrošovský.
Patrik Hrošovský.

Patrik Hrošovský

Dátum narodenia: 22. apríl 1992 v Prievidzi

Klub: Viktoria Plzeň

Štarty za reprezentáciu/góly: 12/0

Posledná sezóna: V majstrovskej Plzni si urobil skvelé meno, bol členom základnej zostavy a dočkal sa aj porovnania so slávnym stredopoliarom Pavlom Horváthom.

Očami Laca Borbélyho: Môže byť alternatívou za Pečovského, aj keď nemá ešte natoľko vyvinuté zatváranie rozhodujúceho priestoru pred obrancami. Dokáže sa však účinnejšie presadzovať v ofenzíve, než jeho skúsený kolega zo stredu poľa.

Ján Greguš.
Ján Greguš.

Ján Greguš

Dátum narodenia: 29. január 1991 v Nitre

Klub: Baumit Jablonec

Štarty za reprezentáciu/góly: 7/0

Posledná sezóna: Pravidelne nastupuje v základnej jedenástke Jablonca, zo stredu poľa pridal v českej lige tri góly. Baumit v druhej sezóne za sebou prehral vo finále pohára.

Očami Laca Borbélyho: Poctivý futbalista schopný detailne plniť taktické úlohy. Žiada sa viac ofenzívneho herného sebavedomia. Je to „pracant“ podobne ako Hrošovský a Pečovský, no niekedy by stálo za to výraznejšie sa prejaviť pri hernej konštrukcii.

Marek Hamšík.
Marek Hamšík.

Marek Hamšík

Dátum narodenia: 27. júl 1987 v Banskej Bystrici

Klub: SSC Neapol

Štarty za reprezentáciu/góly: 87/18

Posledná sezóna: S Neapolom sa kvalifikoval do Ligy majstrov a počtom gólov sa dotiahol na legendárneho Diega Maradonu.

Očami Laca Borbélyho: Rozhodujúcim spôsobom ovplyvňuje kvalitu mužstva. Kreativita európskej úrovne, má výbornú schopnosť vytvárania si priestoru pre sebarealizáciu. Jeho vnímanie a videnie hry, jeho technika, to je špička.

Ondrej Duda.
Ondrej Duda.

Ondrej Duda

Dátum narodenia: 5. december 1994 v Snine

Klub: Legia Varšava

Štarty za reprezentáciu/góly: 11/1

Posledná sezóna: Duda sa v Legii Varšava stal jedným z ofenzívnych ťahúňov a v ostatnej sezóne, podobne ako Šesták, získal domáce double.

Očami Laca Borbélyho: Typologicky je kreatívnym futbalistom, niektorými vlastnosťami porovnateľný s Marekom Hamšíkom. Je tvorivým hráčom a jedným z najväčších talentov mužstva, no potrebuje zlepšiť finalizáciu riešení niektorých situácií.

Miroslav Stoch.
Miroslav Stoch.

Miroslav Stoch

Dátum narodenia: 19. október 1989 v Nitre

Klub: Bursaspor

Štarty za reprezentáciu/góly: 54/6 

Posledná sezóna: Posledné tri sezóny strávil na hosťovaniach, naposledy v Bursaspore. V Tureckom klube nastúpil na 20 ligových zápasov, dal však iba jeden gól.

Očami Laca Borbélyho: Dokáže vyvinúť obrovskú rýchlosť, má výbornú koncovku, no je pomerne sterilný v obrannej činnosti. Má silné momenty, no nie vždy je viditeľný po celý zápas. Preto je najcennejší v pozícii žolíka.

Vladimír Weiss ml.
Vladimír Weiss ml.

Vladimír Weiss ml.

Dátum narodenia: 30. november 1989 v Bratislave

Klub: Al-Gharafa

Štarty za reprezentáciu/góly: 52/4

Posledná sezóna: Aj naďalej presviedčal o svojich ofenzívnych kvalitách v exotickom prostredí. V rámci katarskej súťaže prestúpil z Lekhwiye do Al-Gharafy.

Očami Laca Borbélyho: V útočnej fáze má európske parametre – má skvelú rýchlosť, ofenzívne sebavedomie, nesmiernu akceleráciu s loptou, výbornú techniku. Rezervu však vidím v obrannej činnosti, ktorá je, podobne ako u Stocha, menej výdatná.

Útočníci

Adam Nemec.
Adam Nemec.

Adam Nemec

Dátum narodenia: 2. september 1985 v Banskej Bystrici

Klub: Willem II Tilburg

Štarty za reprezentáciu/góly: 22/6

Posledná sezóna: V januári minulého roku sa sťahoval do New Yorku, no ešte v auguste toho roku prestupoval do holandského Willemu II Tilburg. Ani v jednom z tímov sa nepresadil a na gól čaká už vyše roka.

Očami Laca Borbélyho: Obrovský hendikep – chýbajúce odohrané minúty. Najlepšie pasuje na pozíciu útočníka v taktike Jána Kozáka. Dokáže podržať loptu chrbtom k bráne súpera a dobre spolupracuje s ofenzívnymi záložníkmi.

Michal Ďuriš.
Michal Ďuriš.

Michal Ďuriš

Dátum narodenia: 1. jún 1988 v Uherskom Hradišti

Klub: Viktoria Plzeň

Štarty za reprezentáciu/góly: 26/4

Posledná sezóna: S Plzňou obhájil český titul a iba David Lafata ho predbehol v tabuľke najlepších strelcov Synot ligy.

Očami Laca Borbélyho: Je úplne iným typom hráča ako Adam Nemec. Ďuriš ukázal na jar svoju streleckú potenciu. Je pracovitý, platný pri pressingu a ako sme to už niekoľkokrát videli, svojou rýchlosťou je použiteľný aj do záložnej rady.

Stanislav Šesták.
Stanislav Šesták.

Stanislav Šesták

Dátum narodenia: 16. december 1982 v Demjate

Klub: Ferencvároš Budapešť

Štarty za reprezentáciu/góly: 65/13

Posledná sezóna: Sezónu strávil v maďarskom Ferencvároši, s ktorým získal domáce double.

Očami Laca Borbélyho: Je schopný sa presadiť gólovo z pozície krajného stredopoliara či hrotového útočníka, kde pôsobí svojou rýchlosťou a bohatými skúsenosťami.

Tréner reprezentácie a jeho ľudia

Hlavný tréner: Ján Kozák

Asistent trénera: Štefan Tarkovič

Tréner brankárov: Miroslav Seman

Kondičný tréner: Martin Rusnák

Technický vedúci: Róbert Tomaschek

Lekár: MUDr. Ján Baťalík

Fyzioterapeut: Marián Drinka

Fyzioterapeut: Peter Hečko

Masér: Mário Prelovský

Videoanalytik: Michal Slyško

Kustód: Ján Beniak

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Pozrite si, kto je v slovenskej reprezentácii na Euro 2016. Profily hráčov