Švajčiarsko
Švajčiarsko
EURO 2024
23.06.2024, Skupina A
1 - 1
1:0
Nemecko
Nemecko

Nemecko môže uzavrieť skupinu plným bodovým ziskom. Je to krajšie, povedal tréner

Futbalisti Nemecka.
Futbalisti Nemecka. (Autor: TASR/AP)
TASR|23. jún 2024 o 00:00

O prvenstvo môže bojovať aj Švajčiarsko, posledný zápas musí vyhrať.

FRANKFURT NAD MOHANOM. Nemeckí futbalisti majú už postup do osemfinále na domácich ME istý, no stále majú motiváciu bojovať o prvenstvo v A-skupine.

Švajčiari sú už taktiež jednou nohou medzi najlepšou šestnástkou a môžu sa ešte pokúsiť preskočiť svojho súpera v tabuľke.

Vzájomný duel oboch tímov je na programe v nedeľu o 21.00 h vo Frankfurte nad Mohanom.

Nemci zatiaľ prechádzajú turnajom bez väčších komplikácií. So Škótmi si poradili 5:1 a Maďarov zdolali 2:0.

Nemôžu už skončiť horšie ako na druhom mieste, k prvej priečke im stačí remíza. Ponúka sa možnosť, že by v záverečnom zápase v skupine dostali priestor hráči z lavičky, no tréner Julian Nagelsmann diskusiu k tejto téme odmietol.

Švajčiarsko - Nemecko

nedeľa 23. júna, 21.00 h

A-skupina, 3. kolo

/Waldstadion, Frankfurt nad Mohanom/

"Myslím si, že je dôležité mať na trávniku čo najviac hráčov základnej jedenástky. Potrebujeme sa dostať do rytmu," povedal kouč nemeckého tímu podľa DPA.

Hlavným impulzom k zmene zostavy by mohla byť najmä snaha uchrániť hráčov pred stopkou na jeden duel pre dve žlté karty.

Ohrození sú stredopoliar Robert Andrich a obrancovia Jonathan Tah, Antonio Rüdiger a Maximilian Mittelstädt. Kartové napomenutia sa mažú až po osemfinále.

V prípade triumfu v "áčku" by Nemci narazili na druhé mužstvo B-skupiny. Ich súperom môže byť ktokoľvek zo štvorice Anglicko, Dánsko, Srbsko, alebo Slovinsko.

"Vždy je krajšie skončiť na prvom mieste. Súpera si tak či tak nevyberieme," naznačil Nagelsmann dôvod, ktorý by mal Nemcov motivovať ísť do záverečného zápasu skupiny naplno.

Švajčiari taktiež nebudú mať dôvod na nervozitu. Postup majú na dosah, čo by nemusela zmeniť ani prehra. O druhú priečku ich môžu obrať jedine Škóti a aj to iba v prípade, ak by si proti Maďarom výrazne vylepšili skóre.

Aktuálne zaostávajú o šesť presných zásahov. Ak by aj Škóti predviedli gólostroj, Švajčiari by aj tak pravdepodobne neminul postup z tretej priečky, na konte majú štyri body po víťazstve nad Maďarskom 3:1 a remíze so Škótskom 2:2.

"Určite postúpime. Nie sme ešte definitívne tam, no chýba nám iba malý krok. Nebude na nás vyvíjaný tlak, že musíme zvíťaziť za každú cenu. Bude to otvorený a zaujímavý zápas," predpovedal kouč Švajčiarov Murat Yakin.

Predpokladané zostavy

Švajčiarsko: Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Widmer, Xhaka, Freuler, Aebischer - Ndoye, Embolo, Vargas

Nemecko: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt - Andrich, Kroos - Musiala, Gündogan, Wirtz - Havertz

Tabuľka skupiny A na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Nemecko môže uzavrieť skupinu plným bodovým ziskom. Je to krajšie, povedal tréner