Káder Podbrezovej prešiel výraznou obmenou, v novej sezóne chce bojovať o prvú šestku

Futbalisti FK Železiarne Podbrezová.
Futbalisti FK Železiarne Podbrezová. (Autor: TASR)
TASR|25. júl 2024 o 17:47

Na trénerskej pozícii nastala počas letnej prípravy nečakaná zmena.

PODBREZOVÁ. FK Železiarne Podbrezová vstupuje do novej sezóny s rovnakým rozpočtom, akým disponoval vo vlaňajšej sezóne, teda niečo cez dva a pol milióna eur.

Opätovne sa chce prebojovať do nadstavbovej časti o titul, čiže do prvej šestky tabuľky. Káder však prešiel veľkou obmenou. Odišlo až desať hráčov, z toho šesť mien hrávalo v ligových dueloch pravidelne.

Vedenie klubu ich nahradilo ôsmimi novými futbalistami, pričom niektorú sú skúsení ligoví "harcovníci".

Prípravné zápasy

FK Železiarne Podbrezová – Tatran Liptovský Mikuláš 1:1

Dynamo Diviaky – FK Železiarne Podbrezová 1:6

FK Železiarne Podbrezová – FC Petržalka 0:3

FK Železiarne Podbrezová – KFC Komárno 4:1

FK Železiarne Podbrezová – Brno 5:2

FK Železiarne Podbrezová – Slavia Praha 2:4

FK Železiarne Podbrezová – Wolfsberger 1:3

FK Železiarne Podbrezová – FK Pohronie 2:2

FK Železiarne Podbrezová – Tatran Prešov 1:0

"Sme spokojní so silou kádra a sme radi, že sa nám podarili transfery smerom von ako aj dnu. Chalanom, ktorí odišli, treba poďakovať a teší nás, že išli do zaujímavých líg a klubov.

Čo sa týka príchodov, chceli sme sa posilniť aj o skúsených futbalistov, to sa podarilo.

Kristián Koštrna je podľa mňa jeden z najlepších hráčov ligy, najmä z pohľadu posledných dvoch sezón. Je to veľká vec a som presvedčený, že nám veľmi pomôže a potvrdí moje slová na ihrisku.

Niektoré transfery boli plánované a niektoré boli reakciou na jarnú časť, v ktorej sme nedosahovali dobré výsledky, aj keď herný prejav bol v poriadku.

Dominanciu sa nám nepodarilo pretaviť do gólov, preto prišiel i David Depetris. Možno sa niekomu zdá, že jeho príchod je mimo našej filozofie, ale futbal sa hrá na góly a je jedno, či ma hráč 35 rokov alebo 40, ak ich dávať vie.

Ukázal to už aj u nás v príprave, spoliehame sa na neho, pričom dobre vplýva na hráčov v kabíne.

Čo sa týka brankára Pavla Bajzu, chceli sme k Adamovi Dankovi skúsenú dvojku, aby ho dobre zastúpil a mužstvo podržal. Vracia sa k nám Samo Štefánik, skončila sa mu zmluva v Trnave a siahli sme po ňom.

Spoliehame sa na neho a môže dobre zapadnúť do herného štýlu, ktorý preferujeme," na štvrtkovej predsezónnej tlačovej konferencii sa vyjadril ku kádru generálny manažér FK Železiarne Podbrezová Miroslav Poliaček, ktorý verí, že mužstvo bude časom naberať na sile, keď sa zladí tímový orchester.

Generálny manažér FK Železiarne Podbrezová Miroslav Poliaček.
Generálny manažér FK Železiarne Podbrezová Miroslav Poliaček. (Autor: TASR)

Nečakaná výmena trénera

V Podbrezovej prišlo nečakane na začiatku júla počas rozbehnutej prípravy k zmene trénera. Romana Skuhravého nahradil Vladimír Cifranič.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii nový kouč priznal, že pre neho bolo špecifické prevziať mužstvo za daných okolností:

"Prišiel som v podstate pred dvoma týždňami a celá príprava bola už rozbehnutá, takisto program prípravných zápasov.

Bolo to teda špecifické, no keďže realizačný tím zostal pohromade a zostal aj asistent Štefan Markulík, tak tréningový proces neutrpel a príprava spĺňala všetky parametre.

Formuje sa nové mužstvo, takže na začiatku budeme musieť byť trošku trpezliví, ale kvalita tu je a odhodlanie chalanov je obrovské. Výsledky nemusia prísť hneď, ale časom budeme naberať na kvalite."

Od zápasu k zápasu sme sa zlepšovali

Novým kapitánom Podbrezovej sa stal Matej Oravec. Zvolila si ho kabína v hlasovaní, ku ktorému poznamenal:

"Každý z chalanov napísal na papierik tri mená a hráč, ktorý mal najviac hlasov a bol na prvej pozícii sa stal kapitánom. Je to pre mňa česť, že som ním ja, ale nebude to o mne. Ako tím musíme ťahať za jeden povraz."

Oravec je presvedčený, že tím odohral kvalitné prípravné zápasy, najmä na sústredení v Rakúsku.

"Od zápasu k zápasu sme sa zlepšovali. Tím sa zohrával a verím, že sme dobre pripravení na štart Niké ligy. Nálada je dobrá, tešíme sa už na prvý ligový zápas.

Predsa len ligové zápasy sú o inom než prípravné. Verím, že vstúpime do sezóny dobre.

Nad Žilinou chceme v sobotu doma vyhrať a potvrdiť náš dobrý herný prejav z minulej sezóny.

Teda hrať ofenzívny futbal, baviť ľudí a prilákať ich na tribúny," prízvukoval nový podbrezovský kapitán z obranných radov.

Káder FK Železiarne Podbrezová

Brankári: Adam Danko, Lukáš Domaniský, Pavol Bajza

Obrancovia: Filip Mielke, Matej Oravec, Mário Mrva, Matej Grešák, Alex Markovič, Kristián Koštrna

Stredopoliari: Vincent Chyla, René Paraj, Martin Talakov, Šimon Faško, Samuel Štefánik, Ridwan Sanusi, Kayode Saliman

Útočníci: Roland Galčík, Daniel Smékal, Alasana Yirajang, Andy Masaryk, Peter Juritka, Naphthalene Frank Appiah, David Depetris

Príchody: Pavol Bajza (FC Hradec Králové, Česko), David Depetris (MFK Dukla Banská Bystrica), Kristán Koštrna (FC Spartak Trnava), Samuel Štefánik (FC Spartak Trnava), Daniel Smékal (MFK Skalica/FC Baník Ostrava), Peter Juritka (FC Zbrojovka Brno), Naphthalene Frank Appiah (MFK Tatran Liptovský Mikuláš), Kayode Saliman (FK Zvijezda 09, Bosna a Hercegovina)

Odchody: Peter Kováčik (Calcio Como, Taliansko), Mikuláš Bakaľa (FC Den Bosch, Holandsko), Marek Bartoš (Motor Lublin, Poľsko), Christophe Kabongo (Lommel SK, Belgicko/FC Viktoria Plzeň, Česko), Mark Assinor (FC LNZ Čerkasy, Ukrajina), Mahmudu Bajo (DAC 1904 Dunajská Streda), Ivan Rehák (MFK Dukla Banská Bystrica), Muhammed Hydara (FK Pohronie), Maksym Chiminec (FK Pohronie), Lekan Okunola (FK Humenné)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Káder Podbrezovej prešiel výraznou obmenou, v novej sezóne chce bojovať o prvú šestku