Holandsko
Holandsko
EURO 2024
25.06.2024, Skupina D
2 - 3
0:1
Rakúsko
Rakúsko

Kružliaka čaká dôležitý zápas. Holandsko môže skončiť prvé, o postup sa môže aj strachovať

Futbalisti Holandska.
Futbalisti Holandska. (Autor: TASR/AP)
TASR|25. jún 2024 o 00:00

Rakúsko je proti oranžovým sebavedomé.

DORTMUND. Futbalisti Holandska aj Rakúska si pred utorkovým vzájomným duelom na EURO 2024 držia šancu na prvenstvo v D-skupine.

Oboch ich k tomu priblíži víťazstvo, "oranjes" by za istých okolností mohla stačiť k prvému miestu aj remíza.

Rakúšania si však na favorizovaného súpera veria a pomýšľajú na prvý triumf nad Holandskom v súťažnom stretnutí od roku 1984.

Zápas na Olympijskom štadióne v Berlíne povedie ako hlavný rozhodca Ivan Kružliak, ktorému budú na čiarach pomáhať krajania Branislav Hancko a Ján Pozor. Slovenská trojica zažila predtým premiéru na ME v súboji Škótsko - Švajčiarsko (1:1).

Holandsko - Rakúsko

D-skupina, 3. kolo

utorok 25. júna, 18.00 h

/Olympijský štadión, Berlín/

Rozhodcovia: Ivan Kružliak - Branislav Hancko, Ján Pozor (všetci SR)

Holanďania vedú tabuľku so štyrmi bodmi vďaka lepšiemu skóre pred Francúzskom, s ktorým uhrali v šlágri skupiny bezgólovú remízu.

Do šampionátu predtým vstúpili triumfom nad Poľskom (2:1). K spečateniu postupu im bude stačiť aj bod, prvenstvo v skupine si zaistia víťazstvom nad Rakúskom, ak "Les Bleus" nevyhrajú vyšším rozdielom v paralelnom súboji s Poľskom.

"Vieme, že zápas s Rakúskom bude z mnohých dôvodov náročný. Intenzita duelu bude vysoká. Bude potrebné, aby sme si súpera dobre zanalyzovali a určili si oblasti, v ktorých môžeme Rakúšanom ublížiť. Hlavne na to sa chceme zamerať," vyslovil sa kapitán Holandska Virgil van Dijk pre EURO2024.com.

"Oranžoví" si na súpera veria, zvíťazili nad ním v predošlých siedmich vzájomných súbojoch. Tréner Ronald Koeman však volá po zlepšení, po skupinovom šlágri s Francúzskom nebol z výkonu tímu nadšený.

"Boli chvíle, keď sme nespĺňali naše štandardy. Strácali sme lopty v nesprávnych momentoch a náš pressing tiež nebol ideálny - medzi jednotlivými líniami bolo príliš veľa priestoru.

V druhom polčase sme sa zlepšili, ale naši útočníci to mali ťažké, niekedy nemali dostatok trpezlivosti, aby urobili správne rozhodnutia. Celkovo to bol férový výsledok, s ktorým môžeme žiť," povedal Koeman a dodal, že jeho tím ešte "potrebuje rásť".

Rakúšanov mnohí považujú za "čierneho koňa" šampionátu. V prvom stretnutí prehrali s Francúzskom 0:1, v ďalšom zdolali Poľsko 3:1 a po dvoch zápasoch im tak patrí tretie miesto so ziskom 3 bodov.

Víťazstvo nad Holandskom by znamenalo postup, zrejme však bude stačiť aj remíza. "Ak počítame správne - ešte sme nepostúpili.

Potrebujeme ešte aspoň bod. Môžeme povedať, že štyri body by mali stačiť, aby sme si zaistili účasť vo vyraďovacej fáze. No stále môžeme aj skupinu vyhrať," kalkukoval tréner Ralf Rangnick.

Jeho tím je pred záverečným zápasom v skupine plný sebavedomia: "Pozitívny výsledok proti Poľsku nám dodal sebavedomie. Mohli ste vidieť, aké je to tu psychicky náročné.

Niektorí naši hráči museli čeliť vysokým očakávaniam, každý od nás čakal víťazstvo. Nie je to ešte náš záverečný krok - chceme si so zobrať toto nastavenie aj do duelu s Holandskom."

Rangnick neplánuje pred utorkovým zápasom veľké zmeny v zostave. Isté je, že bude musieť nahradiť zraneného strelca prvého gólu proti Poliakom Gernota Traunera, ktorého miesto v strede obrany zrejme opäť zaujme Kevin Danso.

Otázne je, či na hrote dostane šancu Marko Arnautovič, ktorý spečatil z pokutového kopu piatkový triumf 3:1, alebo sa naň vráti Michael Gregoritsch.

Rakúšania postúpili na EURO 2020 do vyraďovacej fázy, čo by radi zopakovali aj na tomto šampionáte. Ešte nikdy neboli vo štvrťfinále ME. Holanďanov v súťažnom zápase nezdolali od roku 1984, keď ich pokorili v kvalifikácii MS.

"Je pekné, že nás mnohí volajú čiernymi koňmi turnaja," citovala AFP stredopoliara Christopha Baumgartnera.

"V príprave sme dokázali zdolať Nemecko, zažili sme v uplynulých týždňoch či mesiacoch naozaj vydarené obdobie, čo je dôvod, prečo nás začali ľudia radiť vysoko. No my ako tím vždy zhodnocujeme situáciu.

Uvedomujeme si, že proti Francúzsku sme sa nepriblížili k nášmu maximálnemu výkonu. Vieme, že ak zahráme na hranici svojich možností, dokážeme zdolať mnohé krajiny."

Predpokladané zostavy

Holandsko: Verbruggen – Dumfries, de Vrij, van Dij, Ake – Schouten, Simons, Reijnders – Frimpong, Depay, Gakpo

Rakúsko: Pentz – Posch, Danso, Lienhart, Mwene – Seiwald, Laimer - Wimmer, Baumgartner, Sabitzer – Gregoritsch

Tabuľka skupiny D na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Kružliaka čaká dôležitý zápas. Holandsko môže skončiť prvé, o postup sa môže aj strachovať