Portugalsko
Portugalsko
EURO 2024
05.07.2024, Vyraďovacia fáza | Štvrťfinále
Volksparkstadion Hamburk
21:00
Francúzsko
Francúzsko

Portugalci si na neobľúbené Francúzsko veria. Poďme do vojny, vyzýva Ronaldo

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo (Autor: TASR/AP)
TASR|5. júl 2024 o 00:00

Štrvťfinálový duel Portugalska s Francúzskom sa odohrá v Hamburgu.

HAMBURG. Futbalisti Portugalska a Francúzska tvoria druhú štvrťfinálovú dvojicu na EURO 2024 v Nemecku, ich vzájomný zápas je na programe v piatok o 21.00 h v Hamburgu.

"Les Bleus" zatiaľ nepodávajú presvedčivé výkony, na postup medzi osem najlepších tímov šampionátu im stačili len tri presné zásahy.

Ich piatkoví súperi Portugalčania nemali v skupinovej fáze konkurenta, posledný duel s Gruzínskom síce prehrali 0:2, ale už pred ním mali istý postup z prvého miesta do osemfinále.

V ňom sa natrápili so Slovinskom, ktoré zdolali až v jedenástkovom rozstrele 3:0 po predošlom 120-minútovom bezgólovom priebehu. Portugalci s Francúzmi sa stretli aj na predošlom európskom šampionáte. Duel sa skončil nerozhodne 2:2, pričom tri góly vtedy padli z jedenástok.

Portugalsko - Francúzsko

Štvrťfinále

Piatok 5. júla, 21.00 h

/Volksparkstadion, Hamburg/

Pre šampiónov z roku 2016 sú "Les Bleus" jedni z najneobľúbenejších súperov. Majú s nimi vysoko negatívnu bilanciu, keď zo 14 posledných vzájomných zápasov prehrali až 11.

Kapitán Portugalcov Cristiano Ronaldo je s 20 streleckými pokusmi najaktívnejší hráč šampionátu, na prvý gól však stále čaká. Napraviť to chce proti Francúzsku. Ak sa mu to podarí, stane sa vôbec najstarším strelcom v histórii ME.

Každú ďalšiu šancu chce využiť, lebo ako uviedol, na ďalších ME sa už nepredstaví. "Pre mňa sú to nepochybne posledné ME," povedal zakončovateľ, ktorý skóroval na kontinentálnych šampionátoch už 14-krát a je na čele pred druhým Francúzom Michelom Platinim s 9 gólmi.

"Teraz nás čaká ťažký zápas proti súperovi, ktorý je favorit na víťazstvo v turnaji spolu s Nemeckom a Španielskom. Ale poďme do vojny, budeme bojovať až do konca," povedal Ronaldo.

Francúzsky tím inkasoval zatiaľ jediný gól a pevná defenzíva je zatiaľ jeho najsilnejšia stránka. V osemfinále vyradil Belgicko 1:0.

"Na tejto úrovni je nevyhnutné dobre brániť. Nie je to však len otázka defenzívnej činnosti. Aj v zápase s Belgickom sme mali dobrú kontrolu nad loptou. Robili sme všetko pre to, aby sme nedostali gól a jeden nám napokon stačil na postup," konštatoval tréner Didier Deschamps.

Jeho náprotivok Roberto Martinez si nemyslí, že hráči "selecaa" budú mať po 120-minútovom zápase so Slovinskom menej síl a problém nevidí ani v kratšej príprave na štvrťfinále.

"Štyri dni sú dosť na to, aby sme zregenerovali a pripravili sa na ďalší ťažký zápas. Francúzi zmenili štýl hry, v minulosti sa prezentovali ofenzívnym futbalom. Teraz ich viac zdobí nepriepustná obrana. Pokúsime sa nájsť ich slabé stránky. Musíme byť dôslední v detailoch a plniť taktické pokyny," vyhlásil Martinez.

Predpokladané zostavy

Portugalsko: Costa - Cancelo, Dias, Pepe, Mendes - Palhinha, Vitinha - B. Silva, Fernandes, Leao - Ronaldo

Francúzsko: Maignan - Kounde, Saliba, Upamecano, Hernandez - Kante, Tchouameni, Camavinga - Griezmann - Thuram, Mbappe

Angličanom už tipéri neveria, očarili ich Španieli

Pred majstrovstvami Európy boli medzi tipérmi najobľúbenejší Angličania, na ktorým na zlato verilo až 40 % tipérov. Lenže na turnaji vôbec nepresvedčujú a takmer ich vyradili už slovenskí reprezentanti. Teraz sa v zápase proti Švajčiarom čísla úplne otočili. Až 54 % tipérov predpokladá, že Švajčiarsko zvíťazí v kurze 3,65.

Portugalci i Francúzi mali v osemfinále na mále, ale napokon splnili úlohu papierových favoritov. V repríze finále 2016 tipéri viac veria Francúzom, 56 % predpokladá ich triumf a dosť tipujúcich (31 %) si myslí, že zápas sa dostane do predĺženia.

Šlágrom štvrťfinále bude duel tímov, ktoré predvádzajú na Eure najlepšie výkony. Tipéri na tiket častejšie dávajú prekvapivo Španielov, ktorým verí 36 %, Nemcom naopak len 14 %. Presne polovica Slovákov očakáva dlhý súboj o TOP 4, čiže sa bude predlžovať.

Laco Borbély dáva väčšie šance Nemcom: „Očakávam krásnu futbalovú bitku, v ktorej verím tesnej nemeckej výhre 2:1. Mobilizačným prvkom môže byť domáce publikum i o trochu viac skúseností.“

Zaujímavý tiket si zostavil tipér, ktorý si vybral tri štvrťfinále a jeho tipy vyzerajú veľmi nádejne. Predpokladá, že v riadnom hracom čase uspeje Francúzsko i Anglicko, Nemci so Španielmi si dajú predĺženie. Ak sa mu všetko vyplní, tak zo 119 eur spraví skvelých 2039! Tak čo, inšpirujete sa?

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Portugalci si na neobľúbené Francúzsko veria. Poďme do vojny, vyzýva Ronaldo