Plzni sa splnilo prianie anglického veľkoklubu, Slavia má päť rovnakých súperov

Hráči Viktorie Plzeň
Hráči Viktorie Plzeň (Autor: TASR/AP)
TASR|30. aug 2024 o 14:07

Slavia privíta Ajax či Fenerbahce.

MONAKO. Futbalisti Slavie Praha so slovenským krídelníkom Ivanom Schranzom sa v ligovej fáze Európskej ligy stretnú s Eintrachtom Frankfurt, Ajaxom Amsterdam, Fenerbahce Istanbul, PAOKom Solún, Malmö FF, Ludogorecom Razgrad, RSC Anderlecht a Athleticom Bilbao.

Mariána Tvrdoňa a Erika Jirku v drese Viktorie Plzeň čakajú až piati rovnakí súperi, teda Frankfurt, PAOK, Ludogorec, Anderlecht i Bilbao.

Zaujímavý bude domáci zápas s Manchestrom United a zvyšnými oponentmi sú Real Sociedad a Dynamo Kyjev. Rozhodol o tom piatkový žreb v Monaku.

Slavia bude účinkovať v hlavnej fáze EL po vyradení v play off Ligy majstrov, kde ju zdolalo francúzske Lille (0:2, 2:1). Zopakuje si tak účasť z minulej sezóny, v ktorej to dotiahla do osemfinále.

Tam narazila na AC Miláno, ktorému podľahla 1:3 a 2:4. Plzeň si po vlaňajšej účasti v Európskej konferenčnej lige o úroveň polepšila. Na ceste za postupom zdolala v 3. kole kvalifikácie ukrajinský Kryvbas (2:1, 1:0) a v play off zvíťazila v oboch zápasoch nad škótskym Heart of Midlothian 1:0.

Český vicemajster sa na domácej pôde predstaví proti Ajaxu, Fenerbahce, Malmö a Anderlechtu, vonku ho čakajú Frankfurt, PAOK, Ludogorec i Bilbao.

Plzeň doma privíta Manchester, Real Sociedad, Ludogorec a Anderlecht, s Frankfurtom, PAOKom, Dynamom a Bilbaom si zmeria sily na pôde súperov.

EL si rovnako ako Liga majstrov prešla zmenou formátu. Od sezóny 2024/2025 sa bude namiesto tradičných skupín hrať ligová fáza podľa tzv. švajčiarskeho systému. V oboch súťažiach sa zvýšil počet účastníkov z 32 na 36. Všetky tímy odohrajú osem zápasov, z toho štyri doma a štyri vonku.

Prvých osem mužstiev postúpi priamo do osemfinále, tímy na 9. až 24. mieste sa o osemfinále pobijú v dvojzápase play off a posledná dvanástka v súťaži skončí.

Zostupujúce tímy nebudú štartovať v nižšej EKL a účasť v Európe sa pre ne skončí. Od osemfinále sa už bude hrať tradičný vyraďovací pavúk s dvojzápasmi. Finále je na programe 21. mája v španielskom Bilbau.

Novému formátu sa prispôsobil aj žreb. Kluby síce boli rozdelené do štyroch košov, ale v každom z nich bolo umiestnených deväť účastníkov podľa koeficientu.

Hlavným dôvodom bolo zabezpečiť, aby jeden tím nenarazil na najsilnejších osem, zatiaľ čo iný na osem najslabších. Zároveň platilo obmedzenie, že jeden tím nemôže hrať s viac ako dvoma súpermi z rovnakej krajiny. Pri žrebe najprv z misky s loptičkami vyžrebovali tímy z prvého koša, ktorým počítač postupne vybral osmičku súperov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Plzni sa splnilo prianie anglického veľkoklubu, Slavia má päť rovnakých súperov