Futbalistky dostanú rovnaké odmeny ako muži. V USA schválili rovnosť platov

Americké futbalistky.
Americké futbalistky. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. aug 2022 o 12:45

Hráčkam rozdelia 24 miliónov dolárov.

LOS ANGELES. Federálny sudca Robert Gary Klausner predbežne schválil dohodu medzi Americkou futbalovou federáciou (USSF) a americkými futbalovými reprezentantkami o tom, že budú dostávať rovnaký plat aj odmeny ako ich mužskí kolegovia.

USSF prerozdelí vybraným hráčkam 24 miliónov dolárov (približne 23,3 milióna eur) podľa individuálnych potrieb a zriadi tiež fond vo výške 1,9 milióna eur na podporu futbalistiek po aktívnej kariére a začínajúcich hráčok.

"Najdôležitejšie je to, že proti dohode nikto nenamietal a žalobkyne dosiahli svoj cieľ - rovnosť platov. Súd je spokojný s tým, že táto dohoda je férové a rozumné riešenie," uviedol sudca Klausner vo svojom stanovisku.

Dohodu by mal oficiálne schváliť 5. decembra. Dovtedy sa majú hráčky s pomocou svojich právnikov dohodnúť na tom, ako bude spomenutá suma prerozdelená, ktoré hráčky dostanú finančnú podporu a v akej výške. Malo by to byť na základe odohraných minút.

Najviac sa o téme rovnosti platov v americkom futbale hovorilo počas majstrovstiev sveta žien v roku 2019 vo Francúzsku, na ktorých triumfovali práve Američanky.

Rovnaké podmienky pre obe reprezentácie USA presadzovali najmä hviezdne hráčky Alex Morganová a Megan Rapinoeová.

Futbalistky USA sa sťažovali najmä na obrovský rozdiel v odmenách pre ženy a mužov na majstrovstvách sveta.

Za svoj triumf na MS žien 2019 dostali bonus vo výške približne 104-tisíc eur. Ak by na MS 2018 zvíťazili Američania, získali by za celkové prvenstvo bonusy v hodnote asi 387-tisíc eur.

USSF bude po novom odmeňovať rovnako futbalistov na MS 2022 v Katare aj futbalistky na MS žien 2023 v Austrálii a na Novom Zélande.

Futbalisti USA sa tešia z triumfu v Lige národov CONCACAF.
Futbalisti USA sa tešia z triumfu v Lige národov CONCACAF. (Autor: TASR/AP)

Rovnosť platov sa bude týkať aj šampionátov v rokoch 2026 a 2027.

V rokoch 2023 až 2028 by mali americkí futbalisti a futbalistky, ktorí sa zúčastnia všetkých reprezentačných zápasov, zarobiť v priemere 427-tisíc eur ročne.

Mzdy sa budú vždy deliť na polovicu medzi oba národné tímy a ich výška bude závisieť aj od dotácie z Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Jej prezident Gianni Infantino už avizoval, že celkový balík odmien na MS 2022 v Katare bude 418 miliónov eur a navrhol, aby sa futbalistkám na MS žien 2023 rozdalo dvakrát viac peňazí ako pred štyrmi rokmi.

Vtedy dostali víťazné Američanky 3,8 milióna eur a všetky družstvá dokopy 28,5 milióna eur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Futbalistky dostanú rovnaké odmeny ako muži. V USA schválili rovnosť platov