Kráľ futbalu, priblížili sa k nemu len vyvolení. Športový svet reaguje na smrť Pelého

Pelé.
Pelé. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|29. dec 2022 o 21:09 (aktualizované 30. dec 2022 o 00:21)

Pelé, jeden z najlepších futbalistov všetkých čias, odišiel po dlhej zákernej chorobe.

SAO PAULO. Legendárny futbalista Pelé, rodným menom Edson Arantes do Nascimento zomrel vo štvrtok vo veku 82 rokov.

Pelé je považovaný za najlepšieho hráča všetkých čias aj preto, lebo ako jediný futbalista v histórii vyhral rekordné tri majstrovstvá sveta vo farbách Brazílie. Okrem toho nastrieľal 1279 gólov, získal 6 titulov v brazílskej lige, 2-krát vyhral Copa Libertadores, je hráčom storočia podľa FIFA a časopis TIME ho zaradil medzi 100 najdôležitejších ľudí storočia.

Rôzne bývalé a súčasné futbalové hviezdy vyjadrili pocty tejto už zosnulej legende, vrátane niektorých hráčov, proti ktorým Pelé kedysi hrával.

Ronaldo Nazário

"Aké privilégium prísť za tebou, priateľu. Tvoj talent je škola, ktorou by si mal prejsť každý hráč. Jeho odkaz presahuje generácie. A takto budeš žiť ďalej. Dnes a vždy ťa budeme oslavovať. Ďakujem, Pele. Odpočívaj v pokoji."

Cafu

"Dnes som stratil brata. Ako kresťan katolík viem, že „umieraním sa človek rodí pre večný život“. Budeme mať celú večnosť, aby sme boli spolu v Otcovom dome. Jednoducho opustil svet vecí, ktoré nemajú konca a odišiel do sveta vecí, ktoré nemajú koniec. Až do jedného dňa, Pele."

Franz Beckenbauer

„Dnes futbal stratil najväčšieho muža vo svojej histórii – a ja som stratil jedinečného priateľa. Pelé sa narodil v Tres Coracoes a mal tri srdcia: pre futbal, pre svoju rodinu a pre všetkých ľudí. Niekto, kto sa hral s hviezdami a vždy zostal pri zemi.

„Do USA som odišiel v roku 1977, pretože som naozaj chcel hrať v tíme s Pelém v New York Cosmos. Tento čas po jeho boku bol jedným z najväčších zážitkov mojej kariéry. Hneď sme sa spolu stali šampiónmi a Pelé ma potom nazval svojim bratom. Bola to pre mňa nepredstaviteľná česť. Futbal vám bude vždy patriť! Vždy tu budeš. Ďakujem za tvoju hru, O Rei!”

Ronaldinho

"Úprimnú sústrasť celej rodine. Odpočívaj v pokoji Večný Kráľ."

Gianni Infantino

Prezident FIFA reaguje na smrť Pelého:

"Pre každého, kto miluje krásnu hru, toto je deň, ktorý sme nechceli aby prišiel. Deň, keď sme stratili Pelého.

„O Rei“ bolo jedinečné v mnohých ohľadoch.

Pohľad na jeho oslavné údery do vzduchu je jedným z najikonickejších v našom športe a je vrytý do našej histórie. V skutočnosti, keďže televízny futbal bol vtedy ešte v plienkach, videli sme len malé záblesky toho, čoho bol schopný.

A čo je najdôležitejšie, "The King" sa postavil na trón s úsmevom na tvári. Futbal mohol byť v tých časoch brutálny a Pelé bol často vystavený hrubému zaobchádzaniu. Ale aj keď sa vedel postaviť za seba, vždy bol vzorným športovcom s úprimným rešpektom k svojim súperom.

Pelé mal magnetickú prítomnosť a keď ste boli s ním, zvyšok sveta sa zastavil.

Dnes všetci smútime nad stratou fyzickej prítomnosti nášho drahého Pelého, ale on už dávno dosiahol nesmrteľnosť a preto bude s nami naveky."

Neymar

"Túto vetu som niekde v živote čítal. Ale tá veta, nádhera, je neúplná. Povedal by som, že pred Pelém bol futbal len šport. Pele všetko zmenil. Z futbalu urobil umenie, zábavu. Dal hlas chudobným, černochom a najmä: Zviditeľnil Brazíliu. Futbal a Brazília zvýšili svoj status vďaka kráľovi! Je preč, ale jeho mágia zostane.

Pele je VEČNÝ!!"

Cristiano Ronaldo

"Vyjadrujem hlbokú sústrasť celej Brazílii a najmä rodine Pelého. Jednoduché slovo "rozlúčka" s večným kráľom nikdy nebude stačiť na vyjadrenie toho, čo v tejto chvíli prežíva celý futbalový svet. Je inšpiráciou pre státisíce ľudí. Nezabudne sa na neho a jeho pamiatka zostane navždy v pamäti každého z nás, futbalových fanúšikov. Odpočívaj v pokoji, Pelé."

Luis Figo

"Kráľ. Nech odpočíva v pokoji."

Jamie Carragher

"Je to veľmi smutný deň pre futbalový svet, keď zomrie ikona ako Pelé. Nikdy nezabudnem na úžas ako dieťa, keď som sledoval VHS kazety Brazílie 70, najväčšieho národného tímu, aký kedy kto videl. RIP na jedného z bohov hry #Pele".

Carlo Ancelotti

"Odpočívaj v pokoji, Kráľ."

Gary Lineker

"Pelé zomrel. Najúžasnejší z futbalistov a najradostnejší z mužov. Hral hru, ku ktorej sa priblížilo len niekoľko vyvolených. V tom krásnom žltom drese zdvihol trikrát tú najcennejšiu zlatú trofej. Možno nás opustil, ale vždy bude mať futbalovú nesmrteľnosť. R.I.P. Pelé."

David Beckham

"Bola to JEHO krásna hra. Ďakujem a dovidenia. Odpočívaj v pokoji kamarát."

Kylian Mbappé

"Kráľ futbalu nás opustil, ale jeho veľkosť nebude nikdy zabudnutá."

Čo povedali osobnosti o Pelém

„Táto debata o hráčovi storočia je absurdná. Existuje len jedna možná odpoveď: Pelé. Je to najlepší hráč všetkých čias a s odstupom času by som mohol dodať." – Zico

"Je tu muž Pelé a potom hráč Pelé." A hrať ako Pelé znamená hrať ako Boh.“ – Michel Platini

"Je len nevyhnutné, aby som vzhliadol k Pelému." Je pre nás ako Boh." – Romário

"Pelé je najlepší hráč v histórii futbalu a Pelé bude len jeden." - Cristiano Ronaldo

„Najlepší hráč všetkých čias? Pelé. Lionel Messi a Cristiano Ronaldo sú obaja skvelí hráči so špecifickými kvalitami, ale Pelé bol lepší." – Alfrédo di Stefano

"Pozerať sa na jeho hru znamenalo sledovať rozkoš dieťaťa v spojení s mimoriadnou milosťou muža v plnom rozsahu." - Nelson Mandela

Sergio Ramos

"Odišiel Kráľ. Futbalový svet si ťa navždy zapamätá. Odpočívaj v pokoji."

Franco Baresi

"Zbohom Pelé. Navždy zostane v našich spomienkach, bol to najlepší futbalista svojej éry. Ikona a svetová legenda."

Usain Bolt

"Športová legenda. Odpočívaj v pokoji, kráľ Pelé."

FC Barcelona, oficiálne vyjadrenie klubu

"Barcelona vyjadruje ľútosť nad smrťou Pelého, jedného z najlepších futbalistov všetkých čias. Urobil futbal lepším. Nech odpočíva v pokoji."

Romário

"Dnes sa Brazília lúči s jedným zo svojich najslávnejších synov. Pelém, kráľom futbalu. Vybrali ho za športovca storočia, prinútil svet pokloniť sa jeho talentu tým, že na oltár bohov postavil brazílsky futbal. Počas svojho života Pelé inšpiroval generácie športovcov a zaslúži si všetky uznania. Úprimnú sústrasť rodine a priateľom. Nech odpočíva v pokoji."

Roberto Rivellino

majster sveta z roku 1970 a bývalý Pelého spoluhráč z brazílskej reprezentácie

"Tvoje miesto je na Božej strane. Môj večný kráľ. Odpočívaj v pokoji."

Lionel Messi

"Odpočívaj v pokoji, Pelé."

Sir Geoff Hurst

"Mám toľko spomienok na Pelého, bezpochyby najlepšieho futbalistu, proti ktorému som kedy hral (s Bobbym Mooreom, najlepším futbalistom, s ktorým som kedy hral). Pre mňa zostáva Pelé najlepší všetkých čias a som hrdý, že som s ním bol na ihrisku. Odpočívaj v pokoji a ďakujem."

Erling Haaland

"Všetko čo vidíš robiť akéhokoľvek hráča, Pelé to urobil prvý. RIP".

Casemiro

"Odpočívaj v pokoji, kráľ Pele. Ďakujem ti za slávu, ktorú ste dali Brazílii a futbalu. Tvoj odkaz je večný."

Harry Maguire

"Odpočívaj v pokoji Pelé, jeden z najväčších vôbec. Úžasný vzor na ihrisku aj mimo neho. Víťaz 3 pohárov majstra sveta, neuveriteľné."

Jack Wilshere

"Pelé bol skutočný džentlmen. Mal som veľké šťastie, že som ho stretol a vymenil si s ním dres a rozprával sa s ním o hre, ktorú milujeme. Tvoje slová ma nikdy neopustia, odpočívaj v pokoji."

Mesut Özil

"Odpočívaj v pokoji. Tvoj odkaz bude žiť navždy. Som si istý, že v "FC Nebo" budú s Maradonom nezdolateľní."

Rio Ferdinand

"Legenda, ktorá stojí najvyššie medzi legendami. Vždy si na každého našiel čas. Mal som tú česť hrať pre neho charitatívny zápas a rozprávať sa s ním. Bolo to veľmi obohacujúce. Hráč, muž, ikona."

Barack Obama

"Pelé bol jedným z najlepších, ktorí kedy hrali túto krásnu hru. A ako jeden z najznámejších športovcov na svete pochopil silu športu spájať ľudí. Naše myšlienky sú s jeho rodinou a všetkými, ktorí ho milovali a obdivovali."

Wembley štadión

"Dnes večer zasvietime oblúk na počesť Pelého. Jeho jedinečný talent rozžiaril futbal a inšpiroval svet."

Nasa

"Pripomíname si odchod legendárneho Pelého, ktorého mnohí poznajú ako kráľa „krásnej hry“. Tento obrázok špirálovej galaxie v súhvezdí Sochár zobrazuje farby Brazílie."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Kráľ futbalu, priblížili sa k nemu len vyvolení. Športový svet reaguje na smrť Pelého