Už nereagoval na liečbu. Legendárny Pelé zomrel

Pelé.
Pelé. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|29. dec 2022 o 20:00 (aktualizované 29. dec 2022 o 21:28)

Pelé trpel rakovinou.

SAO PAULO.  Legendárny brazílsky futbalista Pelé zomrel vo veku 82 rokov. Edson Arantes do Nascimento, majster sveta z rokov 1958, 1962 a 1970, podľahol vo štvrtok ťažkej chorobe.

Od roku 2021 podstupoval liečbu rakoviny hrubého čreva. Informovali o tom agentúra AP a Sky News.

"Za všetko, čím sme, ďakujeme tebe. Nekonečne ťa ľúbime. Odpočívaj v pokoji," napísala Pelého dcéra Kely Nascimentová na Instagrame.

V uplynulých dňoch sa Pelého stav zhoršil, lekári v nemocnici Alberta Einsteina nedávno informovali, že Brazílčan je pod zvýšenou starostlivosťou, ktorá súvisí s dysfunkciou obličiek a srdca.

Pelého hospitalizovali už pred mesiacom po tom, ako mu diagnostikovali aj infekciu dýchacích ciest. Vo štvrtok potvrdil agentúre AP jeho úmrtie agent Joe Fraga.

Jeden z najlepších futbalistov histórie sa už dlhšie trápil so zdravotnými problémami. Pred rokom ho začali liečiť na rakovinu hrubého čreva, v septembri 2021 podstúpil operáciu a následne začal s chemoterapiou.

Predtým mal problémy aj s chrbticou, kolenami a absolvoval niekoľko operácií pre problémy v oblasti bedier. Komplikácie mu spôsobili aj žlčové kamene.

Pelé doviedol Brazíliu k titulom majstra sveta v rokoch 1958, 1962 a 1970. V 92 zápasoch za národný tím dal 77 gólov a je historicky najlepší strelec svojej vlasti.

"Inšpirácia a láska poznačili cestu kráľa Pelého, ktorý dnes pokojne zomrel. Na svojej ceste očaril svet svojou genialitou, zastavil vojnu, vykonával verejnoprospešné práce po celom svete a šíril to, čo považoval za liek na všetky naše problémy - lásku.

Jeho dnešné posolstvo sa stáva odkazom pre budúce generácie. Láska, láska a viac lásky, navždy," napísali členovia Pelého rodiny vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Už nereagoval na liečbu. Legendárny Pelé zomrel