Zrodila sa hviezda, z Košíc ho kúpila Chelsea. Veľkú časť sumy bral agent

Nemanja Matič.
Nemanja Matič. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|10. jan 2023 o 10:40

Kultový tréner ho berie všade.

BRATISLAVA. V jeho rodnej dedinke Vrelo ho majú tak trošku za svätca. Stredopoliar AS Rím Nemanja Matič (34 r) pri návšteve dodržiava zvláštnu tradíciu.

V miestnych potravinách si vypýta zoznam dlžníkov a hneď všetko vyplatí. „Vždy rád pomôže svojim ľuďom, majú ho tam za Boha," písal vo svojej reportáži srbský denník Blic.

Niektorým ľuďom pomáha aj s platením účtov, dokonca za niektorých vyplatil aj dlhy z hazardných hier. Prispel aj na rekonštrukciu kostola. 

Stredopoliar AS Rím je príkladom toho, že aj zo slovenskej ligy vedie cesta do veľkoklubu a na najvyššiu scénu svetového futbalu. 

Sportnet prináša prvú časť seriálu o legionároch, ktorí vyrástli na Slovensku a následne zažiarili vo veľkých európskych kluboch. 

Na Slovensko prišiel Matič v januári 2007 z tretej srbskej ligy. Získali ho MFK Košice. Zadarmo. Nemal totiž zmluvu, bol amatér.

Elitné srbské kluby oňho nemali záujem.

Aj toto sa dozviete v článku

  • Ako Košice prišli o milióny a zarobil niekto iný?
  • Ako Matič finančne pomohol Košiciam?
  • Ako ho videl Kozák vedľa Hamšíka?
  • Ako Slováci zaváhali a prišli o hviezdu?

Zvláštna klauzula

„V Srbsku sa nepresadil. Mne však hneď na prvom tréningu padol do oka. Mal vtedy osemnásť,“ vravel tréner Ján Kozák, ktorý v tom čase viedol Košice.

V roku 2009 prestúpil Matič z Košíc do londýnskej Chelsea zhruba za 1,75 milióna eur. A postupne sa vypracoval na svetovú hviezdu. Len Chelsea a Manchester United zaňho zaplatili spolu viac ako sedemdesiat miliónov eur. 

Za ideálnej situácie z jeho prestupu mohol žiť košický klub niekoľko rokov. Bol tam však háčik, z ktorého kráľovsky zarobil úplne niekto iný. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Zrodila sa hviezda, z Košíc ho kúpila Chelsea. Veľkú časť sumy bral agent