Z Austrálie do reprezentácie? Mak dostal suverénne najlepšiu známku

Radosť hráčov FC Sydney.
Radosť hráčov FC Sydney. (Autor: archív - FC Sydney)
Ivan Mriška|16. jan 2023 o 13:10

Do prvej päťky sa dostal aj najlepší futbalista Slovenska.

BRATISLAVA. V rebríčku najlepších slovenských futbalistov v zahraničí sa nachádzajú osvedčené mená, stabilné opory reprezentácie. Na prvom mieste je však muž, ktorý pod vedením trénera Francesca Calzonu zatiaľ nehral.

Je ním 31-ročný útočník Róbert Mak, ktorý pôsobí na druhej strane zemegule. V Austrálii hráva za Sydney FC, za ktorý strelil od príchodu päť gólov.

Zlyhanie svetlometov

Cez víkend mu dal špecializovaný portál sofascore.com najvyššie čísla spomedzi všetkých Slovákov. Za svoj výkon dostal známku 7,6.

Mak hral výborne, no jeho tím mal smolu. Na pôde Perthu vyhrával 2:0, no nakoniec získal len bod za remízu 2:2. Vyrovnávajúci gól inkasoval v 112. minúte.

„Dráma, po ktorej pokračuje naše prekliatie. Dvanásťminútové zlyhanie svetlometov zaistilo, že zápas skončil neskôr, ako sa očakávalo. A to umožnilo Williamsovi streliť vyrovnávajúci gól,“ informuje web Sydney FC.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Perth Glory - Sydney FC

Slovák je tvárou klubu, pravidelne sa objavuje na zápasových pozvánkach.

„Robert Mak prichádza do Sydney FC na vrchole svojej kariéry po prestupe z Ferencvárosu v Maďarsku,“ uvádza o ňom ôsmy tím austrálskej A-League.

Hancko ide za titulom

Druhé miesto podľa expertov obsadil obranca, ktorý kráča za senzačným titulom v holandskej Eredivisie. Dávid Hancko dostal od expertov známku 7,2 a dopomohol k výhre Feyenoordu rozdielom triedy na pôde Groningenu.

Hancko hral celých deväťdesiat minút, na druhej strane nastúpil jeho mladší krajan Tomáš Suslov v 58. minúte.

„Kontrolovali sme celý zápas. Boli sme vynikajúci, neskutočne dobrí na lopte,“ nešetril slovami chváli tréner Feyenoordu Arne Slot. Hanckov tím má po šestnástich kolách na čele tabuľky štvorbodový náskok.

Tretie miesto obsadil najlepší slovenský futbalista. Obranca Milan Škriniar dostal známku 7,1, Inter Miláno zdolal Veronu tesne 1:0.

Rodák zo Žiaru nad Hronom odohral celých deväťdesiat minút, Inter je v tabuľke štvrtý a na vedúci Neapol stráca desať bodov.

Najlepší slovenskí futbalisti v zahraničí (13.-15. januára).
Najlepší slovenskí futbalisti v zahraničí (13.-15. januára). (Autor: SofaScore)

Lobotka bol monštruózny

Rovnaké čísla ako Škriniar mal záložník Patrik Hrošovský. Genk zdolal doma Waregem 1:0 a slovenský futbalista odohral celý zápas. Jeho tím je na čele Jupiler League.

Päticu najlepších Slovákov uzatvára zjav posledných mesiacov. Stanislav Lobotka dostal známku 7,0, Neapol po senzačnom výkone rozstrieľal doma Juventus 5:1.

„Na začiatku mal malé nedostatky pri držaní pozície, potom rástol, získaval metre. Monštruózny, zničujúci,“ opisoval Lobotku denník II Mattino.

Jeho úspešnosť prihrávok bola 97 percent, mal 85 dotykov s loptou. „Prihrávky posielal s veľkou presnosťou a od jeho nôh sa začínali gólové akcie,“ hodnotil Lobotkov výkon ďalší denník Calcionapoli1926.

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Z Austrálie do reprezentácie? Mak dostal suverénne najlepšiu známku