Miliarda hrivien do armády. Ukrajina ťaží z veľkého prestupu Mudryka

Mychajlo Mudryk.
Mychajlo Mudryk. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|16. jan 2023 o 16:35

Prestupová suma sa môže vyšplhať na 100 miliónov eur.

LONDÝN, DONECK. Ešte pred rokom vlastnil anglický klub magnát Roman Abramovič. Mal väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina, patril medzi jeho prvých podporovateľov.

Na jar sa zúčastnil aj mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Vojna zasiahla aj jeho, ocitol sa na sankčnom zozname, nútene musel predať klub. Na Chelsea nezarobil ani libru.

O rok neskôr dotiahli noví vlastníci posilu priamo z Ukrajiny. Za Mychajla Mudryka, mladý supertalent Šachtaru Doneck, zaplatili 70 miliónov eur, pričom vďaka bonusom môže jeho cena narásť až na deväťcifernú sumu.

Zrejme najväčší prestup zimného prestupového obdobia má dokonca presah aj na vojnu na Ukrajine. Z vysokej prestupovej čiastky bude ťažiť miestna armáda.

Miliarda do vojny

Mudryk bol už od leta spájaný najmä s londýnskym Arsenalom, ten však za hráča odmietal dať sto miliónov eur. Posledná ponuka mala byť 70 miliónov plus 25 ako bonusy.

Chelsea bonusy za prípadné individuálne a klubové úspechy ako výhra v Premier League či Lige majstrov, navýšila na 30 miliónov eur.

Šachtar Doneck si tak splnil cieľ spojiť Mudrykovo meno s cenovkou 100 miliónov eur. Pre ukrajinský klub však vysoká prestupová suma nemá len futbalovú hodnotu.

Prezident ukrajinského klubu Rinat Achmetov informoval, že jednu miliardu hrivien (vyše 20,5 miliónov libier) venuje ukrajinským „vojakom, obrancom a ich rodinám“.

Achmetov je podľa časopisu Forbes najbohatším Ukrajincom, vlastní aj oceliareň Azovstaľ v Mariupole. Práve tam ukrajinskí bojovníci týždne vzdorovali ruskému bombardovaniu.

Azovstaľ sa stal symbolom statočnosti a vytrvalosti ukrajinského ľudu. Aj preto šéf klubu spustil projekt Heart of Azovstal (Srdce Azovstaľu).

„O ukrajinskom futbale môžeme hovoriť len vďaka ukrajinskej armáde, ukrajinskému ľudu a obrovskej podpore v tomto neuveriteľne ťažkom období. Spolupráca je jediný spôsob, ako môžeme poraziť zlo, ktoré prišlo do našich domovov,“ povedal Achmetov.

Mychajlo Mudryk ako hráč Šachtaru Doneck v Lige majstrov.
Mychajlo Mudryk ako hráč Šachtaru Doneck v Lige majstrov. (Autor: TASR/AP)

„Projekt bude riadiť nezávislý profesionálny tím, ktorý bude spolupracovať s ochrancami Azovstaľu, ich rodinami, dobrovoľníkmi a pomocníkmi,“ vysvetlil.

Vráti sa na Ukrajinu?

Mudryk s futbalom začínal v akadémii Metalistu Charkov, už v mládežníckom veku začal obliekať dres Šachtaru.

Za seniorský tím nastupoval pravidelne aj v Lige majstrov, kde si pripísal na jeseň tri góly a dve asistencie.

V ukrajinskej lige má v tomto ročníku dvanásť štartov, ale s bilanciou 7 zásahov a 7 gólových prihrávok je najproduktívnejším hráčom a tretím najlepším strelcom.

„Ukrajinské kluby potrebujú hráčov ako Mychajlo, aby mohli byť konkurencieschopné na európskej úrovni. Bohužiaľ, to momentálne nie je možné pre vojnu, ktorú proti nám vedie Rusko,“ reagoval na megaprestup Achmetov.

Verí však, že Mudryk sa čím skôr na ukrajinské územie vráti a opäť bude baviť domácich divákov svojim futbalovým umením.

„Som si absolútne istý, že agresora porazíme. A jedna z vecí, na ktorú sa po ukrajinskom víťazstve teším najviac, je návrat Mychajla s tímom Chelsea, aby na štadióne v Donbasse odohrali proti nám priateľský zápase. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa k tomuto dňu opäť priblížili,“ dodal Achmetov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Miliarda hrivien do armády. Ukrajina ťaží z veľkého prestupu Mudryka