Má vytetované modlitby, stál nekresťanské peniaze. Ukrajinca zmenil jeden telefonát

Mychajlo Mudryk počas privítania v Chelsea FC.
Mychajlo Mudryk počas privítania v Chelsea FC. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|15. jan 2023 o 17:55

Mychajlo Mudryk prezliekol kabát, chcel hrať za konkurenta.

LONDÝN. Ešte pred pár mesiacmi vlastnil Chelsea ruský oligarcha. Roman Abramovič bol šéfom klubu takmer dvadsať rokov.

Prevzal priemerný klub a spravil z neho favorita, anglického šampióna, víťaza Ligy majstrov. Prišiel s túžbou po úspechu a trofejach, no skončil neslávne.

Po tom, ako jeho rodná krajina rozpútala vojnu na Ukrajine, ocitol sa na sankčnom zozname pre väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeho éra sa skončila.

Dnes šéfuje Chelsea konzorcium okolo Todda Boehlyho, spoluvlastníka bejzbalového a dvoch basketbalových klubov v USA. Sľubovali veľké investície.

Počas posledných dvoch prestupových období pretieklo cez klub toľko peňazí, že by sa za to nehanbili ani arabskí šejkovia v časoch najväčšej roztopašnosti.

Najnovšou akvizíciou je talentovaný Ukrajinec. Mychajlo Mudryk, pre mnohých fanúšikov no-name futbalista, prichádza na Stamford Bridge za sto miliónov. Len dvanásť hráčov pred ním malo deväťcifernú prestupovú sumu.

Tridsať miliónov z tejto sumy je však podmienených bonusmi.

Očakáva sa, že časť z predaja sa môže dostať do ukrajinskej armády.

Čo sa v texte dočítate:

  • Ako sa hráč s prestupovou hodnotou pod 1 milión eur stal za 18 mesiacov jedným z najžiadanejších hráčov v Európe?
  • Prečo prestup, ktorý Arsenal riešil polroka, spečatila Chelsea za jeden víkend?
  • Ktorý známy tréner pomohol Mychajlovi Mudrykovi presadiť sa a rozviť svoj talent?
  • Čo o ňom prezrádzajú jeho tetovania?

Z biedy do luxusu

Na jar minulého roka, po ruskej invázii na Ukrajine, mal klub Romana Abramoviča zmrazené účty, riešil finančné problémy, fungoval len z minima. Prežíval.

Chelsea nemohla obchodovať, riešiť prestupy, predlžovať zmluvy, dokonca musela zavrieť aj obchod so suvenírmi pre fanúšikov a nemohla predávať vstupenky na domáce zápasy.

Rokovania o predaji klubu už neviedol Abramovič, ale britská vláda. Slávna značka na poslednú chvíľu unikla bankrotu.

Konzorcium uzavrelo koncom mája najväčší biznis v športovej histórii, kúpilo klub za 2,5 miliardy libier. V roku 2003 zaň Abramovič zaplatil iba 150 miliónov.

Od leta prišlo do Chlesea trinásť futbalistov. Nové vedenie minulo na nových hráčov vyše 450 miliónov eur. Pre predstavu, je to 2,5-násobok rozprávkovej zmluvy Cristiana Ronalda v Saudskej Arábii.

Až osem z trinástich posíl má do 23 rokov. Plánom Chelsea je stavať na mladých talentoch, na hviezdach budúcnosti. V súčasnosti je však s nimi až desiata v tabuľke Premier League.

Vykúpi ju supertalent z Ukrajiny? Kto je Mychajlo Mudryk, za ktorého neváhala Chelsea sľúbiť Šachtaru Doneck až sto miliónov eur?

Mal cenu ako hráči slovenskej ligy

Mnohí fanúšikovia jeho meno ešte donedávna nepočuli. Mimo rodnej krajiny ho poznal málokto. Cena ukrajinského talentu však rástla nezvyčajným tempom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Má vytetované modlitby, stál nekresťanské peniaze. Ukrajinca zmenil jeden telefonát