Príde do Žiliny veľkoklub? Mladíkov ťahá v Lige majstrov najlepší strelec A-tímu

Timotej Jambor (vľavo) a Dominik Šnajder v zápase mládežníckej Ligy majstrov MŠK Žilina U19 - Kajrat Almaty U19.
Timotej Jambor (vľavo) a Dominik Šnajder v zápase mládežníckej Ligy majstrov MŠK Žilina U19 - Kajrat Almaty U19. (Autor: Akadémia MŠK Žilina)
Jerguš Radačovský|5. nov 2021 o 11:48

Jambor strelil v troch zápasoch až päť gólov.

ŽILINA. Futbalisti MŠK Žilina majú na dosah play off mládežníckej Ligy majstrov. V tomto ročníku ešte nezaváhali.

Po jasných triumfoch v úvodnom kole nad gréckym PAOK Solún 5:1 a 2:0 zvládli aj domáci zápas proti kazašskému tímu Kajrat Almaty, ktorý vyhrali 3:2.

Žilinčanov čaká odveta v Kazachstane o tri týždne - 24. novembra.

Veselý: Každú výhru si treba vážiť

"Ide o historický zápas MŠK Žilina," povedala na začiatku stredajšieho duelu proti Kajratu hlásateľka. Mladí Žilinčania sa totiž do druhého kola dostali premiérovo.

Na zápas prišlo 655 divákov, čo je približne trikrát viac než na hokejový duel SHL Vlci Žilina - Modré krídla Bratislava, ktorý sa hral v rovnakom čase.

Jednu z tribún ovládli deti, ktoré neúnavne povzbudzovali svojich obľúbencov a starali sa o poriadnu futbalovú atmosféru.

Mladí Žilinčania sa im odvďačili kvalitnou hrou, počas celého duelu boli aktívnejší a vynikali v kombinačnej hre. Mrzieť ich však môže, že nevyhrali väčším rozdielom.

"Kazachovia boli maximálne efektívni, využili prakticky všetky svoje príležitosti. Škoda, že sme im gólovo viac neodskočili," povedal tréner Žilinčanov Vladimír Veselý pre klubový web.

Výhra ho však tešila. "Je skvelé, že sme domáci zápas zvládli uhrať do víťazstva. Každú výhru v Lige majstrov si treba vážiť, každý triumf je tu cenný," zhodnotil Veselý.

Tréner uviedol, že tím má kvalitu, ale k odvete musí pristúpiť zodpovedne. "Sami sme si dokázali, že proti nim vieme hrať, vieme si vytvoriť šance. Avšak potrebujeme hrať ešte rýchlejšie. Je to náročný, ale hrateľný protivník," dodal.

Je to výborný pocit

V žilinskej zostave sa objavili mená z A-tímu - brankár Ľubomír Belko a útočníci Adrián Kaprálik a Timotej Jambor.

Máme to vo svojich rukách, do Kazachstanu pôjdeme vyhrať, nebudeme brániť výsledok.


Dominik Šnajder, strelec gólu MŠK Žilina

A práve 18-ročný Jambor bol hrdinom duelu, keď otvoril skóre a strelil aj rozhodujúci gól. Jambor skóroval v tejto sezóne Fortuna ligy už štyrikrát a spolu s Vahanom Bichakhchyanom je najlepším strelcom MŠK Žilina.

Strelecky sa mu darí. V mládežníckej Lige majstrov má na konte už päť zásahov, keď tri dosiahol aj proti PAOK Solún.

"Je to výborný pocit. Aj v tomto zápase sme chceli doma vyhrať a pred odvetou si vytvoriť náskok. Síce sme napokon zvíťazili iba o jeden gól, čo sa nám vzhľadom na priebeh zápasu trochu máli, no aj tak sme veľmi vďační za dnešné víťazstvo," povedal Jambor po zápase proti Kajratu.

Jambor skóroval aj v poslednom zápase klubu vo Fortuna lige proti Zlatým Moravciam. Na gól mu pritom stačilo iba 17 minút na ihrisku.

V tejto sezóne sa už v najvyššej slovenskej súťaži presadil aj Kaprálik, ktorý v úvodom kole Ligy majstrov strelil dva góly. Spolu s Jamborom patrí medzi najväčších ťahúnov tímu.

Žilinčania si pred odvetou proti Kajratu veria.

"Máme to vo svojich rukách, do Kazachstanu pôjdeme vyhrať, nebudeme brániť výsledok. Verím, že sa to podarí a Ligu majstrov si zahráme aj na jar," povedal vo videorozhovore ďalší úspešný strelec Dominik Šnajder.

Aký je formát súťaže?

V mládežníckej Lige majstrov hrajú tímy do 19 rokov a súťaž pozostáva z dvoch častí. Skupinová fáza má rovnaké zloženie ako v seniorskej Lige majstrov, ale mimo skupín sa hrá aj majstrovská vetva.

Súčasťou majstrovskej vetvy sú šampióni mládežníckych národných líg, ktorí v dvoch kolách bojujú o play off. V ňom sa stretnú už s tímami na druhom mieste skupinovej fázy.

Radosť futbalistov MŠK Žilina U19 v zápase mládežníckej Ligy majstrov Kajrat Almaty U19.
Radosť futbalistov MŠK Žilina U19 v zápase mládežníckej Ligy majstrov Kajrat Almaty U19. (Autor: Akadémia MŠK Žilina)

Všetci víťazi skupín majú istotu osemfinále. Tímy na druhých miestach a postupujúci z majstrovskej vetvy oň zabojujú vo vzájomnom dueli.

Spomedzi slovenských tímov sa najďalej dostala FC Nitra, ktorá až v play off nestačila na Feyenoord Rotterdam. Vlani vypadol ŠK Slovan Bratislava v druhom kole po prehre proti Glasgow Rangers.

Play off sa hrá iba na jeden zápas a hostia ho postupujúci z majstrovskej vetvy. Je teda možné, že do Žiliny zavíta mládežnícky tím niektorého z veľkoklubov.

Ak by Žilina postúpila cez Kajrat Almaty, v play off by sa mohla stretnúť s tímami ako Real Madrid, Manchester United, Liverpool FC, Paríž St. Germain, Borussia Dortmund či Ajax Amsterdam.

Rekordérmi súťaže, ktorá vznikla v sezóne 2013/2014, sú s dvoma titulmi FC Barcelona a Chelsea FC. Z triumfu sa tešil aj rakúsky Red Bull Salzburg.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Príde do Žiliny veľkoklub? Mladíkov ťahá v Lige majstrov najlepší strelec A-tímu