Haaland útočil v Lige majstrov na rekord, Lipsko zničil piatimi gólmi

Nórsky útočník Manchestru City Erling Haaland strelil v zápase proti Lipsku päť gólov.
Nórsky útočník Manchestru City Erling Haaland strelil v zápase proti Lipsku päť gólov. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|14. mar 2023 o 22:50

Manchester City suverénne postúpil do štvrťfinále.

Liga majstrov - odveta osemfinále

Manchester City - Lipsko 7:0 (3:0)

Góly: 22., 24., 45+2., 54. a 57. Haaland, 58. Gündogan, 90+2. De Bruyne

Rozhodoval: Vinčič (Slovin.)

ŽK: De Bruyne, Akanji - Henrichs, Werner

Manchester City: Ederson - Stones (64. Gómez), Akanji, Dias, Ake - Rodri (64. Phillips) - Bernardo Silva, De Bruyne, Gündoğan (55. Mahrez), Grealish (55. Foden)

Lipsko: Blaswich - Henrichs (80. Klastermann), Orbán, Gvardiol, Raum - Laimer, Kampl, Haidara (63. Simakan) - Szoboszlai (73. Olmo), Forsberg (63. Andre Silva) - Werner (63. Poulsen).

/prvý zápas: 1:1, postúpil Manchester CIty/

MANCHESTER. Futbalisti Manchestru City sa suverénnym spôsobom prebojovali do štvrťfinále Ligy majstrov, hoci si z Lipska doviezli len remízu 1:1.

V domácej odvete na štadióne Etihad sledovali diváci veľký večer nórskeho kanoniera Erlinga Haalanda, ktorý sa na výhre 7:0 podieľal piatimi gólmi.

Hetrik dosiahol už v prvom polčase, hoci prvé dva jeho góly boli kontroverzné. Prvý strelil po sporne nariadenej penalte a ďalšiemu zásahu, ktorý strelil o 78 sekúnd neskôr, predchádzal jeho stret s brankárom súpera.

Päť gólov mala nórska mašina na konte už v 57. minúte a mohla útočiť aj na rekord Ligy majstrov. Doposiaľ sa nestalo, že by v tejto súťaži jeden hráč nastrieľal šesť gólov v zápase, no Pep Guardiola Nóra zakrátko stiahol z hry.

Haaland sa zaradil k Lionelovi Messi a Luizovi Adrianovi.

Argentínčan strelil v osemfinále ročníka 2011/2012 päť gólov pri výhre nad Bayerom Leverkusen 7:1 a Brazílčan dal v októbri 2014 rovnaký počet gólov v zápase proti bieloruskému BATE Borisov (7:0).

V ére novodobej Ligy majstrov, teda od roku 1992, sa len týmto hráčom podarilo streliť päť gólov v zápase. Ďalším desiatim, vrátane zosnulého Gerda Müllera, sa to podarilo ešte v Európskom pohári majstrov (EPM).

Haaland sa tiež stal vo veku 22 rokov a 236 dní najmladším hráčom a v 25 zápasoch najrýchlejším, ktorý v Lige majstrov prekonal hranicu 30 gólov. Zároveň je najmladší autor prvopolčasového hetriku v prestížnej súťaži.

Priebeh zápasu Manchester City - Lipsko

Manchester City sa proti Lipsku v ofenzíve opäť spoliehal na Haalanda, ktorý už v prvom polčase hetrikom rozhodol o osude stretnutia.

V 21. minúte sa lopta v šestnástke "obtrela" o ruku Benjamina Henrichsa a rozhodca Slavko Vinčič po konzultácii s VAR nariadil pokutový kop.

Erling Haaland premieňa pokutový kop v zápase proti Lipsku.
Erling Haaland premieňa pokutový kop v zápase proti Lipsku. (Autor: TASR/AP)

Haaland ho premenil a o dve minúty neskôr pridal druhý gól. Hlavou dorazil loptu do siete po strele Kevina de Bruyna, ktorá sa odrazila od brvna.

V 34. minúte zákrok Edersona na Tima Wernera mimo šestnástky rozhodcovia neposúdili ako nedovolený a protestujúci útočník Lipska dostal žltú kartu.

V nadstavenom čase prvého polčasu Amadou Haidara v snahe odkopnúť loptu z bránkovej čiary trafil do Haalanda, ktorý zavŕšil hetrik.

Na začiatku druhého dejstva pridal po prihrávke Jacka Grealisha štvrtý gól Manchestru City kapitán Ilkay Gündogan a po ďalších dvoch presných zásahoch Haalanda svietil v 58. minúte na tabuli stav 6:0.

V závere ešte zavŕšil debakel Lipska de Bruyne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Haaland útočil v Lige majstrov na rekord, Lipsko zničil piatimi gólmi