Za slávnostný výkop sa platí. Futbalový zväz ich chce zakázať

Slávnostné výkopy sú u fanúšikov veľmi populárne.
Slávnostné výkopy sú u fanúšikov veľmi populárne. (Zdroj: M4 Sport / screenshot, Autor: M4 Sport / screenshot)
Titanilla Bőd|31. mar 2023 o 12:35

Brankár Diósgyőru sa stal terčom kritiky.

BUDAPEŠŤ, BRATISLAVA. Futbalové prostredie má svoje vlastné špecifiká, ktoré sa však môžu vymknúť spod kontroly.

Maďarský futbalový zväz (MLSZ) chce v budúcnosti upravovať slávnostné výkopy a od budúcej sezóny zvažuje aj ich zákaz.

Žiadne nájazdy

Hovorca zväzu Jenő Sipos uviedol, že od aktuálneho víkendu žiadajú od klubov, aby slávnostný výkop prebehol čo najrýchlejšie.

Počas slávnostného výkopu ani lopta, ani osoba, ktorá uskutoční slávnostný výkop, nemajú opustiť stredový kruh a po slávnostnom výkope by mal exekútor čo najrýchlejšie opustiť ihrisko popri stredovej čiare.

MLSZ to odôvodňuje s tým, že v uplynulom období vyvolali slávnostné výkopy veľký ohlas, sú neseriózne a môžu spôsobiť oneskorenie začiatku zápasu alebo aj zranenie.

Portál Telex sa odvoláva na list, ktorý zväz rozposlal všetkým klubom a podľa toho MLSZ od budúcej sezóny zvažuje úplný zákaz takýchto výkopov.

Bezcitný sedliak

Slávnostné výkopy sa dostali u našich južných susedov do pozornosti potom, čo na druholigovom zápase medzi MTK Budapešť a Diósgyőrom brankár hostí chytil nájazd päťročného Énoka Vargu.

Ten dostal možnosť vykonať slávnostný výkop ako darček k narodeninám.

VIDEO: Brankár prekazil narodeninový darček malému chlapcovi

Brankára Diósgyőru Zsombora Semkóa vypískali domáci priaznivci a ostrú kritiku si vyslúžil aj na internete, vraj „pokazil narodeniny“ mladého futbalistu.

Označenie „bezcitný sedliak“ patrilo ešte k tým miernejším nadávkam.

Prípad dlho rozoberali maďarské médiá a objavil sa aj na zahraničných weboch. Mal aj dohru, keď Diósgyőr pozval mladého fanúšika MTK na zápas, aby ho odškodnil za nepremenenú šancu.

Výkop za 1300 eur

Vykonanie slávnostného výkopu môže byť v Maďarsku drahý špás. Ferencváros Budapešť rozdelil ligové zápasy do troch kategórií podľa atraktívnosti súpera.

V kategórii A (proti Újpestu či Fehérváru) stojí výkop na začiatku prvého polčasu 490-tisíc forintov (približne 1300 eur), na začiatku druhého polčasu 440-tisíc forintov (1155 eur), za čo exekútor výkopu dostane aj VIP vstup.

Za najlacnejší slávnostný výkop proti menej atraktívnym súperom zaplatia priaznivci Fradi 265-tisíc forintov (700 eur).

U ostatných klubov je suma menšia, ale nie zanedbateľná – Budapešť Honvéd ponúka najlacnejší výkop za 150-tisíc forintov (400 eur), Újpest za 90-tisíc forintov (236 eur) a Paks za 30-tisíc forintov (80 eur).

V poslednom období však čoraz častejšie boli slávnostné výkopy poňaté ako samostatné nájazdy na brankára, a to aj v prípade dospelých aktérov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Za slávnostný výkop sa platí. Futbalový zväz ich chce zakázať