Zatracovaný líder Maďarov končí v reprezentácii, čakajú ho zápasy proti Slovanu

Maďarský reprezentant Ádám Szalai.
Maďarský reprezentant Ádám Szalai. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|25. sep 2022 o 07:00

Ádám Szalai dal víťazný gól proti Nemecku.

LIPSKO, BRATISLAVA. „Posledných desať-dvadsať rokov neustále klameme fanúšikom,“ začal svoj nezabudnuteľný príhovor pred deviatimi rokmi.

Bol až bolestivo úprimný, tvrdo a nekompromisne poukázal na problémy. V totálne alibistickom maďarskom futbalovom prostredí to bol nevídaný zjav.

Maďarská futbalová reprezentácia vtedy v kvalifikácii majstrovstiev sveta prehrala s Holandskom 1:8.

Kapitán mužstva Ádám Szalai mal vtedy 25 rokov. Zodpovednosti sa však nebál. Po neúspešnej kvalifikácii chcel sám predstúpiť pred novinárov.

Nekompromisné slová

„Z fanúšikov robíme hlupákov a klameme si aj medzi sebou. Určujeme si ciele, ktoré nie sú reálne. Pred každou kvalifikáciou je tu veľké haló, že teraz už naozaj postúpime. Ale povedzte mi meno jedného top hráča, ktorý hrá v špičkovej európskej lige, ukážte jeden výnimočný talent, ktorý sme vychovali, či jedno mužstvo, ktoré pravidelne účinkuje v európskych pohároch, alebo jedného top trénera, ktorý dokázal niečo v najsilnejších európskych ligách,“ vymenoval najväčšie nedostatky v maďarskom futbale.

Jeho slová boli vecné a zároveň z nich bolo cítiť, že mu na osude maďarského futbalu naozaj záleží.

Hovoril o tom, že ak v kádri nie je dostatočná kvalita, reprezentácia potrebuje trénera, ktorý nie je trénerom len preto, lebo ním bol aj pred dvadsiatimi či tridsiatimi rokmi.

„Potrebujeme trénera s veľkými odbornými znalosťami, ktorý nám od rána do večera vtĺka do hlavy, aké sú očakávania profesionálneho futbalu. V tom prípade, vďaka taktickej disciplíne, možno budeme mať šancu aj proti lepším tímom.“

Bolo príznačné, že mu vtedy nerozumeli ani novinári. Urazili sa aj viacerí tréneri.

Vyčítali mu, že nerešpektuje odborníkov, že je namyslený a bezočivý.

Nerobme z toho drámu

Teraz, po deviatich rokoch je zrejmé, že vyriekol prorocké slová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Zatracovaný líder Maďarov končí v reprezentácii, čakajú ho zápasy proti Slovanu