Alonso chce s Leverkusenom treble, Atalantu považuje za silný tím

Xabi Alonso
Xabi Alonso (Autor: TASR/AP)
TASR|22. máj 2024 o 00:00

V úlohe štvrtého rozhodcu sa vo finále Európskej ligy predstaví Slovák Ivan Kružliak.

DUBLIN. Futbalisti Bayeru Leverkusen chcú zakončiť impozantnú sezónu ziskom treble. V stredu o 21.00 h v Dubline nastúpia vo finále Európskej ligy proti Atalante Bergamo.

V sobotu ich v Berlíne čaká vyvrcholenie Nemeckého pohára proti druholigovému Kaiserslauternu.

Ak v oboch konfrontáciách Bayer uspeje, nezdolanosť v celej sezóne rátajúc zápasy všetkých súťaží natiahne na číslo 53.

Finále Európskej ligy UEFA

Streda 22. mája 21.00 h, Dublin:

Atalanta Bergamo - Bayer Leverkusen

/rozhoduje: István Kovács (Rum.)/

predpokladané zostavy:

Atalanta: Musso - Djimsiti, Hien, Scalvini - Zappacosta, Pašališ, Ederson, Ruggeri - Koopmeiners, De Ketelaere - Scamacca

Bayer: Hradecký -Tapsoba, Tah, Hincapie - Frimpong, Xhaka, Andrich, Grimaldo - Hofmann, Wirtz - Schick

"Po zisku bundesligového titulu sme si v kabíne stanovili cieľ neprehrať v lige ani jeden zápas. Som hrdý na tím, že to dokázal. Myslím, že titul je v správnych rukách a s nulou v kolónke prehier chutí skvele.

Hráčom som dovolil večer oslavovať, v nedeľu mali voľno a od pondelka sme začali prípravu na vyvrcholenie sezóny," uviedol pre AFP tréner Xabi Alonso, ktorý priviedol Bayer k prvému titulu v 120-ročnej histórii klubu.

"Farmaceuti" zosadili z trónu Bayern Mníchov, ten kraľoval nemeckej lige nepretržite jedenásť rokov. K spanilej jazde im výrazne pomohol aj brankár Lukáš Hradecký - fínsky reprezentant so slovenskými koreňmi.

Pre Bayer to bude v Dubline tretie finále európskej klubovej súťaže. V roku 1988 triumfoval v Pohári UEFA, predchodcovi Európskej ligy. Na pôde španielskeho Espanyolu Barcelona prehral v úvodnom finálovom zápase 0:3, no doma zvíťazil 3:0 a v rozstrele z 11 m uspel 3:2. V roku 2002 podľahol Bayer vo finále Ligy majstrov Realu Madrid 1:2.

"Proti Atalante nás nečaká nič jednoduché. Je to špičkový taliansky tím, jeho hráči sú fyzicky silní a strieľajú veľa gólov. Vlani sme vypadli v semifinále EL s AS Rím, teraz sme dokráčali až do finále, čo ja fantastické. Máme obrovskú motiváciu zvíťaziť," zdôraznil v rozhovore pre DPA športový riaditeľ klubu Simon Rolfes.

Atalanta môže v írskej metropole dosiahnuť historický úspech. Lombardský klub bol dlho v tieni milánskych gigantov AC a Interu, pod vedením trénera Gian Piera Gasperiniho však zažíva zlatú éru.

V novej sezóne sa štvrtýkrát v priebehu uplynulých piatich ročníkov predstaví v Lige majstrov. Triumf v EL by bol "čerešničkou na torte". Pred týždňom bola Atalanta vo finále Talianskeho pohára, na rímskom Stadio Olimpico však prehrala s Juventusom Turín 0:1.

"Finále proti Bayeru Leverkusen bude najprestížnejším zápasom v mojej trénerskej kariére. Každý kouč má po nástupe do funkcie nejaké ciele, ktoré si vytýči. Mne sa ich v Bergame podarilo výrazne prekročiť.

Som veľmi spokojný s tým, čo sa nám s Atalantou podarilo dosiahnuť. Ak vyhráme európsku súťaž a získame cennú trofej, bude to krásny bonus," nechal sa počuť Gasperini, ktorý prišiel do Bergama pred ôsmimi rokmi.

Atalanta v tom čase v Serii A nepatrila medzi ašpirantov na popredné priečky a neraz bojovala o záchranu. Pod taktovkou Gasperiniho sa však stala "šťukou" najvyššej talianskej súťaže.

V tejto sezóne EL vyradila na ceste do finále FC Liverpool i Olympique Marseille. Gasperini si získal uznanie u mnohých odborníkov a trénerov vrátane Xabiho Alonsa.

"Gasperini má jasný plán, podarilo sa mu vybudovať tím so silnou mentalitou a vysokou kvalitou. Vo finále musíme podať stopercentný výkon. Ak by sa nám podarilo zakončiť sezónu bez prehry a získať ďalšie dve trofeje, zapísali by sme sa do histórie európskeho futbalu zlatými písmenami."

Zápas povedie ako hlavný Rumun István Kovács, v úlohe štvrtého rozhodcu sa predstaví Slovák Ivan Kružliak.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Alonso chce s Leverkusenom treble, Atalantu považuje za silný tím