Zdecimované Estónsko najskôr zaskočilo Čechov, potom utŕžilo debakel

Estónska futbalová reprezentácia.
Estónska futbalová reprezentácia. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|25. mar 2021 o 08:30

Estónsko prišlo pred zápasom o kvalitu i domáce prostredie.

LUBIN. Siim Luts, Karl Jakob Hein, Karol Mets, Vladimir Avilov, Nikita Baranov, Karl Mööl, Artur Pikk, Joonas Tamm, Trevor Elhi, Hindrek Ojamaa, Henri Järvelaid, Sergei Mošnikov, Mattias Käit, Vladislav Kreida, Brent Lepistu, Edgar Tur, Erik Sorga, Vlasij Sinjavskij, Henrik Ojamaa, Marko Meerits, Ken Kallaste, Sergei Zenjov, Georgi Tunjov, Markus Soomets, Taijo Teniste, Martin Miller a Markkus Seppik.

Estónska reprezentácia hlásila v úvode kvalifikácie až 27 absencií. V konečnom počte viac hráčov chýbalo, než vôbec odletelo na prvý zápas.

Chýbal aj realizačný tím na čele so švajčiarskym trénerom Thomasom Häberlihom. Všetci museli ísť do karantény pre covidovú kalamitu, dva dni pred duelom mal jeden z členov tímu pozitívny test na koronavírus.

Boj o miestenku na svetovom šampionáte začali vysokou prehrou 2:6 s Českom.

Prišli o všetko už pred zápasom

Dočasným trénerom sa stal Martin Reim, hlavný tréner estónskej reprezentácie do 19 rokov a legenda domáceho futbalu. Nik v histórii nemal viac reprezentačných štartov. V rokoch 1992 - 2009 ich nazbieral 157.

V tíme mal ale väčšinou neskúsených hráčov či nováčikov. Až sedem z dvadsiatich dvoch nominovaných mali v kolónke štartov za národný tím nulu.

V tíme mu nezostal takmer žiadny legionár, káder bol zložený iba z hráčov domácej súťaže a 18-ročného benjamínka Maksima Paskotšiho, ktorý na jeseň zamieril z Flory Talinn do akadémie anglického Tottenhamu.

Okrem kvality prišli Estónci aj o domáce prostredie, kde sa na základe platných predpisov proti šíreniu pandémie koronavírusu nemohol uskutočniť medzištátny zápas.

Prvé kolo kvalifikácie tak museli odohrať v improvizovanom zložení a navyše na neutrálnej pôde v poľskom Lubine.

Po nápore Česka prekvapivý gól Estónska

Tréner zložil defenzívnu zostavu, v ktorej debutoval 25-ročný útočník Bogdan Vaštšuk z Levadie i jeho o tri roky mladší klubový spoluhráč Karl Rudolf Õigus na krídle.

Česi začali náporom a jasnou prevahou, po desiatich minútach mali viac ako 80 percent držania lopty.

Rauno Sappinen.
Rauno Sappinen. (Autor: TASR/AP)

V 12. minúte ale prišiel ojedinelý protiútok. Najskúsenejší 36-ročný Konstantin Vassiljev (126 zápasov za Estónsko) vysunul Rauna Sappinena a útočník Flory Talinn s prehľadom ušiel 31-ročnému Ondřejovi Čelůstkovi a nedobehol ho ani 33-ročný Ondřej Kúdela.

Sappinen chladnokrvne zakončil a Estónsko na prekvapenie všetkých vyhrávalo.

Dvadsaťpäťročný útočník následne dostal aj ocenenie za najlepšieho hráča domáceho tímu. Výraz jeho tváre ale jasne značil, že cena smútok po prehre 2:6 nezmaže. 

Souček napodobnil Panenku

To však bolo na veľmi dlhé obdobie od Estónska všetko. Česi sa bavili futbalom a boli aj efektívni. O päť minút po prihrávke Daridu vyrovnal Schick, o ďalších desať minút sa pekne uvoľnil v šestnástke Barák a poslal Čechov do vedenia.

Zápas aj góly pripomínali zápas v počítačovej hre, hranej na veľmi nízkej obťažnosti.

Souček pridal do polčasu dva góly a tri minúty po zmene strán zavŕšil svoj druhý hetrik v seniorskej kariére. Posledným hráčom v reprezentácii, ktorý strelil tri góly v jednom zápase, bol Milan Baroš proti San Marínu pred dvanástimi rokmi.

A spomedzi stredopoliarov a navyše v kvalifikácii? To sa naposledy podarilo Antonínovi Panenkovi v zápase Československa proti Cypru (4:0) ešte v roku 1975.

Tomáš Souček.
Tomáš Souček. (Autor: TASR/AP)

Taký hráč tu dlho nebol, chválili ho

„Je to náš kľúčový hráč- Darí sa mu vo West Hame, pre nás a pre celú reprezentáciu je to super. Taký hráč tu dlho nebol. Toľko gólov, čo už dal... Ježiš, to je paráda,“ nešetril podľa iDnes.cz slovami chvály Jankto, ktorý strelil posledný, šiesty gól Čechov.

„Ďakujem chalanom, ako mi ku gólom pomohli. Nabudúce zase pomôžem ja im,“ reagoval na jeho slová Souček, ktorý si deň pred zápasom prevzal ocenenie za najlepšieho českého futbalistu za rok 2020 a hneď na to tento honor potvrdil.

„Som rád, že je tak nažhavený a dnes mu vyšlo parádne. Potvrdil výkony z Premier League. Aby dal defenzívny záložník tri góly, to sa proti akémukoľvek súperovi len tak nevidí,“ citoval iSport.cz tréner Jaroslava Šilhavého.

Česi sa vysokým víťazstvom o skóre dostali pohodlne na čelo tabuľky skupiny E. Druhé miesto obsadili Belgičania, ktorí otočili domáci zápas proti Walesu (3:1). V päťčlennej skupine mali v prvom hracom dni voľno Bielorusi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Zdecimované Estónsko najskôr zaskočilo Čechov, potom utŕžilo debakel