Košický budíček v hodine dvanástej poslal do baráže Michalovčanov

Radosť hráčov Košíc po víťazstve nad Michalovcami
Radosť hráčov Košíc po víťazstve nad Michalovcami (Autor: TASR)
Svjatoslav Dohovič|19. máj 2024 o 08:55

Medved padal z únavy z nôh, Žofčák burcoval pred barážou.

KOŠICE. Košičania uzavreli nováčikovskú sezónu tým najlepším možným spôsobom.

S nožom na krku a po zmene trénera vybehlo pred fantastickú šesťtisícovú divácku kulisu mužstvo s úplne inou energiou, ako v predchádzajúcich zápasoch a v hodine dvanástej dosiahlo prvú domácu výhru v nadstavbe, ktorá znamenala záchranu.

Naopak Michalovčanov, ktorí v nadstavbe získali o jedenásť bodov viac ako Košice a v poslednom zápase im na záchranu stačil jediný bod, poslalo víťazstvo Košičanov 2:0 do barážového dvojzápasu s druholigovou Petržalkou.

Radosť futbalistov FC Košice.
Súvisiaci článok
Zmena trénera pomohla. Košice zvládli existenčný duel a poslali Michalovce do baráže

Dali do toho všetko a padali z nôh

„Fantázia. Som rád, že sa nám to podarilo. Celá táto sezóna bola veľmi náročná pre mužstvo, fyzicky aj psychicky. Už nevládzeme stáť na nohách a to hovorí za všetko.

Som rád, že sme potešili ľudí, klub, majiteľov a nakoniec aj sami seba a zvládli to. A ideme na dovolenku,“ vydýchol si po zápase útočník Žan Medved, ktorý na rozhodujúci zápas nastúpil s kapitánskou páskou.

Priznal, že tlak bol veľký, ale zároveň zdôraznil: „Vždy je to len futbal. Aj oni sú z mäsa a krvi ako my. Podľa mňa sme veľmi dobre hrali v prvom polčase.

Ukázalo sa to potom v druhom, keď nám už trochu spadli sily, lebo do toho prvého sme dali všetko, chceli sme dať prvý gól, čo sa podarilo. Som rád aj za to, že sme nakoniec dali aj gól zo štandardky.“

VIDEO: Zostrih zápasu Košice - Michalovce

Košičania od začiatku vybehli na Michalovce a už po štvrťhodine hry sa dočkali aj gólu. Tréner Gergely Geri, ktorý prevzal košické mužstvo po odvolanom Jánovi Kozákovi ml. len pár dní pred zápasom a aj jeho náprotivok František Straka práve toto označili za kľúčový moment zápasu.

„Som veľmi šťastný, že sme tento zápas zvládli. Mali sme nejaké problémy, ale povedali sme si, že tí, čo pôjdu na ihrisko musia zvládnuť zápasový plán a ten sa nám podarilo splniť dá sa povedať do bodky. Chceli sme na súpera vybehnúť vo vyššom tempe, podarilo sa nám dať relatívne rýchlo gól,“ hodnotil Geri po zápase.

Futbalisti Košíc oslavujú triumf v šatni
Futbalisti Košíc oslavujú triumf v šatni (Autor: TASR)

Podľa kouča víťazstvo v zápase sezóny nepriniesla len jeho niekoľkodňová práca: „Všetci sme cítili situáciu takú, aká je, ale vždy sme to mali vo vlastných rukách.

Ale je to nielen moja práca, ale práca celého realizačného tímu a všetkých, ktorí vytvorili toto prostredie na tento zápas. Celý klub stál za nami, aj fanúšikovia a najväčšia pochvala patrí chlapcom, lebo do toho dali naozaj všetko.“

Dobré striedania a Kirova gólová večera

Geri priznal, že v druhom polčase už Košičania vyššie tempo neustáli, Michalovce mali územnú prevahu, dostali sa aj do šancí, ale žiadnu nedokázali premeniť.

„Chvalabohu nám vyšli striedania, ktoré to oživili a v správny moment sa nám podarilo dať druhý gól. Tento zápas sme vyhrali vďaka emóciám, ktoré boli veľké. Teraz nech si to chlapci užijú,“ dodal Geri, ktorý mal šťastnú ruku aj pri striedaniach.

Veď pred druhým gólom vyrobil štandardku striedajúci Zyen Jones a po skrumáži pred bránkou dopravil loptu do siete Nassim Innocenti. Pritom Geri potvrdil aj slová Medveda: „Aj striedať sme museli nie kvôli tomu, že hrali chlapci zle, ale naozaj padali z nôh.“

Momentka zo zápasu Košice - Michalovce
Momentka zo zápasu Košice - Michalovce (Autor: TASR)

Košičania boli v zápase stopercentne efektívny, z dvoch striel na bránku dali dva góly a aj to bol jeden z rozhodujúcich faktorov ich víťazstva. Ten prvý strelil po peknej akcii stredopoliar Dávid Gallovič a nasmeroval Košice za záchranou.

„Sú to úžasné pocity. Zvládli sem posledný zápas, s nulou vzadu a výborným víťazstvom pre nás. Bol to náročný zápas od prvej do poslednej minúty. Myslím si, že sme predviedli veľmi dobrý výkon, najmä v prvom polčase, kde sme jazdili od prvej do poslednej minúty a futbal nám to vrátil.

Po druhom góle to z nás definitívne padlo. Uvedomovali sme si, že musíme dnes vyhrať. Som šťastný a unavený, ale verím, že nás to povzbudí do ďalšej sezóny.,“ povedal strelec dôležitého gólu po zápase a nevyhol sa ani otázke na predzápasovú večeru, ktorú novinárom pošepkal zranený brankár Matúš Kira.

„Áno, navaril mi výborné cestoviny s kuracím mäsom a boli gólové,“ s úsmevom odpovedal Gallovič.

Geri to dal na Galáda

Košičania uzavreli sezónu s tretím trénerom, hoci ten prišiel na lavičku len na posledný zápas. Nakoniec sa ukázalo, že výmena bola dobrým impulzom pre mužstvo.

„Nechcem to v tejto peknej chvíli rozoberať. Dnes by sme sa mali tešiť. Bolo to na vedení klubu ako sa rozhodlo. Ale vždy sme to nakoniec my hráči, ktorí vstúpime na trávnik a musíme ukázať srdce a bojovnosť a myslím si, že dnes sme to ukázali.

Celý štadión videl, že do toho dávame ten drajv, tú energiu a že chceme dnes ukončiť ligu,“ reagoval na otázku, či práve výmena trénera priniesla ten správny impulz do kabíny Medved.

Gallovič na druhej strane pripustil, že to mužstvu pomohlo: „Predchádzajúce zápasy nám nevychádzali ani herne, ani výsledkovo. Prišiel nový tréner, nový impulz a videli ste to sami, že to prinieslo svoje ovocie.

V úvode sezóny nám to nešlo, mali sme veľa zranení, prišla výmena trénera. Chvíľu to vyzeralo dobre, ale potom opäť prišli nevýrazné výkony a výsledky a zachránili sme sa v poslednom zápase.“

Tréner FC Košice Gergely Geri
Tréner FC Košice Gergely Geri (Autor: TASR)

Samotný tréner Geri sa ako záchranca košického futbalu necíti. „Bavíme sa len o jednom zápase. Dôležité bolo získať si chlapcov na svoju stranu a nastaviť ich na to, že chceme hrať vyššie, agresívnejšie, viac napádať.

Ale ja nie som záchranca košického futbalu. Sú tu ľudia, ktorí dlhodobo pracujú pre futbal, sú tu hráči, sú tu kolegovia, ktorí boli na lavičke predo mnou. Priniesli viac bodov ako ja. Vyšlo to tak, že v tom poslednom kole som tu bol ja,“ dodal Geri a na otázku, či si vie predstaviť, že ostane pri mužstve odpovedal: „Poviem to ako kedysi Ivan Galád: Pôjdem na ryby a potom sa uvidí.“

Zemplínčania zlyhali v efektivite

Michalovčania cestovali na posledný duel nadstavby s vedomím, že im v Košiciach stačí aj remíza. Navyše boli povzbudení nielen víťazstvom po dobrom výkone nad Zlatými Moravcami, ale aj celým priebehom skvelej jarnej časti. Aj podľa Filipa Vaška bol nálada pred zápasom dobrá.

„Tešili sme sa naňho. Bohužiaľ to nevyšlo. Ale taký je futbal. Mali lepší vstup ako my, boli agresívnejší a nebezpečnejší, dali aj skorý gól. Mali sme šancu vyrovnať už v prvom polčase, v druhom sme nevyužili obrovskú šancu a druhý gól nás zložil. Košičania boli namotivovaní, hnalo ich publikum. Ale to je jedno, nemôžeme sa na to vyhovárať. Musíme vstúpiť do zápasu naplno od prvej minúty a to sa nám dnes nepodarilo,“ priznal.

Sklamaný tím Michaloviec
Sklamaný tím Michaloviec (Autor: TASR)

Strojca jarného prebudenia Michaloviec tréner František Straka po zápase športovo zablahoželal Košiciam k tomu, že zápas zvládli.

„Ja som samozrejme sklamaný, lebo sme tu išli sebavedomí po víťazstve nad Moravcami, v ktorom sme hrali veľmi dobre. Myslím si, že sme videli kvalitatívne veľmi dobrý zápas.

My sme v prvom polčase urobili veľkú taktickú chybu na ľavej strane, dostali sme gól a to zastavilo náš rozbeh. Ten gól nás dosť zrazil, hoci sme mali šance, ale nedali sme ich. Druhý polčas sme mali zápas čiastočne pod kontrolou, mali ďalšie šance.

Dnes nevyhralo kvalitatívne lepšie mužstvo, ale efektívnejšie mužstvo, ktoré dokázalo v ten správny moment dať góly. My sme neboli schopní ten gól dať a mrzí to o to viac, že to bolo v tomto rozhodujúcom zápase,“ pomenoval príčiny prehry Straka.

Pred barážou musia dvihnúť hlavy

Michalovčania schádzali z trávnika s veľkým smútkom v tvárach a aj v kabíne vládla poriadne pochmúrna nálada. Stále však majú šancu ligu zachrániť, ale musia zvládnuť barážový dvojzápas s Petržalkou.

„Nie je dôvod mať hlavy dole. Ja som hrdý na všetkých. Pozrime sa na to, v akých sme boli v úvodzovkách sračkách a kam sme sa dopracovali. Sedíme v kabíne akoby sme vypadli, ale to je úplná hlúposť.

Máme pred sebou ťažké zápasy, ale futbal hráme preto, aby sme takéto zápasy zvládali. Potrebujeme sa najmä upokojiť, pripraviť sa na dva zápasy a hotovo,“ zdôraznil kapitán Igor Žofčak.

Prvý zápas baráže sa hrá už v utorok na bratislavskom Tehelnom poli. Podľa trénera sú barážové zápasy veľmi nepríjemné Františka Straku času na prípravu nie je veľa. Najdôležitejšie podľa neho bude zapracovať najmä na psychickej stránke.

„Chlapci sú dosť zdeptaní a prevláda u nich veľké sklamanie, lebo naozaj urobili maximum preto, aby ten zápas zvládli. Nepodarilo sa to. Teraz bude naozaj dôležité chlapcov dobre nastaviť, postaviť ich na nohy a dobre sa pripraviť. Času nie je veľa. Musíme im dodať pozitívnu energiu, o čo sa určite postarám a verím, že to všetko zvládneme.“

Tabuľky Niké ligy

Skupina o titul:

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
32
23
4
5
76:31
73
V
P
P
P
V
2
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
32
16
7
9
54:45
55
P
R
V
V
V
3
FC Spartak TrnavaFC Spartak TrnavaFC Spartak Trnava
32
18
3
11
47:29
57
V
P
V
P
P
4
FK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská Streda
32
16
10
6
49:32
58
V
V
V
V
R
5
FK Železiarne PodbrezováFK Železiarne PodbrezováFK Železiarne Podbrezová
32
11
4
17
49:60
37
P
V
P
P
P
6
MFK RužomberokMFK RužomberokMFK Ružomberok
32
12
11
9
38:43
47
P
R
P
V
R
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Skupina o udržanie sa:

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
AS TrenčínAS TrenčínAS Trenčín
32
13
10
9
48:34
49
R
V
V
V
P
2
MFK Dukla Banská BystricaMFK Dukla Banská BystricaMFK Dukla Banská Bystrica
32
14
9
9
50:41
51
R
P
V
P
V
3
MFK SkalicaMFK SkalicaMFK Skalica
32
11
7
14
35:38
40
R
V
P
P
V
4
FC KOŠICEFC KOŠICEFC KOŠICE
32
7
6
19
27:56
27
V
P
P
P
V
5
MFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín Michalovce
32
6
9
17
29:48
27
P
V
P
V
P
6
FC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
32
2
6
24
21:66
12
R
P
V
V
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Košický budíček v hodine dvanástej poslal do baráže Michalovčanov