Fantastický krst novej arény a ovácie pre Pačindu. Rimania v Košiciach opäť nevyhrali

Gólová radosť hráčov Košíc v zápase proti AS Rím.
Fotogaléria (19)
Gólová radosť hráčov Košíc v zápase proti AS Rím. (Autor: TASR)
Svjatoslav Dohovič|23. júl 2024 o 08:30

Prekopané košické mužstvo naznačilo, že by mohlo v lige viac tvrdiť muziku.

KOŠICE. Pondelkový večer v Košickej futbalovej aréne mal všetko, čo patrí k historickému zápasu.

Vypredané dvanásťtisícové hľadisko, keď voľné miesta ostali len v sektore pre hosťujúcich fanúšikov, skvelého súpera v podobe talianskeho veľkoklubu AS Rím v generálke FC Košice na novú sezónu, vypískaných miestnych politikov pri slávnostnom strihaní pásky a na druhej strane ováciami sprevádzaný slávnostný výkop legendárneho Andreja Daňka aj odchod dlhoročného kapitána Erika Pačindu cez špalier spoluhráčov po jedenástich minútach.

A napokon, najmä v druhom polčase dobrý futbal a výsledok, ktorý určite zarezonuje aj vo svete. Veď AS Rím ani na druhý pokus nedokázal v Košiciach zvíťaziť a rovnako ako pred pätnástimi rokmi v Európskej lige aj tentoraz na východe Slovenska len remizoval.

Výsledok 1:1 môže mužstvo trénera Gergelyho Geriho tým správnym spôsobom nakopnúť do druhej sezóny medzi slovenskou elitou, v ktorej chcú Košičania tvrdiť muziku na vyšších poschodiach tabuľky.

„Sme veľmi radi, že sme mohli odohrať tento zápas proti takému kvalitnému súperovi. A pred kulisou, ktorá každého hráča dotlačila k dobrému výkonu.

Samozrejme bol to prípravný zápas a už sa musíme sústrediť na ligu. Klobúk dole pred hráčmi, všetci splnili to, čo sme chceli, išli na doraz.

Nechceme tento zápas preceniť, ale ukázali sme dobré veci a máme na čom stavať. Samozrejme veľa vecí treba ešte dotiahnuť a zlepšiť,“ hodnotil zápas tréner Geri, ktorý v ňom dal priestor takmer všetkým nominovaným hráčom a do zápasu napokon zasiahlo 22 hráčov.

Fotogaléria zo zápasu FC Košice - AS Rím (prípravný zápas)

Pačiho vyprevadil špalier spoluhráčov

„Možno keby som mal iné číslo, nejakých sedemdesiat alebo osemdesiat, tak by som hral viac.

Ale som vďačný aj za túto rozlúčku a ďakujem klubu, že mi to dopriali najmä kvôli fanúšikom a rodine a navyše v takomto zápase proti súperovi ako je AS Rím. Čo viac si priať,“ rozhovoril sa po zápase 35-ročný Erik Pačinda, ktorý mal pôvodne odohrať deväť minút podľa čísla, ktoré nosil na drese.

Dlhoročný kapitán sa napokon druhýkrát lúčil s košickým futbalom po jedenástich minútach a z ihriska ho vyprevádzali ovácie publika aj špalier spoluhráčov.

„Doma som si hovoril, že je to len futbal a život ide ďalej. Základ je zdravie. Ale potom mi bolo trochu ľúto, aj kvôli chlapcom, s ktorými sme vybojovali ligu,“ priznal Pačinda, ktorý sa do Košíc vrátil pred tri a pol rokom a bol jedným zo strojcov návratu FC Košice do prvej ligy.

Na odchode sa podľa vlastných slov dohodol s vedením klubu: „Povedal som si, že tri a pol roka stačilo. Určite k tomu výrazným spôsobom prispelo aj to, že som kvôli operácii veľmi dlho pauzoval.“

Kde povedú Pačiho ďalšie futbalové kroky zatiaľ známe nie je.

„Idem domov, oddýchnem si a uvidíme, čo bude zajtra a kto sa ozve. Verím, že to bude prvá liga. Chuť do futbalu stále mám,“ povedal o svojej budúcnosti a nevylúčil ani možnosť, že sa posunie len o niekoľko desiatok kilometrov východnejšie do Michaloviec:

„Nejaké náznaky už boli. Uvidíme aká ponuka príde. Michalovce ma zatiaľ neoslovili, ale budem rád, keď to bude liga, aj Michalovce.“

Erik Pačinda.
Erik Pačinda. (Autor: TASR)

Takáčov najcennejší gól v kariére

Pačindu symbolicky na trávniku vystriedal Dalibor Takáč, ktorý sa domov do Košíc vrátil po vyše siedmich rokoch.

Prvý zápas pred domácim publikom mu veľmi chutil, navyše ho okorenil aj gólom, keď v 53. minúte rozjasal zaplnený štadión a poslal Košičanov do vedenia.

„Sú to skvelé pocity, myslím si, že sme do zápasu dali všetko a výsledok je dobrým povzbudením pred ligou. Mali veľkú kvalitu, bez ohľadu na to, že hrali mladší hráči.

Je to veľmi dobrá skúsenosť. Myslím si, že aj pred divákov to bol super zápas,“ poznamenal Takáč, podľa ktorého je gól do siete AS Rím určite najcennejším v doterajšej kariére:

„Zápas aj gól som si veľmi užil, navyše padol na strane, kde na tribúne sedeli moji najbližší, tak som mohol utekať tešiť sa ku nim.“

VIDEO: Gól Dalibora Takáča

Bez najväčších hviezd

Rimania pricestovali do Košíc bez svojich najväčších hviezd, ktoré do prípravy ešte kvôli reprezentačným povinnostiam na nedávnych kontinentálnych šampionátoch nenaskočili.

Kým pre Košičanov bol zápas generálkou na ligu, talianska liga sa rozbieha až o štyri týždne a Rimania sú v podstate ešte len na začiatku prípravy, čo sa podľa hosťujúcich hráčov ukázalo na ihrisku.

Na súpiske trénera Danieleho De Rossiho napriek tomu nechýbali známe futbalové mená ako stredopoliari Edoardo Bove, Enzo Le Fée, Tommaso Baldanzi, krídelník Nicola Zalewski, či brankár a kapitán austrálskej reprezentácie Matthew Ryan a jeho kolega spomedzi troch žrdí srbský reprezentant Mile Svilar.

„Zápas bol zatvorený, nebolo veľa šancí ani na jednej ani na druhej strane. Nastúpili sme s mladými hráčmi, ktorí neboli v reprezentáciách.

Atmosféra bola skvelá, štadión je veľmi pekný. Ľudia boli fantastickí, bolo vidieť, že sa bavia futbalom a prijali nás naozaj vynikajúco,“ hodnotil prípravu v Košiciach Svilar, ktorý odchytal prvý polčas.

Favorizovaní hostia boli až do hromadného striedania po polhodine hry dominantní v držaní lopty, ale domáci výborne bránili a nepustili ich do vyložených šancí.

Napokon Rimanom v 85. minúte vyšla pekná kombinácia v košickej šestnástke a Niccolo Pisilli zoči voči gólmanovi Marekovi Teplanovi nezaváhal a vyrovnal na konečných 1:1.

„Zápas nám mohol vyjsť určite aj lepšie, najmä smerom dopredu, kde sme sa nedostávali k zakončeniu. Ale to všetko príde s ďalšími natrénovanými a odohranými minútami.

Výsledok zodpovedá tomu, kde sme v príprave. Nie je zlý, ale mohol byť lepší,“ konštatoval Tommaso Baldanzi.

Zľava Nicolas Gorosito (FC Košice) a Tommaso Baldanzi (AS Rím) bojujú o loptu.
Zľava Nicolas Gorosito (FC Košice) a Tommaso Baldanzi (AS Rím) bojujú o loptu. (Autor: TASR)

Veria, že prilákajú divákov aj na ligu

Košičanom generálka na ligu vyšla vynikajúco. Mužstvo vstúpi do druhej sezóny medzi elitou s poriadne prekopanou súpiskou, čo sa po záchranárskej a nie príliš vydarenej nováčikovskej sezóne dalo očakávať.

V tíme skončilo 14 hráčov, ktorých nahradilo zatiaľ deväť letných posíl – na krídla prišli Karlo Miljanič z Chorvátska a Luis dos Santos z Portugalska, stredovú radu posilnil už spomínaný Dalibor Takáč a niekdajší kapitán Ružomberka Marek Zsigmund, do obrany prišli Daniel Magda a Szilárd Bokros z Maďarska, do útoku grécky útočník Giannis Niarchos a medzi tri žrde Dávid Šípoš a Marek Teplan.

Ostrý štart sezóny čaká Košičanov už v nedeľu, keď na domácom trávniku privítajú Dunajskú Stredu.

Aj podľa Mareka Zsigmunda je nielen výsledok, ale aj výkon v generálke dobrým signálom pred ligou: „S AS Rím sa nehrá každý deň. Myslím si, že sme podali solídny výkon.

Ale musíme ostať nohami na zemi a pripraviť sa na zápas s Dunajskou Stredou.

Som rád najmä za plný dom a verím, že to čo diváci dnes videli z našej strany bude správnym impulzom na to, aby chodili aj na ligové zápasy a podporovali nás ako dnes."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Fantastický krst novej arény a ovácie pre Pačindu. Rimania v Košiciach opäť nevyhrali