Juventus vylúčia z pohárovej Európy. Ochráni sa tak pred horším trestom

Futbalisti Juventusu Turín.
Futbalisti Juventusu Turín. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|9. júl 2023 o 19:22

Klub sa mal na tom dohodnúť s UEFA, píšu talianske médiá.

BRATISLAVA. Juventus Turín bude vylúčený z európskych pohárových súťaží pre najbližšiu sezónu 2023/2024.

Pôvodne mal siedmy tím tabuľky Serie A začínať v play-off Európskej konferenčnej ligy (EKL), napokon ho v súťaži vystrieda horší tabuľkový sused, AC Fiorentina.

O rozhodnutí Európskej futbalovej únie (UEFA), ktoré malo padnúť po vzájomnej dohode s klubom, informuje portál denníka Corriere dello Sport.

Juventus bol zapletený do veľkého škandálu, keď sa ukázali veľké nezrovnalosti v jeho účtovníctve a pri prestupoch.

Finančný prokurátor uznal turínsky klub vinným z viacerých finančných priestupkov, pri ktorých mal ušetriť zhruba 90 miliónov eur.

Klubu na jar odrátali v tabuľke Serie A desať bodov, po čom stratil možnosť súťažiť v Lige majstrov. Skončil napokon siedmy, čo ho malo poslať do Konferenčnej ligy.

V máji Juventusu hrozilo, že prídu o ďalšie body, po dohode s Talianskou futbalovou federáciou (FIGC) však uhradil iba pokutu vo výške 718-tisíc eur.

UEFA medzitým viedla vlastné vyšetrovanie finančných praktík klubu. Od turínskej prokuratúry dostala veľké množstvo podkladov.

Navyše, už začiatkom sezóny udelila klubu pokutu 3,5 milióna eur za porušenie finančnej fair play, pričom pohrozila ďalšími takmer 20-miliónovými sankciami.

Rozhodnutie UEFA o osude účasti klubu v pohárovej Európe sa očakávalo už minulý mesiac, pretože prvé zápasy sú na programe už o niekoľko dní.

Práve toho sa týka dohoda medzi federáciou a talianskym klubom. Juventus sa mal prisľúbiť, že sa voči tomuto verdiktu neodvolá na Športový arbitrážny súd (CAS).

Ak by tak urobil, prípad by to termínovo natiahlo a Juventus by mohol štartovať v Európe. Pokiaľ by však súd uznal vylúčenie za oprávnené, trest by sa vzťahoval na ďalší ročník.

Juventus tak síce príde tento rok o účasť v EKL, a teda bude chýbať v pohárovej Európe, ale ochráni sa pred ďalšími trestami. Ak sa v tejto sezóne umiestni v najlepšej štvorke ligy, jeho účasť v Lige majstrov nebude ohrozená.

V hierarchicky tretej najprestížnejšej európskej súťaži štartujú aj tri slovenské kluby. V prvom kole kvalifikácie začína vicemajster z Dunajskej Stredy a víťaz posezónneho play-off MŠK Žilina. V druhom kole sa k nim pridá víťaz národného pohára Spartak Trnava.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Juventus vylúčia z pohárovej Európy. Ochráni sa tak pred horším trestom