S Talianskom je spätý dodnes. Trestať áno, ale všetkých, hovorí Slovák o škandále Juventusu

Bývalí šéfovia Juventusu - prezident klubu Andrea Agnelli (vľavo) a viceprezident Pavel Nedvěd.
Bývalí šéfovia Juventusu - prezident klubu Andrea Agnelli (vľavo) a viceprezident Pavel Nedvěd. (Autor: SITA/AP)
Daniel Dedina|23. jan 2023 o 16:00

Tiež sme si zažili svoje, hovorí o spôsobe jednania Talianov.

Počas hráčskej kariéry pôsobil v šiestich talianskych kluboch. Výraznú spojitosť s tamojším futbalom má aj v súčasnosti ako hráčsky agent FIFA.

Ako vníma súčasný škandál Juventusu Turín, ktorý v uplynulej dekáde v Taliansku kraľoval a od roku 2012 získal deväť titulov v rade?

„Kľúčovým slovo v celej kauze je plusvalenza,“ vraví bývalý slovenský reprezentant MARTIN PETRÁŠ, účastník majstrovstiev sveta 2010.

Kauza Juventusu Turín hýbe svetovým futbalom, v Taliansku je témou číslom jeden. Aký môže nabrať vývoj?

Keď som v roku v roku 2006 prichádzal do Talianska, rezonovala tam kauza Calciopoli a bolo okolo toho veľké haló. Teraz je to niečo podobné a myslím si, že prvými trestami sa to ešte celé neskončilo. Čítal som, že by malo dôjsť aj k obvineniu hráčov, lebo asi o tom vedeli.

Uvidíme, aký bude mať ďalší vývoj a či sa udelené tresty podarí presadiť aj v rámci FIFA a UEFA. Bývalý športový riaditeľ Juventusu Fabio Paratici by tak nemohol pôsobiť ani v jeho súčasnom klube Tottenham Hotspur.

Talianska futbalová federácia (FIGC) naparila členom bývalého vedenia Juventusu za falšovanie účtovníctva nepodmienečný zákaz pôsobenia vo futbale a klubu v aktuálnej sezóne Serie A odrátala pätnásť bodov. S akými reakciami na tento verdikt sa stretávate?

Reakcie sú rôzne. Juventus sa bude, samozrejme, brániť. Do pätnástich dni môže podať odvolanie a stopercentne tak spraví. Aj preto je lepšie ešte nerobiť žiadne závery. Niečo podobné vyšlo na povrch už pred časom, ale potom to zmietli zo stola. Teraz sa to znova otvorilo a možné je všetko. Aj to, že príslušný orgán rozhodne, že tresty neplatia.

Bol to podvod na systéme, akým sa v Taliansku pracuje a ak niečo porušíte, má nasledovať trest. Ale ako vravím, ohlasy sa rôznia. Najväčším negatívom je, že zatiaľ potrestali len Juventus, pritom namočené v tom boli aj ďalšie kluby, ktoré vyšli bez trestov.

Tie operácie sa vykonávali medzi klubmi, vždy k tomu mali partnera. Fanúšikovia Juventusu sa bránia tvrdením, že spravodlivosť musí byť a ak je potrestaný ich klub, majú byť aj ostatné. Myslím si, že to potrvá ešte mesiace, kým sa to celé rozlúšti.

Talianske médiá informujú o ďalšom možnom treste pre Juventus, keďže klub vraj manipuloval s platmi hráčov počas pandémie koronavírusu. To by mohlo znamenať porušenie pravidiel finančnej fair play a viesť k vylúčeniu klubu z európskych súťaží.

Tresty môžu byť vyššie i nižšie, ale osobne si nemyslím, že by im ich zvýšili. Sami sme si v súvislosti s covidom zažili svoje, keď Denis Vavro pôsobil v Laziu Rím, pretože Taliani sú majstri vo vymýšľaní rôznych kombinácií čo a ako vyplatiť, respektíve nevyplatiť. Doteraz vládne chaos v tom, čo bolo v jeho prípade vyplatené a čo nie. Takisto v tom, čo treba zdaniť.

Z potrestaných čelných predstaviteľov Juventusu rezonuje v tunajších končinách najviac meno Čecha Pavla Nedvěda, ikony klubu a držiteľa Zlatej lopty z roku 2003. Ako vnímate jeho osobu?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»S Talianskom je spätý dodnes. Trestať áno, ale všetkých, hovorí Slovák o škandále Juventusu