Juventus vycúval z projektu Superligy, presviedča na rovnaký krok aj iné kluby

Hráči Juventusu Turín.
Hráči Juventusu Turín. (Autor: TASR/LaPresse via AP)
SITA|7. jún 2023 o 13:08

Klub však poprel, že by sa mu UEFA vyhrážala postihmi.

TURÍN. Taliansky futbalový klub Juventus Turín tiež opustil projekt európskej Superligy, o ktorý sa naďalej usilujú aj španielske kluby Real Madrid a FC Barcelona.

Klub z metropoly Piemontu však poprel, že by sa mu Európska futbalová únia (UEFA) vyhrážala postihmi.

Spomenuté tri kluby čakajú na rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu v súvislosti s námietkou voči údajnému monopolu v európskych klubových súťažiach zo strany UEFA.

Verdikt sa očakáva v priebehu najbližších týždňov. Juventus však medzičasom uviedol, že už vystúpil z projektu Superligy a kontaktoval aj Real Madrid a FC Barcelona, aby vstúpili do dialógu o rovnakom kroku.

Tucet elitných klubov z Anglicka, Španielska a Talianska predvlani v apríli predstavil konkurenčný projekt voči Lige majstrov pod hlavičkou UEFA.

Po vlne kritiky "vycúvalo" prakticky okamžite až deväť účastníkov - šesť z Anglicka, dvaja z Talianska a jeden zo Španielska, pričom zástancami projektu zostali iba Real Madrid, FC Barcelona a Juventus Turín.

"Stará dáma" má za sebou sezónu 2022/2023, na ktorú bude chcieť pravdepodobne čím skôr zabudnúť.

Po športovej stránke bola síce v Serie A spoločne s Interom Miláno tretím najlepším mužstvom po SSC Neapol a Laziu Rím, no turínskemu klubu dve kolá pred koncom pre finančné machinácie odňali desať bodov a obsadil napokon konečnú 7. priečku.

Predtým v januári odobrali Juventusu 15 bodov, ktoré mu však o tri mesiace neskôr vrátili.

Vo vedení Juventusu v novembri nastalo "zemetrasenie", keď z funkcií odstúpili šéf klubu Andrea Agnelli, viceprezident Pavel Nedvěd, výkonný riaditeľ Maurizio Arrivabene aj celá správna rada.

Spomenutí predstavitelia klubu údajne v rokoch 2018 až 2020 nelegálne brali provízie z prestupov hráčov a investorom vykazovali falošné zisky.

Všetci boli potrestaní zákazom činnosti, no Nedvěd i ďalší uspeli s odvolaním a trest im zrušili.

Niekdajší športový riaditeľ Fabio Paratici v reakcii na neúspešné odvolanie odstúpil v apríli z funkcie riaditeľa pre futbal v londýnskom klube Tottenham Hotspur.

Jeho dištanc na 30 mesiacov zostal v platnosti nielen v Taliansku, ale celosvetovo.

Prokuratúra v Turíne momentálne rieši Agnelliho a ďalších 11 bývalých členov vedenia Juventusu Turín aj v súvislosti s údajným podvodom na milánskej burze, falošným účtovníctvom či manipuláciou s trhom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Juventus vycúval z projektu Superligy, presviedča na rovnaký krok aj iné kluby