Chceli útočiť na titul. Ghana si spravila hanbu, zdolali ju aj Komory

André Ayew v drese Ghany na turnaji Africký pohár národov 2021 / 2022.
André Ayew v drese Ghany na turnaji Africký pohár národov 2021 / 2022. (Autor: TASR/AP)
SITA|19. jan 2022 o 16:34

Malý ostrovný štát dosiahol historicky prvú výhru na Africkom pohári národov.

BRATISLAVA. Futbalisti Ghany prišli na Africký pohár národov (APN) do Kamerunu ako jeden z potenciálnych kandidátov na popredné umiestnenie, lenže zažili tam tvrdý pád do reality.

V troch zápasoch C-skupiny získali iba jeden bod a na záver utŕžili hanebnú prehru s Komorami 2:3.

To všetko znamenalo pád štvornásobného šampióna APN až na dno tabuľky C-skupiny, kým futbalisti z ostrovného štátu na východe Afriky majú šancu postúpiť do vyraďovacej časti ako jeden z tímov z tretieho miesta.

Víťazom skupiny sa stalo Maroko, postúpil aj druhý Gabon.

Komory stále majú šancu na postup

"Prehra Ghany s Komorami 2:3 sa zapíše ako jeden z najväčších šokov v histórii APN. Komory strelili prvé tri góly na záverečnom turnaji majstrovstiev Afriky a potom zaznamenali prvé víťazstvo.

Bizarne vyznieva fakt, že krajina zo 132. miesta v rebríčku FIFA má šancu na postup. Malý ostrovný štát s necelým miliónom obyvateľov je známejší bohatou históriou politických prevratov než futbalom.

Komory až do roku 2016 nemali na konte ani jeden víťazný zápas v kvalifikácii Afrického pohára národov alebo majstrovstiev sveta. Dosiahli ho na dvadsiaty pokus," napísal web BBC.com.

Ghanu oslabil Ayew

Góly Komorčana Ahmeda Mogniho zo 62. a 85. minúty zabezpečili víťazstvo futbalového outsidera a zároveň spečatili prvý odchod Ghany zo scény APN už po základných skupinách od roku 2006.

Ghančania hrali od 25. minúty bez vylúčeného kapitána Andrého Ayewa, ktorý v minulosti pôsobil v Olympique Marseiile, Fenerbahce Istanbul aj West Hame United.

Skorý odchod zo scény zvýšil tlak na prepustenie srbského trénera Ghany Milovana Rajevaca, ktorý počas svojho prvého pôsobenia pri kormidle ghanskej reprezentácie doviedol mužstvo zo západu Afriky v roku 2010 do finále APN aj štvrťfinále majstrovstiev sveta.

Tento rok čaká na Ghančanov ešte play off o postup na MS do Kataru.

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Chceli útočiť na titul. Ghana si spravila hanbu, zdolali ju aj Komory