Girona rieši nečakaný problém, aktuálne by nemohla hrať Ligu majstrov

Futbalisti Girony sú vo forme. Zastaviť ich môžu pravidlá UEFA a Manchester City.
Futbalisti Girony sú vo forme. Zastaviť ich môžu pravidlá UEFA a Manchester City. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|14. dec 2023 o 14:36

Má rovnakú vlastnícku štruktúru ako Manchester City.

BRATISLAVA. Pred pár rokmi zbankrotovali a ešte na jar 2022 hrali proti súperom ako Cartagena, Fuenlabrada, Alcorcon či béčku Realu Sociedad San Sebastian. V druhej lige.

Len o skóre sa ako posledný tím dostali do play-off o postup, v tabuľke boli na 6. mieste. Ale dokázali uspieť.

Dnes hrá Girona druhú sezónu v španielskej La Lige a valcuje. Provinčný klub zdoláva gigantov ako Barcelona a vedie tabuľku.

Sú senzáciou a získavajú fanúšikov po celom svete. Očakávajú, že predaj dresov im vynesie tento rok vyše milióna eur.

Napriek tomu však riešia nečakaný problém. Klub, ktorý si dával záchranárske ciele, dnes rieši, či by mohol hrať Ligu majstrov.

Problémom sú vlastníci

Akcie klubu totiž v lete 2017 kúpila City Football Group, skupina investorov z Abú Zabí, ktoré vlastní aj Manchester City.

Spoluvlastníkom sa stal dokonca aj brat trénera anglického veľkoklubu Pere Guardiola.

Súčasné pravidlá Európskej futbalovej únie (UEFA) však nedovoľujú, aby kluby s rovnakým majiteľom hrali v jednom ročníku Ligy majstrov.

Ak by sa teda Girona aj Manchester City umiestnili na postupových priečkach, v Lige majstrov by mohol štartovať iba jeden z nich.

Ďalší by musel klesnúť do skupiny Európskej konferenčnej ligy, aby sa nemohlo stať, že sa počas sezóny v európskych pohárových súťažiach stretnú.

Čo rozhodne?

Podľa predpisov UEFA by aktuálne právo na účinkovanie v najprestížnejšej klubovej súťaži získal ten klub, ktorý sa v tabuľke svojej ligy umiestni na lepšej pozícii.

V prípade, ak Girona vyhrá La Ligu a Manchester City vyhrá Premier League, rozhodne ranking súťaže. V rebríčku je prvé Anglicko a druhé Španielsko.

Pokiaľ by teda Girona vyhrala ligu minulú sezónu, nemohla by hrať Ligu majstrov. Ak by ale sa sezóna končila dnes, do Európskej konferenčnej ligy by smeroval štvrtý Manchester City s Erlingom Haalandom.

Podľa všetkého však tému čoskoro rozlúskne predstavenstvo UEFA, ktoré sa bude týmto problémom zaoberať na januárovom stretnutí a bude hľadať riešenia pre oba kluby.

Hoci City Football Group vlastní len 47 % akcií Girony, no stále má najviac klubových akcií, je pravdepodobné, že UEFA klubu odobrí štart v európskych súťažiach.

Tabuľka Premier League

Tabuľka La Ligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Girona rieši nečakaný problém, aktuálne by nemohla hrať Ligu majstrov