Mohol hrať za Manchester City či Barcelonu, talent sa skrýva v bunkri

Mladý ukrajinský futbalista Georgij Sudakov.
Mladý ukrajinský futbalista Georgij Sudakov. (Autor: Reuters)
Ivan Mriška|15. mar 2022 o 15:50 (aktualizované 16. mar 2022 o 15:00)

Devätnásťročný stredopoliar patrí medzi veľké talenty.

DONECK, BRATISLAVA. Proti Realu Madrid vybehol na ihrisko na posledných jedenásť minút, bol to pre neho veľký deň. Ukrajinský talent Georgiy Sudakov si pred rokom odkrútil premiéru v Lige majstrov.

Devätnásťročný stredopoliar Šachtaru Doneck si okamžite získal srdcia fanúšikov. Začalo sa hovoriť o jeho veľkej budúcnosti.

„Najväčší talent, aký som v živote trénoval,“ vyhlásil o svojom bývalom zverencovi pre agentúru Lusa tréner Fernando Valente.

Sny tínedžera zničila vojna

Podľa Valenteho mohol Sudakov prestúpiť do klubov ako Manchester City či FC Barcelona. Pre inváziu na Ukrajine sa však jeho životný prestup zatiaľ neuskutočnil.

„Sny tínedžera zničila nezmyselná vojna,“ dodáva 62-ročný portugalský tréner, ktorý Sudakova viedol v tíme Šachtaru Doneck do 21 rokov.

Pred bombardovaním ruských vojsk sa ukrajinský talent ukrýva v bunkri v Donecku. Je tam so svojou manželkou Lisou, s ktorou čakajú prvé dieťa.

„Georgiy Sudakov? Fantastická ľudská bytosť. Plačem a modlím sa. Za tento pár a všetkých mladých hráčov a priateľov, ktorých som nechal na Ukrajine. Moje srdce je zlomené,“ napísal tréner.

Štadión premenili na tábor

Šachtar Doneck poskytol svoje priestory ľuďom, ktorí sa pred vojnou nemajú kde ukryť. Štadión Arena Ľvov, kde našiel Šachtar po problémoch na východe Ukrajiny domáce prostredie, premenil na provizórny tábor, kde sa zmestí do tritisíc ľudí.

„V telefóne mám fotku spred konfliktu. Georgiy s priateľkou sú na nej šťastní, tešia sa na bábätko. Ďalej však mám snímku, ako sú smutní a zaseknutí v bunkri. Zakaždým, keď si to pozriem, tlačia sa mi to očí slzy,“ smúti Valente.

Georgiy Sudakov má platný kontrakt v Šachtare Doneck do roku 2026. Za reprezentáciu Ukrajiny nastúpil v troch stretnutiach. Pred ruskou inváziou odohral za Šachtar desať zápasov, v ktorých strelil štyri góly.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Mohol hrať za Manchester City či Barcelonu, talent sa skrýva v bunkri