FIFA sťahuje časť svojej centrály do USA, kde sa v roku 2026 uskutočnia MS

Gianni Infantino.
Gianni Infantino. (Autor: TASR/AP)
SITA|27. sep 2023 o 15:43

Presun viac ako stovky pracovných miest na Floridu má prispieť k efektívnejšej spolupráci FIFA s organizátormi svetového šampionátu.

ŽENEVA. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa rozhodla presunúť viac ako sto pracovných miest zo svojej centrály vo švajčiarskom Zürichu do Spojených štátov amerických, kde sa na Floride formuje ústredie organizátorov najbližších majstrovstiev sveta.

Tie v roku 2026 hostia USA spolu s Kanadou a Mexikom, väčšina duelov sa však uskutoční práve v Spojených štátoch.

FIFA už informovala svojich zamestnancov, že právne oddelenie aj tímy pre audit, dodržiavanie predpisov či riadenia rizík sa sťahujú z Zürichu do Coral Gables neďaleko Miami.

Práve význam tohto mesta raste na globálnej futbalovej mape po príchode argentínskej futbalovej hviezdy Lionela Messiho do miestneho klubu Inter Miami.

"Plán je dokončiť sťahovanie do augusta 2024," informovala federácia a doplnila: "V súlade s globálnou víziou organizácie, ktorá má 211 členských asociácií, sídlo zostáva v Zürichu."

Najbližší svetový šampionát mužov sa premiérovo uskutoční so 48 účastníkmi. V súvislosti s uvedeným sťahovaním časti zamestnancov FIFA sa očakáva, že aj prezident federácie Gianni Infantino strávi viac času v Spojených štátoch.

Pred vlaňajšími MS v Katare sa dokonca presťahoval do tejto krajiny z Arabského polostrova.

Už rok pred svetovým šampionátom národných výberov budú Američania hostiť MS klubov, na ktoré sa už kvalifikovali Real Madrid, Manchester City či FC Chelsea.

Turnaj bude mať rekordných 32 účastníkov. "Keď budeme bližšie k našim kolegom z organizačných výborov oboch šampionátov, zlepší to našu spoluprácu," napísala FIFA svojim zamestnancom.

Rozhodnutie FIFA presunúť svoje právne oddelenie je prekvapujúce vzhľadom na to, že Švajčiarsko je centrom globálneho športového práva a na Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne sa každoročne ocitnú stovky prípadov týkajúcich sa federácie.

FIFA tiež dodala, že "pokračuje vo vízii urobiť futbal skutočne globálnym a priblížiť vedenie federácie k členským asociáciám".

FIFA v roku 2021 otvorila svoje pracovisko v Paríži, ktoré je styčným bodom s členskými asociáciami v Európe a Afrike. Pripravuje tiež regionálna kanceláriu v Singapure pre oblasť Ázie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»FIFA sťahuje časť svojej centrály do USA, kde sa v roku 2026 uskutočnia MS