Barcelona si udržala 16-ročný supertalent. Prestupovú klauzulu nastavila na miliardu

Lamine Yamal pri predĺžení kontraktu s FC Barcelona.
Lamine Yamal pri predĺžení kontraktu s FC Barcelona. (Autor: Twitter Fabrizio Romano)
TASR|2. okt 2023 o 18:51

Zmluvu predĺžila do roku 2026.

BARCELONA. Španielsky futbalový supertalent Lamine Yamal predĺžil zmluvu s FC Barcelona do roku 2026.

Nový kontrakt šestnásťročného krídelníka obsahuje prestupovú klauzulu vo výške jednej miliardy eur, rovnakú sumu vložili "blaugranas" aj do zmlúv stredopoliarov Gaviho a Pedriho.

Yamal je produktom slávnej katalánskej akadémie La Masia a v minulom ročníku La Ligy sa stal najmladším debutantom klubu vo veku 15 rokov a 290 dní.

V tejto sezóne si okrem stabilného miesta v zostave Xaviho Hernandeza vyslúžil aj pozvánku do A-tímu španielskej reprezentácie.

Pri svojom debute proti Gruzínsku (7:1) sa stal najmladším hráčom i strelcom v histórii "La Furia Roja".

Vo veku 16 rokov a 57 dní prekonal dovtedajší rekord klubového spoluhráča Gaviho o rok a päť dní. Zároveň ho zosadil aj z postu najmladšieho strelca.

Gavi dal svoj prvý gól v júni 2022 proti Česku vo veku 17 rokov a 304 dní.

"Prežívam neopísateľné chvíle šťastia. Je to niečo úžasné, že sa mi v prvom zápase za národný tím podarilo streliť gól. Zdá sa mi, že snívam.

V prvom rade ďakujem spoluhráčom a trénerom, ktorí mi dali dôveru," povedal španielsky mladík s marockými koreňmi na začiatku septembra po premiérovom stretnutí v kvalifikácii ME 2024.

V tomto ročníku nastúpil zatiaľ na 8 ligových duelov a absolvoval aj debut v Lige majstrov. Ak sa mu v tejto sezóne podarí streliť gól, prekoná klubový rekord Ansu Fatiho.

Môže prekonať aj celkový rekord najmladšieho strelca La Ligy, ktorý drží od sezóny 2012/13 Kamerunčan Fabrice Olinga (16 rokov a 98 dní).

Tabuľka La Ligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Barcelona si udržala 16-ročný supertalent. Prestupovú klauzulu nastavila na miliardu