Tvrdý úder pre Everton, odpočítali mu desať bodov. Klub označil trest za nespravodlivý

Hráči Evertonu
Hráči Evertonu (Autor: TASR/AP)
TASR|17. nov 2023 o 14:37

Everton sa proti verdiktu odvolal.

LIVERPOOL. FC Everton prišiel v Premier League o desať bodov.

Príčinou je porušenie finančných pravidiel súťaže. Everton sa po 12. kole nachádzal na 14. mieste so 14 bodmi a odpočet ho zosunul do zóny zostupu.

Everton vyšetrovala od marca nezávislá komisia pre porušenie pravidiel o ziskovosti a udržateľnosti. Kluby Premier League môžu za tri roky vykázať stratu maximálne 105 miliónov libier, no klub sa ocitol v mínuse 124,5 milióna.

Podľa AFP inkasuje najvyšší trest v histórii súťaže.

"Everton pripustil, že prekročil stanovenú hranicu straty za obdobie končiace sezónou 2021/22. Rozsah porušenia pravidiel však zostáva sporný," zverejnilo vedenie Premier League vo svojom stanovisku.

Everton sa proti verdiktu odvolal a vydal vyhlásenie, podľa ktorého je z tohto rozhodnutia šokovaný a sklamaný:

"Klub sa domnieva, že komisia uložila úplne neprimeranú a nespravodlivú športovú sankciu. Tvrdosť sankcie nie je odrazom predložených dôkazov. Klub tiež zastáva názor, že v informáciách, ktoré poskytol Premier League, bol otvorený a transparentný a že vždy rešpektoval integritu procesu."

FC Everton, ilustračná fotografia.
FC Everton, ilustračná fotografia. (Autor: TASR/ PA via AP)

Dodal, že bude s veľkým záujmom sledovať verdikty v ostatných prípadoch týkajúcich sa finančných pravidiel.

Deväťnásobný anglický šampión pôsobí v najvyššej súťaži nepretržite od roku 1954. V minulej sezóne však skončil na 17. mieste, od zostupu ho delili dva body.

Tabuľka Premier League

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Tvrdý úder pre Everton, odpočítali mu desať bodov. Klub označil trest za nespravodlivý