Od nešťastnej smrti Salu ubehli už štyri roky, spor medzi klubmi však naďalej trvá

Emiliano Sala.
Emiliano Sala. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. máj 2023 o 15:43

Argentínsky futbalista bol na palube zrúteného lietadla, ktoré odletelo z Nantes a smerovalo do Cardiffu.

BRATISLAVA. Waleský futbalový klub Cardiff City sa bude naďalej súdiť s francúzskym FC Nantes pre straty spôsobené prestupom útočníka Emiliana Salu.

Argentínčan zahynul pri leteckom nešťastí pred štyrmi rokmi krátko po spečatení prestupu z klubu francúzskej Ligue 1 do tímu účastníka anglickej Premier League. Okrem neho nehodu neprežil ani pilot lietadla.

Klub Cardiff City pôsobiaci v druhej najvyššej anglickej súťaži prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia uviedol, že bude žiadať vrátenie zaplatenej sumy za transfer hráča, ktorý napokon nestihol odohrať v novom pôsobisku žiadny zápas.

Predstavitelia klubu z waleskej metropoly taktiež budú požadovať náhradu dodatočných škôd za ďalšie následné straty.

„Švajčiarsky federálny súd rozhodol, že Športový arbitrážny súd (CAS) nemá právomoc zaoberať sa nárokom Cardiff City na náhradu škody voči FC Nantes.

Nie je to prekvapenie a klub už proti tomu pripravil samostatnú právnu žalobu, ktorú podá ihneď, keďže FC Nantes musí byť braný na zodpovednosť za nehodu, ktorú spôsobil jeho agent,“ uviedol Cardiff City na svojom webe.

Sala bol na palube súkromného lietadla PA-46 Malibu, ktoré 21. januára 2019 odletelo z francúzskeho Nantes a smerovalo do waleského Cardiffu, kde niekoľko dní predtým podpísal kontrakt s vtedajším účastníkom anglickej Premier League - tímom City.

Pri ostrove Guernsey stroj zmizol z radarov a našli ho až o necelé tri týždne pod morskou hladinou v hĺbke 63 metrov.

Telo nájdené v troskách patrilo argentínskemu futbalistovi. Pátracie tímy však nikdy nenašli telo druhého pasažiera - pilota Davida Ibbotsona.

Medzi FC Nantes a Cardiffom City po hráčovej smrti prepukol spor v súvislosti so zaplatením odstupného za prestup.

Walesania dokonca podali súdne odvolanie, ktorého cieľom bolo zrušiť platobný rozkaz vydaný Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA).

Tá však rozhodla v prospech Francúzov a Cardiff City musel zaplatiť prvú časť prestupovej čiastky dohodnutej ešte pred haváriou, ktorej výška bola šesť miliónov eur. Neskôr sa Walesania obrátili na spomenutý švajčiarsky federálny súd.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Od nešťastnej smrti Salu ubehli už štyri roky, spor medzi klubmi však naďalej trvá